De regen aan racistische opmerkingen over de dood van een 15-jarige Marokkaanse Belg uit Genk krijgt een staartje. De reacties, die op de Facebookpagina ‘Vlaamse Verdedigings Liga’ stonden, zijn zodanig choquerend dat Zuhal Demir, N-VA-kopstuk van Genk, vraagt dat de stad ingrijpt: “Zij moeten klacht indienen bij UNIA (het vroegere Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding, red.)”.
Onwaarschijnlijk, de reacties die op Facebook verschenen na het tragisch ongeval met een quad in Marokko. De jongeman, Ramzi Mohammad, is een Vlaming die in Winterslag (Genk) woonde. Hij was op bezoek in het land waar z’n familie haar roots heeft, toen hij z’n leven verloor.
Maar op Facebook hadden een hele reeks mensen daar plezier in. Daarbij wordt de smerigste racistische praat verkocht. Youssef Kobo, een CD&V-medewerker die regelmatig aan de alarmbel trekt over racisme, gooide screenshots van de reacties op Twitter. Daarop wordt met ontzetting en afkeer gereageerd.
“Ik heb de commentaren gelezen met een krop in m’n keel”
Maar vermoedelijk krijgt de zaak ook een juridisch staartje. Want N-VA-kopstuk en Kamerlid Zuhal Demir gaat er zich mee bezig houden. “De reacties op de dood van de jonge Genkenaar in Marokko zijn verschrikkelijk. Ik heb ze gelezen met een krop in m’n keel. De familie moet al zoveel pijn hebben en dan nu die ranzige reacties”, zegt ze aan newsmonkey.
“Die reacties zijn mensonwaardig, walgelijk, degoutant en hebben geen plaats in Limburg en Vlaanderen. Als samenleving mogen we dit niet aanvaarden, want dit is regelrecht racisme. Ik pik dit niet en ik roep de stad Genk op om een klacht neer te leggen bij UNIA”, zegt Demir. Racisme is strafbaar in dit land, het zou dus best kunnen dat een aantal van de personen die dergelijke commentaren gaf, straks voor de rechtbank zal moeten verschijnen.
De oproep van Demir is opvallend, omdat de N-VA altijd een koele minnaar is geweest van UNIA, en diens voorganger, het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding. Maar deze keer is echt een grens overschreden, vindt Demir. Zij doet in 2018 een gooi naar de burgemeesterssjerp in Genk, haar geboortestad waar ze onlangs terug naartoe verhuisde.