Druggebruik van 22-jarige jongen uit Aalst wordt op Facebook gegooid en daarop pleegt hij zelfmoord

Een 22-jarige Aalstenaar heeft zelfmoord gepleegd omdat hij op Facebook te kijk werd gezet als druggebruiker. Aanleiding was een foto van zijn verloren bankkaart en een zakje met drugsresten die buurtbewoners online hadden gepost. Bij de foto stond een tekst: “Als je snuift op onze brievenbus, zorg dan dat je alles meehebt.” Door de foto wist zijn familie wat hij allemaal uitstak. De jongen kon niet leven met die gedachte en bracht zichzelf om het leven. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

De jongen besloot na een nacht stappen zondagochtend drugs te gebruiken vlakbij z’n woonst, maar vergat er z’n bankkaart en overige drugs. Om 15 uur werd de foto van zijn spullen door een koppel openbaar op Facebook geplaatst, schrijft Het Laatste Nieuws. De jongen werd zelfs getagd.

Er ontstond natuurlijk veel discussie op de post. Vragen over druggebruik en schending van de privacy bleven niet uit. Want iemand z’n bankgegevens en naam, gooi je dat zomaar online? De opschudding was zo hevig dat de post anderhalf uur later offline werd gehaald door het koppel. Maar dat veranderde niets meer aan de beslissing van de jongen om zich maandagochtend in het centrum van Aalst te beroven z’n leven.

Waarom online gooien?

Het koppel dat de foto op Facebook postte, zegt dat het “nooit de bedoeling was dat dit zou gebeuren. Het was al de vijftiende keer dat we drugs aantroffen op ons koertje, terwijl onze kinderen hier rondlopen. Met de post wilden we vooral het frequente druggebruik hier aanklagen.”

Socialmedia-expert Ben Caudron spreekt van een provocerende en impulsieve daad van het koppel. “Facebook verleidt ons om dingen te posten. Het vraagt ons constant hoe het gaat en wat we doen. Dit bericht is geplaatst in de context van het ‘niet opgezet zijn met druggebruik in de buurt’, maar zal nooit de bedoeling gehad hebben die jongeman zo zwaar te treffen. Maar veel te vaak kijkt men niet naar de gevolgen die een bericht op sociale media kan hebben. Facebook zou gebaat zijn bij een waarschuwingsboodschap voor we iets posten, maar zal dat nooit doen omdat zoiets commercieel niet scoort.”

Schaamte

Zelfdodingsexperte Gwendolyn Portsky (UGent) geeft aan dat een zelfmoord zelden door één voorval gebeurt. “Bij meer dan 90% zijn er verschillende onderliggende problemen, zoals depressie of middelenmisbruik. Ook psychologische factoren spelen een rol. Dergelijke ‘online shaming’ zal door de ene persoon weggelachen worden, maar een kwetsbaar persoon kan zich zo hard schamen dat hij geen uitweg meer ziet en dus zelfmoord plegen.”

Vragen over zelfmoord? Dan kan je altijd en overal gratis terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website.

Meer
door Redactie
Lees meer...