De PS meent het met haar plan om een werkweek van 4 dagen in te voeren, met behoud van loon. In Sint-Joost in het Brussels gewest, de armste gemeente van België, mag het gemeentepersoneel voortaan een dag minder werken. Bedoeling is jobs te creëren, maar ook de druk van de PTB op de socialisten te doen afnemen.
Elio Di Rupo zit met een probleem: op links heeft hij een heel serieuze concurrent erbij gekregen. In de peilingen scoren de communisten van de PTB systematisch als derde grootste partij, met rond de 15 procent, moesten er vandaag verkiezingen zijn.
Daardoor schuiven de Franstalige socialisten steeds meer naar links. Zo ook over hoeveel uur je per week moet werken. PS-voorzitter Di Rupo kondigde deze zomer aan dat hij voortaan zou pleiten voor een kortere werkweek, maar mét behoud van loon. Het voorstel werd door de meeste economen neergesabeld, wegens onbetaalbaar.
Kir rekent op de federale regering, maar dat is utopisch
Maar in Sint-Joost in Brussel gaat de PS-burgemeester Emir Kir het nu al invoeren voor het gemeentepersoneel. Daar moeten ze één dag minder per week werken, zonder dat ze loon verliezen. Bedoeling is om zo meer werklozen aan een job bij de gemeente te helpen. Veel duidelijkheid over het budgettaire plaatje is er nog niet. Kir rekent op het Brussels gewest én zelfs de federale regering die zouden tussenkomen. Zeker dat laatste is totaal utopisch, de centrumrechtse regering is totaal tegen dergelijke initiatieven. En dat het uitgerekend in Sint-Joost gebeurt is wel straf: het is de gemeente met het laagste gemiddelde inkomen van het land, de ‘armste’ gemeente dus.
Burgemeester Kir is een kopstuk van de Brusselse PS, en hij wil absoluut de maatregel, als symbolische overwinning. Hij heeft meteen een stevige politieke boodschap klaar: “Het drama bij ING van 3.500 jobs die verloren gaan, moet bijgeschreven op de lijst van 8.500 jobs die opgeofferd zijn door multinationals om hun winst te redden. Het doet ons herinneren aan het feit dat we werken om de kwaliteit van de maatschappij te verhogen, maar ook de kwaliteit van het werk en het welzijn van de werknemers. In die zin is een werkweek van vier dagen een échte stap vooruit”, zo zegt Kir aan Belga.
Daarmee gaat Kir ook verder dan Di Rupo zelf. Die voerde de maatregel ook al in voor z’n stadspersoneel in Bergen, waar hij burgemeester is. Maar Di Rupo beperkt het tot mensen boven de 60 jaar. Kir doet het voor iedereen.
De vierdaagse werkweek moet werklozen aan een job helpen en zorgen voor leefbaarder werk voor wie al aan de slag is. Het idee staat in het partijprogramma van de PS en werd vorige zomer nog opnieuw op tafel gelegd door PS-voorzitter Elio Di Rupo, die daar zelf al mee aan de slag ging in Bergen.