Op veel vlakken was 2016 geen goed jaar, maar in de sport waren er naast heel droevige momenten ook momenten van heel veel vreugde. Met het Europees kampioenschap en de Olympische en Paralympische Spelen waren er dan ook veel grote momenten met hoogte- en dieptepunten voor Belgen en buitenlanders. Dit waren onze 13 favorieten.
1. Legende Sven Nys rijdt laatste veldritmeters met boezemvriend (21/02)
Wout Van Aert was de grote man in het veldrijden vorig seizoen, maar het meest ontroerende moment was het afscheid van levende legende Sven Nys, misschien wel de beste veldrijder aller tijden. Samen met zijn boezemvriend Sven Vanthourenhout reed hij over de streep in zijn laatste cross ooit. Twee weken later vierde hij dat afscheid met zijn fans in een vol Sportpaleis, ongezien voor een sportman in België.Afscheid van een icoon… Bedankt voor alle mooie momenten @sven_nys! ??? pic.twitter.com/Vq0fyXtWOL
— Play Sports (@playsports) February 21, 2016
2. Leicester kampioen en het feestje bij Vardy (02/05)
“Jamie Vardy is having a party!” en begin mei was dat meer dan terecht want dan werd Leicester City kampioen in de Premier League. In een voetbalwereld waarin miljarden omgaan is de titel van het kleine Leicester een van de grootste verrassingen ooit. Het feestje bij het vieren van die titel werd uiteindelijk ook een van de grootste ooit als we deze beelden zien.CHAMPIONS!!!! pic.twitter.com/pFtvo5XUNx
— Christian Fuchs (@FuchsOfficial) May 2, 2016
3. De kus van Carrasco (28/05)
Het gespreksonderwerp na de finale van de Champions League was niet de winst van Real Madrid, maar de kus van Yannick Carrasco en ex-Miss België Noémie Happart. De Belg was ingevallen aan de rust en scoorde kort voor het einde van de wedstrijd de 1-1 waarna hij spontaan naar zijn vriendin liep, haar kuste en veel anderen jaloers maakte.4. IJsland zorgt voor ongeziene hype tijdens EK (27/06)
Bijna één tiende van IJsland is tijdens het Europees kampioenschap naar Frankrijk gegaan om de unieke prestatie van hun nationale ploeg mee te maken. Hèt kippenvelmoment was de indrukwekkende viering met het publiek nadat ze Engeland hadden uitgeschakeld.
5. Het geluk van Europees kampioen Ronaldo (10/07)
Ronaldo heeft zijn reputatie tegen, maar is eigenlijk een heel emotionele jongen. Met Real Madrid won hij al alles, maar zijn grote droom was om ook met Portugal een prijs te pakken. Twaalf jaar geleden verliet hij huilend het veld na de verloren finale tegen Griekenland en ook in dit jaar moest hij al wenend van het veld, deze keer met een blessure. Portugal pakte dankzij Éder toch de Europese titel en Ronaldo was de gelukkigste mens ter wereld.6. Vluchtelingen krijgen staande ovatie op Olympische Spelen (05/08)
De vluchtelingencrisis was in 2016 een van de grootste gebeurtenissen en ook op de Olympische Spelen werd daaraan gedacht. Voor het eerst nam een speciaal team met vluchtelingen deel. De tien atleten, met ook de in Belgische wonende Rami Anis, kwamen tijdens de openingsceremonie als eerste het stadion binnen en kregen een indrukwekkende staande ovatie van het publiek … kippenvel.7. Het goud van Van Avermaet en de tranen van De Plus (06/08)
Greg Van Avermaet pakte een ijzersterke en verrassende gouden medaille in de wegrit van het wielrennen, maar het meest opvallende waren de tranen bij de knecht Laurens De Plus die keihard had gewerkt. Dat de 20-jarige wielrenner zo blij was met de gouden medaille van zijn kopman, toont hoe mooi de Olympische Spelen zijn.
8. Nafi Thiam verrast iedereen en vooral haarzelf (14/08)
Nafi Thiam is al jaren een toptalent, maar was deze zomer wel nog altijd maar 21 jaar. Daarom mikte ze op een plaats in de top 8. Halverwege de wedstrijd leek er misschien zelfs een medaille in te zitten, maar uiteindelijk pakte ze compleet uitgeput goud. Op het podium kon Thiam haar tranen dan ook niet bedwingen.9. Na 8 jaar toch goud voor meisjes van de 4 x 100 meter (09/09)
We kunnen ons niet inbeelden hoe het is om acht jaar na het winnen van een zilveren medaille te horen dat je eigenlijk goud hebt gewonnen. Toch is het wat Kim Gevaert, Hanna Mariën, Elodie Ouedraogo en Olivia Borlée meemaakten dit jaar. De Russische ‘winnaressen’ werden met vertraging namelijk betrapt op doping en daarom kregen de vier Belgische vrouwen in een vol Koning Boudewijnstadion tijdens de Memorial Van Damme hun gouden medaille … en daar horen natuurlijk traantjes bij.Goud voor 4x100m pic.twitter.com/bB2DdVujCX
— Marc Willems (@marc_willems) September 9, 2016
10. Het goud van publiekslievelingen Florian Van Acker en Laurens Devos (12/09)
De paralympische tafeltennissers Laurens Devos en Florian Van Acker veroverden de harten van heel Vlaanderen. Devos werd de jongste Belgische gouden paralympiër ooit en Florian Van Acker won alle harten met zijn schitterende interviews zoals je hierboven kan zien.
11. Heel de wereld luistert naar Marieke Vervoort (12/09)
Marieke Vervoort pakte op de Paralympische Spelen in Rio een zilveren en een bronzen medaille, maar haar grootste prestatie was een persconferentie waarnaar heel de wereld luisterde. Daarin sprak Vervoort over de pijn waarmee ze moet leven en haar recht op euthanasie. CNN, BBC, The Guardian en vele anderen spraken achteraf over een van de meest indrukwekkende persconferenties die ze ooit habben gezien.
12. Alistair Brownlee helpt uitgeputte broer over de streep (18/09)
De broers Brownlee zijn twee van de beste triatleten ter wereld, maar wat ze hier deden is veel groter dan sport. Jonathan Brownlee, brons op de Olympische Spelen, was in Mexico op weg naar de dagzege en de eindzege in de wereldbeker toen hij compleet instortte. Olympisch kampioen en oudere broer Alistair moet hem de laatste meters over de streep dragen. De overwinning pakten ze die dag niet, maar ze veroverende wel het hart van iedere sportfan.