16 manieren om gelukkiger te worden

Geluk is iets ongrijpbaar, zelfs tijdelijk, maar het is wel erg sterk. Zo sterk dat het (samen met een goede gezondheid) het belangrijkste is waar we om vragen en wensen. Toch hoeft gelukkig zijn niet moeilijk te zijn, integendeel, zoals deze 16 tips aantonen.

1. Don’t worry, BE happy.

Gemakkelijker gezegd dan gedaan, we zijn de eersten om het toe te geven maar toch: je kan jezelf gewoonweg gelukkig máken. Hoe? Door actief te proberen je gelukkig te voelen. Dat is bewezen als er ondertussen naar vrolijke muziek geluisterd wordt, maar geldt vast ook voor de muziek (of andere activiteiten) die je voorkeur wegdragen.

Hetzelfde geldt voor lachen: een glimlach op je gezicht plaasteren, maakt je vanzelf gelukkiger. Dat komt omdat onze lichamelijke acties een invloed hebben op de emotionele en niet enkel andersom. Forceren heeft een negatieve bijklank, maar het kan dus ook goede dingen opleveren! 

2. Zeg vaker ‘ja’

Zeg eens ‘ja’ tegen iets dat je angst aanjaagt, ’toch nooit zal lukken’ of je altijd hebt al willen doen ‘maar het komt er niet van’. Gewoon, omdat het kan. En omdat je dingen mist, en je jezelf zo de kans ontneemt gelukkig te zijn. Je gelooft ons niet?  Vraag maar aan deze twee bekende yes-mannen: Danny Wallace en Yesman Hans.

3. Zeg vaker ‘nee’

Tegenstrijdig? Niet echt, want het is afhankelijk van waartegen je ‘ja’ of ‘nee’ zegt. Nee zeggen moet soms, tegen dingen die beslag op je leggen, tijd afnemen van de dingen die je belangrijk vindt, zoals je hobby, je partner, je vrienden of zelfs gewoonweg je eigen werk. Ook al rekenen ze op jou, ook al ben je er ‘altijd al’ geweest, trop is te veel. Hoe? Zo.

4. Ga naar buiten

Een halfuurtje per dag volstaat, liefst als de zon schijnt. De fysieke voordelen van zonlicht (en vitamine D) kunnen namelijk helpen met het geluksgevoel, bijvoorbeeld omdat je ontspant. Niet gemakkelijk in dit land van bewolking en regen, maar het goede nieuws is dat groen zien, zon of niet, ook al helpt. Tips vind je hier.

5. Maak anderen gelukkig

Niet door de kamer van je kinderen op te ruimen of ’s avonds de chips te halen, maar door iets te doen voor mensen (of dieren) in nood, een huiswerkprogramma voor minderbedeelde jongeren, of gewoon als voorlezer in de lokale bib. Twee uur per week (of 100 uur per jaar) zou ideaal zijn, maar kleine dingen (minder dan 5 minuten per dag) doen ook al iets. Onmogelijk? Help gewoon die worstelende toerist met de Lijnkaart, en je bent er al.

Wie er liever met geld van af komt, heeft geluk: iets kopen voor iemand anders maakt ook gelukkig. Ronduit de consument uithangen daarentegen… 

6. Ga sporten

Klinkt afgezaagd intussen, en nee, het is niet voor iedereen gemakkelijk om regelmatig in het leven verwerkt te krijgen, maar het blijft wel een belangrijke: bewegen (zeker in buitenlucht). Het wordt regelmatig vernoemd als effectief tegen depressies (soms zelfs effectiever dan medicatie) en deze studie concludeerde dat actieve mensen minder vaak ongelukkig waren. Dat is niet hetzelfde als gelukkig zijn, maar niet ongelukkig zijn is alvast een stap in de goede richting. 

7. Mediteer

Het vergt wat oefening, en is niet weggelegd voor iedereen, maar wie zich erop toelegt, kan gelukkiger worden van mediteren. Niet rechtstreeks, maar omdat het stress, depressies en angst (een beetje) vermindert.

8. Gun jezelf iets

Steel een beetje tijd, eet dat snoepje, ga een frietje halen in plaats van te koken, aanvaard hulp in het huishouden… alles wat de last voor jou verlicht, dat je verlost van iets dat je niet leuk vindt of waar je enorm van geniet is een plus. 

9. Slaap voldoende

Vermoeide mensen onthouden meer negatieve woorden dan uitgeruste mensen. Bovendien kan je het leven beter aan, en wat maakt gelukkiger dan het gevoel dat je de wereld aankan? 

10. Meer aanraking

Er is een reden waarom baby’s na de geboorte zo snel mogelijk naakt op een even naakte mama of papa worden gelegd: huid-op-huidcontact doet wonderen voor klein én groot. Overigens is ons grootste en gevoeligste orgaan niet echt discriminerend: woelen in de zachte vacht van je hond/kat/konijn of het strelen van een ander dier naar keuze (paard, dolfijn, schaap of whatever) maakt je ook gelukkig, gezonder, minder gestrest en vermindert pijn. 

11. Minder smartphones & Facebook

Niets tegen moderne technologie of sociaalnetwerksites, maar af en toe volledig ‘unpluggen’ kan ook geen kwaad. De constante nood om te checken waar iedereen mee bezig is veroorzaakt stress en heeft een verhoogde kans op depressies en slaapproblemen. Leg de telefoon/tablet bewust weg en beleef je vrije tijd bewust. Een uurtje per dag kan al veel doen. 

12. Vrienden en familie

Kwaliteit boven kwantiteit: goede relaties met vrienden en/of familie en/of buren zijn de belangrijkste bron van geluk voor de Belg. Dat hoeven er niet eens veel te zijn, zolang je het gevoel hebt dat je op iemand kan rekenen, bij iemand terecht kan, dat iemand  je kan opvangen als het slecht gaat. 

13. Go with YOUR flow

Ken je dat, wanneer tijd verdwijnt omdat je zo hard opgaat in iets? Omdat het zo wel leuk als uitdagend is, waardoor het al je aandacht opeist, terwijl je het geen moment erg vindt om er tijd en energie in te investeren. Wetenschappers hebben dat ‘flow’ gedoopt, en het is een belangrijke voor je geluksgevoel. Wat het is, verschilt voor iedereen maar er kunnen wel drie vereisten worden gedefinieerd: je kiest ervoor, je vindt het leuk en het is niet te gemakkelijk maar ook niet te moeilijk om te slagen. 

14. Probeer niet te hard

Actief proberen om gelukkig te zijn, helpt om gelukkig te zijn, zeiden we in puntje 1. Maar tegelijk: te hard proberen maakt ook niet gelukkig. Als je geluk nastreeft om het geluk, dan wordt het een strijd, begin je je af te vragen of je gelukkig genoeg bent, waarom je niet langer gelukkig bent… allemaal dingen waarover je je zorgen maakt, die je stress bezorgen, en je ongelukkig maken. Geluk is een tijdelijke staat, vluchtig zelfs, soms is het besef van een gelukkig moment alleen al voldoende om het te doen verdwijnen. Minder belang hechten aan gelukkig worden, maakt je dus… gelukkiger. 

15. Stop vergelijken

Een geluksgeheim dat weinig wordt beseft: hoe meer je je vergelijkt met anderen, hoe ongelukkiger je wordt. Dat versterkt nog als degenen waarmee je je vergelijkt vrienden zijn of uit een sociale groep komen waartoe je zou willen behoren. Het gebeurt, hoe vaak valt niet te zeggen, dat daardoor objectieve redenen om gelukkig te zijn worden genegeerd doordat anderen meer hebben, groter wonen, meer vrijheid hebben op hun werk of toffere reizen maken (schrappen wat niet past). Kijk naar je leven: is het echt zo erg, of is het best oké maar gewoon niet in vergelijking met anderen?

16. Vergeet de kleine dingen niet

Sta jezelf toe geluk te voelen over het zien van een lammetje, een schone goal, een mooie zonsonder- of opgang, een lekker stukje eten, een warme knuffel of gewoon omdat de baby op tijd is gaan slapen en jij nog eens ongestoord tv kan kijken. Koester het! Bronnen; Listverse, Huffington Post, Pursuit of Happiness, Lifehack

Nog niets? Dan is er nog deze schattige kat:

Meer
Lees meer...