Alle energie-intercommunales in één bedrijf: N-VA legt het op tafel (maar nieuw is dat niet)

Er moet één grote intercommunale komen voor energie. Dat zou de zaken alvast makkelijker en transparanter maken en vooral veel geld besparen: tot 100 miljoen. Dat stelt de N-VA via hun energiespecialist Koen Kennis voor. Een beetje wrang, want vorig jaar torpedeerde die nog een fusie van Eandis met een pak kleinere spelers, omdat de Chinezen bij die deal betrokken waren.

Een plan voor een drastische vereenvoudiging van de energie-intercommunales, dat moet er nu snel komen. Geen kluwen meer aan energie-intercommunales, maar één bedrijf. En ze hebben zelfs al een naam: Fluvius. Dat is het plan dat de N-VA nu op tafel gooit, als antwoord op de storm die deze week over de intercommunales trok.

Het is Koen Kennis, de superschepen in Antwerpen die meer dan 7.000 euro netto verdient per maand, die nu met dat nieuws komt in De Standaard. Kennis is namelijk dé energiespecialist binnen zijn partij, wat meteen al z’n posten (en grote inkomsten) verklaart.

Het nieuw bedrijf moet een fusie zijn tussen een pak bedrijfjes, maar de twee grootste zijn Eandis in Gent en Infrax in Limburg. Zo één bedrijf kan dan het lappendenken aan infrastructuur vandaag vervangen. Dus de besparing kan echt wel groot zijn. Volgens de N-VA op kruissnelheid zelfs 100 miljoen euro. En daardoor zouden de distributienet­tarieven naar beneden kunnen: goed nieuws in een context waarin energie alleen maar duurder wordt voor de consument.

Steeds dezelfde obstakels

Maar nieuw is het allemaal niet, een plan om één energiebedrijf te bouwen. Ook de vorige Vlaamse minister van Energie Freya Van den Bossche had zo’n plan. Zij steunt alvast het idee om het deze keer opnieuw te proberen. Sp.a-woordvoerder Gorik Van Holen noemt het plan “niet geloofwaardig”.

Want al jaren is er sprake van zo’n fusie. Heel de heisa rond de instap van een Chinees bedrijf in China, maakte dat die operatie uiteindelijk niet doorging. Maar in die operatie zat ook een fusie tussen Eandis en andere spelers verbonden. Iets wat uiteindelijk Kennis en Bart De Wever zelf tegenhielden, waardoor de deal met de Chinezen niet doorging. Het voorstel moet dus onder meer voor de mensen van Eandis bijzonder zuur smaken.

Vraag is hoe groot de politieke wil deze keer zal zijn. “Elke structuur is weerbarstig, probeert te groeien en is met haar eigen overleven bezig. Het is aan de gemeenten om de stap te zetten naar een clean-cut. In mijn carrière als consultant en change manager heb ik mezelf altijd overbodig durven te maken, omdat er sowieso wel een nieuwe uitdaging komt”, zegt Kennis daarover. “Van de huidige zeshonderd tot achthonderd mandaten bij de energie-intercommunales zouden er driehonderd kunnen verdwijnen”, schat Kennis.

Meer
Lees meer...