Zuhal Demir (N-VA) blijft beuken op Unia: “Waarom wel salafisten verdedigen en kinderfeest zoals Zwarte Piet niet?”

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) laat Unia niet los. Want omdat de kritiek op haar verklaringen (“halve waarheden en hele leugens”) haar niet lekker zit, heeft ze een ferme repliek op Facebook geplaatst. En daarin blijft ze Unia aanvallen: “Waarom wél salafisten die weigeren een hand te geven aan de schepen die hen trouwt met hand en tand verdedigen , en niet in de bres springen voor een kinderfeest?”.

De polemiek tussen directeur Els Keytsman van Unia, het gelijkekansencentrum, en haar nieuwe ‘baas’, staatssecretaris Zuhal Demir, blijft aanslepen. Afgelopen weekend nam de N-VA Unia zwaar onder vuur: een nutteloze instelling volgens Liesbeth Homans (N-VA), en een “polariserend centrum” volgens Demir. Vanmorgen vuurde Keytsman een paar pijlen terug.

Want N-VA zou liefst een volledig Vlaams centrum hebben, geen ‘interfederale instelling, die aan de parlementen van dit land rapporteert. “Is het dat wat vervelend is? Dat een interfederale instelling goed werk levert? Dat is een vraagteken”, zo schoot Keytsman terug.

Maar op Twitter en Facebook plaatst Demir een tegenaanval. Dat is een opvallende communicatiestrategie, die haar N-VA-collega Theo Francken ook al met succes toepaste. Op de domeinen Asiel en Migratie ligt Francken ook regelmatig onder vuur. Maar z’n ‘rechtstreekse’ communicatie op Facebook, zonder tussenstap van de media, levert hem een hele schare trouwe fans en erg veel populariteit op. Hij zit ondertussen aan meer dan 60.000 fans op Facebook en 31.000 volgers op Twitter.

Demir heeft daarbij nog een weg te gaan, maar haar iets meer dan 2.000 fans op Facebook en 10.000 volgers op Twitter. Maar het is duidelijk dat ze het draaiboek van Francken gaat overnemen.

Op Twitter valt ze De Standaard hard aan. Die schrijven vandaag in hun standpunt dat Demir de kans kreeg “om heel anders aan haar taak te beginnen”. “De discriminatie waarmee Mechels politiecommissaris Jinnih Beels te maken kreeg, was voor Demir een uitgelezen kans om racisme krachtig te veroordelen.” Alleen beetje pijnlijk: Demir veroordeelde wel degelijk dat racisme met een tweet. Maar die had De Standaard mogelijks niet gezien. Meteen noemt Demir het “journalistieke framing.”

En ook reageert ze op de negatieve pers met “mijn versie van het Uniadebat: waarom wél extremisten verdedigen en niet in de bres springen voor een kinderfeest?”. Daarbij weerlegt ze de analyses vanmorgen in de kranten dat ze nogal slordig met de feiten is omgegaan in haar kritiek op Unia. “Mijn reputatie is me te veel waard om leugenaar genoemd te worden”, zo schrijft ze.

Het opvallendste is dat ze haar aanval nog eens herhaalt, “dat Unia obsessief bezig is met de zwartepietendiscussie en onvoldoende oog te hebben voor de echte problemen”. “Unia beweert zich niet in dat debat te mengen en verwijst enkel naar een stelling die ze in 2014 formuleerde. Toen zei Unia dat ‘Zwarte Piet’ niet in strijd was met de antiracisme wet.”

“Wie echter de directeur van Unia, Patrick Charlier, wil horen zeggen dat de Zwarte Piet –ondanks het feit dat hij niet strijdig is met de antiracisme wet- wél racistisch is, kan dat hier horen. (http://www.bozar.be/…/123452-black-face-in-belgium-identiti…).”

Zwarte piet

“Dat Unia zich niet meer geuit zou hebben over Zwarte Piet sinds 2014 is dus op zijn zachtst gezegd een halve waarheid. Wat moeten we trouwens concluderen uit een stelling die beweert dat Zwarte Piet wél racistisch is volgens Unia, maar niet volgens de wet?”

“Maar het klopt dat Unia in Vlaanderen verdacht stil bleef in dit verhaal. Toen heel Vlaanderen zich mengde in de discussie van 2015 en 2016, zweeg Unia in alle talen. Rest de vraag: Waarom? Waarom komt Unia tot de conclusie dat er geen wettelijke probleem is en vindt ze het niet de moeite om dit in het debat te vermelden? Is dat niet haar taak? Soms zegt stilte meer dan woorden.”

“Daar gaat mijn fundamentele kritiek net over. Waarom wél salafisten met hand en tand verdedigen die weigeren een hand te geven aan de schepen die hen trouwt, en niet in de bres springen voor een kinderfeest?”, zo schrijft Demir.

Ze herhaalt nog eens haar stelling: “Unia is een centrum van polarisering geworden die vooral een politieke boodschap wil brengen inzake integratie. Ik ben vragende partij voor een instelling die optreedt tegen discriminatie en racisme. Maar niet op deze manier die de bevolking opzet tegen het idee van gelijkheid in plaats van het te promoten.”

Lees hier de volledige post:

vrt
Meer
Lees meer...