De Waalse regering van PS en cdH blijft voorlopig doofstom voor de oproep van minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) om geen wapens meer te leveren aan Saoedi-Arabië. Er staat erg veel op het spel voor hen: 60 procent van de omzet van de Waalse wapenindustrie gebeurt met verkoop aan Saoedi-Arabië.
Ja, natuurlijk zitten we allemaal in met de hongersnood in de Hoorn van Afrika. Maar helemaal naïef mag je ook niet zijn: een humanitaire actie zoals 1212 zal niet alles oplossen. Onderliggend is er een bloedig conflict in Jemen bezig, met een vuile rol voor Saoedi-Arabië. En terwijl wij met z’n allen geld kunnen geven voor zo’n actie om voedselhulp te brengen, verdient de wapenindustrie bakken geld met het conflict en stopt het niet. Dat is het pleidooi van vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld).
Een blik op de cijfers geeft hem geen ongelijk. Verschillende Europese lidstaten verdienen flink aan het militaire materieel aan Saoedi-Arabië waarmee de bevolking in Jemen naar de hongerdood wordt gebombardeerd. En België staat helemaal bovenaan de lijst.
Oorlog in Jemen? Winst voor FN Herstal en dus het Waals gewest
Op vlak van vuurwapens en munitie is België verantwoordelijk voor ongeveer de helft van alle EU-export. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Vredesinstituut uit 2013. Het gaat daarbij vooral om materiaal van één fabriek: Saoedi-Arabië is voor wapenfabrikant FN Herstal de belangrijkste klant. De Waalse regering van de PS en cdH is 100 procent eigenaar van de wapenfabriek. Jaarlijks keert het bedrijf nu 10 miljoen aan dividenden uit. De oorlog in Jemen levert dus letterlijk winst op voor het Waals gewest.
En het gaat niet om klein bier. Tussen 2009 en 2013 waren er in totaal 595 miljoen euro aan Belgische exportlicenties voor Saoedi-Arabië voor licht militair materiaal en munitie, wat overeenkomt met een kwart van het Europese totaal. Wat de Europese exportlicenties voor vuurwapens met een kaliber kleiner dan 20 mm betreft is België verantwoordelijk voor 70% van de Europese exportlicenties.
Voor Wallonië is die band zeer belangrijk: Saoedi-Arabië is al sinds 2011 de voornaamste afnemer van Waalse wapens. In 2015 was Saoedi-Arabië zelfs goed voor zestig procent van de omzet van de Waalse wapenindustrie. Tussen 2006 en 2014 keurde het Waalse Gewest voor een som van 1,7 miljard euro aan exportlicenties naar Saoedi-Arabië goed.
Alweer een recordjaar erbij
In 2014 ging het om een bedrag van 397 miljoen euro. Dat was al een recordbedrag. Maar in 2015 ging het nog verder, toen klokte Wallonië af op een totaal van 575,8 miljoen euro, of 60 procent van de totale Waalse omzet in de sector ( samen 955 miljoen euro). De cijfers blijken uit het rapport van de subcommissie “wapens” van het Waals Parlement over de exportvergunningen die vorig jaar werden goed- of afgekeurd.
De wapenexport naar Saudi-Arabië, dat vandaag met die wapens een bloedig conflict uitvecht in Jemen, bestond in 2015 uit vuurwapens (396 miljoen euro), kanonnen of mortieren (7,6 miljoen), munitie (105 miljoen), raketten (5,18 miljoen) en tanks, geblindeerde wagens en onderdelen van wapens (58 miljoen).