Oostende voert nultolerantie in voor hondendrollen: DNA-analyses en monsterboetes

Stad Oostende gaat wel heel ver in het proper houden van de straten. Zo wil het stadsbestuur DNA-onderzoeken doen op hondendrollen om roekeloze baasjes te ontmaskeren. Vorig jaar moesten op Oostendse speelpleintjes maar liefst 33.302 drollen verwijderd worden. Bweik! Opkuisen dus, want baasjes riskeren boetes tot duizend euro. Maar de Oostendenaren zijn geen pioniers, de Britten en de Amerikanen leggen hun hondendrollen al meer dan een jaar onder de microscoop.

Hondenpoep, het is al sinds jaar en dag een grote bron van ergernis aan de Belgische kust. Maar voor de Oostendenaren is het menens: de directie Openbaar Domein telde vorig jaar het aantal verwijderde hondendrollen. Het resultaat: 33.302 hondenpoepen op speelpleintjes alleen al. Dat zijn 91 grote boodschappen per dag. Daarom worden honden binnenkort verboden in de speeltuintjes van de kustgemeente.

“Hardleerse baasjes aanpakken”

Daarom zet stad Oostende een nieuwe campagne op. Hun vreemdste maatregel: het invoeren van DNA-onderzoek op hondenpoep. Volgens burgemeester Johan Vande Lanotte (sp.a) gaat het “om uitzonderlijke gevallen, om hardleerse hondeneigenaars aan te pakken”. Dat zegt hij aan persbureau Belga. Oostende voorziet maar liefst 30.000 euro voor de operatie. Eén DNA-analyse kost 60 euro.

EPA

Een databank met een luchtje aan

Als er in een bepaalde buurt veel keutels gespot worden, kan de politie bijhouden hoe vaak een bepaalde hond zijn drekje in het openbaar doet.

Als het baasje en zijn protmachine dan op heterdaad betrapt worden, kan de politie hen ook bekeuren voor eerdere overtredingen. Een eerste GAS-boete bedraagt 100 euro, maar wie meermaals in de fout gaat, riskeert bekeuringen tot duizend euro.

iStock

Geen pioniers in Oostende

Toch zijn ze in Oostende geen pioniers in microscopisch hondendrolonderzoek. Zo voert de conciërge van een flatgebouw in Chicago al meer dan een jaar DNA-onderzoeken uit op hondenkeutels in de appartementshallen. De ‘poopetrators’, zoals ze dat in Amerika noemen, die ontmaskerd worden, krijgen een uitzettingsbevel in de brievenbus.

Ook in de Groot-Londense wijken Barking en Dagenham waar de dogshit vroeger de spuigaten uitliep, hebben ze maatregelen genomen tegen hondenpoep. Daar kregen de huisdieren verplicht een microchip waardoor overtredende baasje meteen gepakt kunnen worden.

iStock
Meer
Lees meer...