Nu wordt het menens. Wie schiet de hoofdvogel en waar belanden we volgend jaar? Wordt het Baku, Boedapest of Boekarest? Londen of voor de eerste keer Lissabon? Vliegen we naar Sofia of maken we een collectieve Romereis?
“Wacht”, hoor ik u allen in paniek roepen. “Ik ben inmiddels al vergeten welke landen er uit de halve finale wisten door te stoten, en al helemaal hoe die nummers klonken!” Rustig – u hoeft helemaal niet te panikeren, ook daar heb ik een handige oplossing voor voorzien. Bliksemsnel overloop ik voor u nog even net op tijd de finale.
1. ISRAEL (Imri Ziv met “I Feel Alive”) Partyboy die graag zijn oksels aan iedereen laat zien.
2. POLEN (Kasia Mos met “Flashlight”) Zeer intense, blonde zangeres met de nodige ervaring om haar ballad te verkopen. Het enige wat langer is dan haar benen is de duurtijd van het nummer.
3. WIT-RUSLAND (Naviband met “Story of my Life”) Vrolijk duo doorkruist het podium op een vliegende boot en zingt een aanstekelijk meeklapliedje (“Hey! Hey! Ha-ya-ya-ya-yo!”)
4. OOSTENRIJK (Nathan Trent met “Running on Air”) Janneke maan uit Tirol met een zelfgeschreven nummer over positief blijven als alles mis gaat en blijven doorzetten. Beetje plakkerig en zoet, maar ach, het is een lieve jongen.
5. ARMENIË (Artsvik met “Fly with Me”) Experimenteel spektakel dat naar Armeense traditie voorzichtig op gang komt en nét voor het einde een waanzinnig explosieve climax beleeft.
6. NEDERLAND (O’G3NE met “Lights & Shadows”) Drie zusjes zingen een nummer over hun zieke moeder, maar maken vooral indruk met hun samenzang en de uitstekende harmonieën.
7. MOLDAVIË (SunStroke Project met “Hey Mamma”) Knallende feestplaat met een lekker gore saxofoonsolo en achtergrondzangeressen die hun microfoons verborgen hebben in hun bruidsboeketten.
8. HONGARIJE (Joci Papai met “Origo”) Roma-man zingt in eigen taal over de discriminatie waarmee hij te maken krijgt. Een danseres probeert toenadering te zoeken. Halverwege het nummer worden de twee omringd door vlammen, die plots ook op tralies lijken. Emotioneel heel sterk en toepasselijk voor de slogan van dit jaar; “Celebrate Diversity”.
9. ITALIË (Francesco Gabbani met “Occidentali’s Karma”) Dat deze Italiaanse entertainer de grote topfavoriet is voor de overwinning, is niet verwonderlijk. Zijn catchy nummer gaat over de Westerse fetisjering van Oosterse culturen en de hutsepot die we er vervolgens van maken. En dat terwijl we allemaal eigenlijk gewoon naakte apen zijn. Om dat idee kracht bij te zetten, haalt Italië er als geheim wapen een dansende gorilla bij op het podium.
10. DENEMARKEN (Anja Nissen met “Where I Am”) Luidkeels zingende blondine valt op haar knieën en zingt aanstonds nog luider.
11. PORTUGAL (Salvador Sobral met “Amar pelos dois”) Excentrieke chansonnier met een ingetogen, sober, klassiek liedje dat ons nostalgisch maakt naar een Songfestival uit vervlogen tijden. De underdog van vanavond.
12. AZERBAIJAN (DiHaj met “Skeletons”) Lynch-iaanse act die de kijker meeneemt naar een duistere, theatrale fantasiewereld, en die gepaard gaat met een modern liedje en een stoere zangeres met een neusring. Op een krijtbord staan teksten uit het nummer geschreven en tot slot staat er staat een paard op de trap.
13. KROATIË (Jacques Houdek met “My Friend”) Dikke vriend zingt een duet met zichzelf en doet dat in twee verschillende talen en twee verschillende stemregisters. Levensveranderend.
14. AUSTRALIË (Isaiah met “Don’t Come Easy”) Zeventienjarige jongen die eenzaam in zijn eentje op het podium staat en die zijn expressieve wenkbrauwen en zwoele soulstem daarom kracht bijzet door zijn eigen kop tientallen keren op de achtergrond te laten verschijnen. Het nummer gaat over opnieuw van iemand te durven houden, en dat clasht flink met de jeugdige performer.
15. GRIEKENLAND (Demy met “This is Love”) Abnormaal platte Europop, gezongen met de toonvastheid van een eierwekker en met de dikste lippenstift die u ooit aangebracht zag.
16. SPANJE (Manel Navarro met “Do it for Your Lover”) Spanjaard met een los hemdje zingt een zomers deuntje. Zomers zoals een mug die ergens in de hoek van de kamer zoemt, en zoemt, en zoemt en blijft zoemen en drie minuten lang op tenenkrullende wijze datzelfde gezoem blijft voortbrengen en net wanneer je denkt de mug plat te hebben geslagen, bam, dan blijkt er nog een andere mug in de kamer te zitten.
17. NOORWEGEN (JOWST met “Grab the Moment”) Hedendaags nummer met samples en glitches en alles wat intussen al een paar jaar populair is. De man achter de microfoon krijgt geen vermelding in de artiestennaam, alleen de DJ die met een masker op doet alsof hij iets aan het doen is.
18. VERENIGD KONINKRIJK (Lucie Jones met “Never Give Up On You”) Musical-performer met een nummer geschreven door voormalig winnaar Emmelie de Forest. Met overtuiging gebracht en voor de verandering een Britse act die niet vanaf het begin al volledig kansloos is.
19. CYPRUS (Hovig met “Gravity”) Koorddansende man, die over het podium zwalpt zoals een vader die iets té zelfzeker de dansvloer betreedt op een trouwfeest. Heeft het nummer afgekeken van Rag ‘n Bone Man, heeft de visuals afgekeken van Loïc Nottet.
20. ROEMENIË (Ilinca en Alex Florea met “Yodel It!”) Combinatie van rap en jodelmuziek die op papier absurd klinkt, maar in werkelijkheid om van te smullen is. Met kanonnen en soldaatjes en met een hele, hele korte rode jurk.
21. DUITSLAND (Levina met “Perfect Life”) Zo vergeetbaar dat hier zelfs amper iets over te zeggen valt. De tekst barst van de clichés en al doet de zangeres haar opperste best, met dit nummer kan ze helemaal nergens heen.
22. OEKRAÏNE (O Torvald met “Time”) Als enige rockgroep heeft Oekraïne vanavond een unieke kans om stemmen binnen te halen. Winnen wil het gastland dit jaar echter duidelijk niet opnieuw, al halen ze op hun eigen manier toch sowieso de hoofdprijs.
23. BELGIË (Blanche met “City Lights”) Nerveus meisje zingt modern nummer dat vooraf hoog werd ingeschat, met een performance waar het internet het niet over eens kan worden: is het nou wél of niet goed? Is het nou de bedoeling dat ze er zo bang uitziet of niet? De screensaver op de achtergrond zorgt niet bepaald voor een act van wereldklasse, maar de oprechte emoties hoor je wel aan haar trillende stem.
24. ZWEDEN (Robin Bengtsson met “I Can’t Go On”) Degelijk Zweeds bandwerk. Glibberige jongen op een tredmolen, die zingt over hoe mooi je bent en over hoe moeilijk het voor hem is om daar mee om te gaan.
25. BULGARIJE (Kristian Kostov met “Beautiful Mess”) Eén van de topfavorieten van vanavond is deze Bulgaarse tiener, met 17 jaar de jongste deelnemer, die met verve een emotionele ballade ten berde brengt. En dat allemaal alsof het de normaalste zaak van de wereld is.
26. FRANKRIJK (Alma met “Requiem”) Deze Franse schone wil zeker zijn dat u weet dat u naar de inzending van Frankrijk aan het luisteren bent en zet zich daarom dus mooi voor de Eiffeltoren. Op het Songfestival wil je natuurlijk je culturele identiteit laten zien, et voila. Voor de rest ook een prima nummer.
En het stemmen, hoe werkt dat?
Alle acts traden gisterenavond al op voor de vijfkoppige juries uit de 42 deelnemende landen. Dat wil zeggen dat het resultaat gisterenavond al voor de helft beslecht is. De andere helft wordt vanavond door de kijkers (dat bent u!) beslist.
De scores van de jury zullen voorgelezen worden door één celebrity of willekeurig gekozen persoon uit elk land. Voor Estland ziet u bijvoorbeeld Jüri Pootsmann punten geven – die werd vorig jaar allerlaatste. Ook voor Nederland, Armenië en Georgië worden de punten voorgelezen door de artiest die hen vorig jaar vertegenwoordigde. Voor het Verenigd Koninkrijk ziet u dan weer Katrina Leskanich, die exact twintig jaar geleden samen met haar Waves het Songfestival won met “Love Shine a Light”. Op het scherm verschijnen de punten van 1 tot 10, en deze figuren lezen voor wie ten slotte de twaalf punten krijgen.
De resultaten van de televoting uit alle landen worden bij elkaar geteld tot één score voor ieder land en vervolgens voorgelezen van laag naar hoog, met de algemene winnaar van de kijkers als allerlaatste.
Allemaal goed en wel, maar wie gaat er winnen?
Italië werd al maanden aan een stuk genoemd als de grote favoriet, maar door een gunstigere positie in de volgorde, kroop Portugal hem gisteren bij de bookmakers onverwacht voorbij. Sindsdien walsen de twee daar een beetje rond elkaar heen. Ook voor Bulgarije blijft de kans op de trofee nog reëel – vooral doordat Kristian als voorlaatste optreedt. Hou een extra plaatsje vrij in de top 10 voor het Verenigd Koninkrijk, Roemenië en België. Aan de onderkant van het scorebord ziet u straks hoogstwaarschijnlijk Spanje of Duitsland bungelen. Hoe dan ook wordt het een spannende finale!
En als het u allemaal niet zo kan schelen wie er wint, dan krijgt u er tijdens de stemmentelling gewoon gratis een optreden van Ruslana bij.
Veel kijkplezier!