Wie goed wil begrijpen hoe Donald Trump in godsnaam president is kunnen worden van de VS, moet even anderhalf uur nemen om “Get me Roger Stone” te bekijken. Zet je schrap, want deze Netflix-documentaire gaat je wegblazen. Kan één man, de meester van ‘dirty, sleazeball politics’, de ‘prins van de duisternis’ echt zo’n invloed hebben op de Amerikaanse politiek? Ontmoet de man die Donald Trump maakte tot wat hij vandaag is: de machtigste ter wereld.
Ja, er zat wel degelijk een systeem, een ‘master plan’ achter de campagne van Donald J. Trump. En dat plan kwam uit de koker van de man die al voor Richard Nixon smeerlapperij uithaalde, die Ronald Reagan groot maakte, die jaren geld verdiende met lobbyen voor de ergste dictators genre Mobutu en Jonas Savimbi, die forceerde dat George W. Bush president werd via Florida in 2000 en vooral de man die vandaag ‘alternatieve feiten’ als een essentieel onderdeel van politiek ziet.
Meet Roger Stone, een politiek lobbyist en consultant, ‘de prins der duisternis’. Stone is ondertussen een flinke zestiger, maar nog steeds een echt powerhouse in de Republikeinse partij. En die partij werd vorig jaar gekaapt door de populistische en rechtse Donald Trump, na een campagne vol moddergooien, negatieve publiciteit en pure leugens.
Nu heeft de GOP wel een lange geschiedenis van ‘vuile spelers’, spindoctors die durfden onder de gordel te slaan. Lee Atwater is de vader van zo’n campagnes, hij maakte Richard Nixon groot. En Karl Rove was de man die in de jaren daarna de Bushes met een paar grove zette naar de macht bracht.
De Ratfucker
Rove en Atwater vallen allemaal in het niets bij Roger Stone, die in “Get Me Roger Stone” fantastisch wordt neergezet: charmant, grappig, onderhoudend en tegelijk ziekmakend in z’n technieken en meedogenloze aanpak. “Ze mogen mij scum of the earth noemen, maar op het einde win ik”, vat Stone z’n politieke filosofie samen.
Hoe diep en ver Stone z’n invloed op Trump gaat? Wel afgelopen week nog bleek dat, Stone zou aan de president hebben laten verstaan dat het tijd was om James Comey, de baas van de FBI, op straat te zetten, wat uiteindelijk ook gebeurde. En wie heeft zelf een onderzoek aan z’n been over banden met Rusland? Juist, diezelfde Roger Stone.
Stone, wiens bijnaam ‘Ratfucker’ is, heeft z’n hand in zowat alle grote schandalen van de afgelopen dertig jaar in de Amerikaanse politiek. Als 19-jarige was hij de jongste die betrokken was in het Watergate-schandaal, waarbij hij klusjes voor Nixon opknapte. Maar het is pas eind jaren ’80, dat hij op ramkoers komt het establisment van ‘zijn’ partij, de Republikeinen. Al in 1988 is er sprake van Donald Trump, die hij kent van in de New Yorkse politiek, als presidentskandidaat. En de man die toen al mee aan de kar trok? Juist, Roger Stone.
Tattoo van Nixon
Maar Stone is geen duistere kracht, zoals bijvoorbeeld de biljonair-broers Koch, die met hun geld invloed proberen kopen. Stone is een straatvechter, een “bodybuilding dandy”, die pocht met z’n tattoo van Nixon op z’n rug, en tegelijk in peperdure witte maatpakken en bijpassende hoeden verschijnt, alsof hij Al Capone was.
De ‘Lock her Up’-campagne, waarbij Hillary Clinton in de gevangenis hoorde? Verantwoordelijke: Roger Stone. Het gerucht dat Clinton haar gezondheid wankel is, dat ze een hersentumor zou hebben? Eén man: Roger Stone. In een Amerikaanse media-context waarbij CNN en MSNBC weggeblazen worden door Breitbart en Infowars.com, rechtse platformen die het niet zo nauw nemen met de waarheid, kan Stone pas echt impact creëren. Het zijn exact dat soort verhalen, over onder meer Bill Clinton die een hele reeks vrouwen zou hebben verkracht, die Stone bakt als zoete broodjes, die er vlot ingaan.
Of om nog een idee te krijgen van Stone: z’n meest loyale partner als lobbyist en strateeg? Paul Manafort, de voormalige campagne-manager van Trump, die uiteindelijk Corey Lewandowski buiten kieperde als baas van de Trump-campagne. En diezelfde Manafort, die diepe banden met Rusland onderhoudt en ook onderzocht werd door de FBI.
Jammer dat “Get Me Roger Stone” minder ingaat op die connectie met Rusland, maar je kan niet alles hebben. Hoe dan ook, de documentaire is een waanzinnige anderhalf uur Amerikaanse politiek, met een behoorlijk maffe conclusie: heeft deze man dan écht zo’n invloed gehad op de wereld? Roger Stone gelooft alvast zelf van wel…