Brussels burgemeester Mayeur (PS) zit in grote problemen: van alle kanten aangevallen na corruptieschandaal bij vzw voor daklozen

Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) zit diep in de problemen. Omdat de RTBF onthulde dat hij als bestuurder bij daklozenorganisatie vzw Samusocial zichzelf enorme bedragen toe-eigende , zal de druk vanuit zijn eigen partij enorm groot zijn om op te stappen. Ook onderneemt de advocaat van de vzw, en de man van PS-kopstuk Onkelinx juridische stappen om de onderzoekscommissie naar Samusocial te stoppen. Vanuit elke hoek wordt nu geprobeerd het bestuur van Samusocial tegen te werken. Sp.a-voorzitter John Crombez overweegt zelfs om met zijn partij uit het Brussels stadsbestuur te stappen.

Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) en Brussels OCMW-voorzitster Pascale Peraïta (PS) schonken zichzelf als bestuurders bij daklozenorganisatie vzw Samusocial enorme vergoedingen. Op papier vergaderde het vierkoppig bestuur tot tien keer per maand. Mayeur zou daarvoor in 2016 voor 16.800 euro bruto en in 2015 voor 18.900 euro bruto hebben gekregen. Peraïta zette intussen een stap opzij als gedelegeerd bestuurder van Samusocial. Ook Mayeur nam al eerder ontslag uit de vzw. Wel blijft Peraïta er in de raad van bestuur zetelen.

Dit is het zoveelste schandaal in het kamp van de PS. Wellicht zal de druk op Mayeur vanuit de PS zelf enorm groot zijn om zijn ontslag in te dienen. Partijvoorzitter Elio Di Rupo zal zich vermoedelijk genoodzaakt zien om in de hogere rangen van de partij grote kuis te houden. Daarbij moet zeker in rekenschap gehouden worden dat in Franstalig België de PTB (de Franstalige vleugel van de extreemlinkse PVDA) enorme druk uitoefent op de PS. Heel wat linkse kiezers zijn er overgestapt naar de PTB van Raoul Hedebouw onder meer door het schandaal rond Publifin, waarbij maar liefst 13 PS-mandatarissen betaald werden voor spookvergaderingen die nooit plaatsvonden.

Juridische stappen tegen onderzoekscommissie

De Brusselse regering stelde eerder al een Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie in om de vergaderingen van de raad van bestuur van de vzw bij te wonen. Dat meldt persbureau Belga. Zo wilde men duidelijkheid scheppen over wat er met de subsidies van het Brussels Gewest gebeurde. Daarvoor werd één regeringscommissaris van het kabinet van minister Céline Fremault (cdH) aangesteld en één van het kabinet van minister Pascal Smet (sp.a). De regeringscommissarissen zochten uit hoeveel de leden van de raad van bestuur precies vergoed werden en voor welke prestaties. De subsidies zouden voor 2017 9,578 miljoen euro bedragen. Daarnaast ontving de vzw nog 183.000 euro aan giften. Ten laatste morgen zou hun rapport overgemaakt worden aan de Brusselse regering.

Man Onkelinx

Maar gisteren hebben Fremault en Smet een brief ontvangen van de advocaat van Samusocial. Die stelt dat de regering geen recht heeft om onderzoek te doen naar de vergoedingen bij de vzw. Nochtans liet Michel Degueldre, de voorzitter van de raad van bestuur, eerder weten dat hij volledig meewerkt met het gewest. Opvallend is ook dat de brief afkomstig is van het advocatenbureau van Marc Uyttendaele, de echtgenoot van PS-kopstuk Laurette Onkelinx. Dat schrijft De Standaard. Eerder vandaag zei Onkelinx nochtans op Terzake dat ze voor “totale transparantie” pleit.

De onderzoekscommissie zegt wel bevoegd te zijn om de subsidies van het gewest in het oog te houden, maar niet de interne werking van de vzw. Met deze juridische stappen probeert de raad van bestuur van Samusocial de controles door het gewest tegen te gaan. Toch zouden de regeringscommissarissen al “een stevig rapport” hebben kunnen opstellen over Samusocial.

Sp.a overweegt vertrek uit stadsbestuur

Sp.a-voorzitter John Crombez laat in De ochtend op Radio 1 weten dat zijn partij overweegt om uit het Brusselse schepencollege te stappen. “Zonder onderzoek zou ik vandaag al veel duidelijker zijn, want op de gemeenteraad hebben ze niet verantwoord waarom er zulke grote bedragen zijn betaald”, aldus Crombez. Als sp.a zich effectief uit het Brusselse stadsbestuur terugtrekt, blijft Mayeur toch burgemeester en gaat de coalitie verder zonder de Vlaamse socialisten. Ans Persoons, de enige sp.a-schepen van Brussel, mag dus beginnen vrezen voor haar positie.

Ook haalt Crombez uit naar wat hij “praktijken van de oude politieke cultuur” noemt: “Dit moet uit de politiek en wie dat niet doorheeft, is een probleem.”

Demir (N-VA) wil onafhankelijk onderzoek

Federaal staatssecretaris voor armoedebestrijding Zuhal Demir (N-VA) wil een onafhankelijk onderzoek naar Samusocial. Dat verklaart haar woordvoerder aan persbureau Belga. Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) heeft de Samusocial-voorzitter Michel Degueldre om een onderzoek gevraagd, maar Demir twijfelt of Vervoort geen betrokken partij is. Ook is de staatssecretaris niet tevreden over de voorbije winteropvang van de vzw. Wat haar vooral tegen de borst stuitte, was het hoog aantal transitmigranten die in de vrijgegeven gebouwen opgevangen werden. Het ging daarbij vooral om asielzoekers die op weg waren naar Groot-Brittannië.

Parlementaire onderzoekscommissie

Nu vragen de fracties van Groen en Ecolo, die niet in de Brusselse regering maar wel in het Brussels parlement zetelen, ook om een parlementaire onderzoekscommissie om de vzw onder de loep te nemen. Het parlement gaf eerder vandaag unaniem zijn goedkeuring. Dat wil zeggen dat ook de PS een onderzoek wil naar de vergoedingen die vooral naar mensen van haar eigen partij zouden gaan.

“Voor Groen is het belangrijk dat we nu alles tot op het bot uitzoeken, en maatregelen nemen”, zegt Brussels parlementslid Arnaud Verstraete (Groen). Brussels staatssecretaris en oppositielid in de gemeenteraad van Brussel Bianca Debaets (CD&V) zegt dat Mayeur en Peraïta het geld moeten terugbetalen aan de vzw “indien blijkt dat Mayeur en Peraïta geld ontvingen zonder dat daar daadwerkelijk prestaties tegenover stonden. Je royaal laten betalen voor ‘zogezegd’ engagement in een vzw voor daklozen? Het is om heel beschaamd over te zijn! En het is niet de eerste keer dat de burgemeester van de stad Brussel zijn inwoners te schande maakt. We moeten het durven zeggen zoals het is: Yvan Mayeur is niet de burgemeester die de Brusselaars verdienen. Ik hoop dat hij en zijn coalitiepartners dat eerder vroeg dan laat zelf zullen inzien”. Dit zou de eerste parlementaire onderzoekscommissie in Brussel zijn. Volgende week vrijdag wordt in de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie normaal gestemd over die commissie.

Ook de vrijwilligers van de vzw zijn woedend. “Dit schandaal heeft gevolgen voor ons allemaal en uiteindelijk ook voor hen die het meest kwetsbaar zijn”, melden ze aan de VRT.

Meer
Lees meer...