Dit is hoe één Nederlander de komst van fastfoodketen Wendy’s naar Europa verhindert

Mc Donalds, Taco Bell, Dunkin Donuts, Burger King, … heel veel Amerikaanse fastfoodketens komen overgewaaid naar Europa. Maar Wendy’s, die niet. En daar blijkt een reden achter te zitten. Eén Nederlander zorgt er op zijn eentje voor dat de keten niet naar Europa kan komen.

Wendy’s is na Mc Donalds en Burger King de grootste verkoper van hamburgers ter wereld. Maar in Europa vind je er geen enkele terug. Wil Wendy’s niet naar hier komen? Nee hoor. Er is één koppige Nederlander die al 17 jaar de Amerikaanse fastfoodketen dwarszit, tot hun eigen grote ongenoegen en frustratie.

Dochter Wendy

Raymond Warrens opent in 1988 in het Nederlandse dorp Goes een snackbar die hij Wendy’s fish & chips’ noemt, naar zijn jongste dochter Wendy. Negentien jaar eerder had een Amerikaan hetzelfde idee en opende hij een een hamburgerrestaurant dat hij Wendy’s noemde, naar zijn toen 8-jarige dochter. De Amerikaanse hamburtertent groeide uit tot een internationale keten met 6.500 restaurants wereldwijd. Nu ja, wereldwijd.

In 1995 neemt de Nederlander Raymond Warrens een patent op de naam Wendy’s voor de hele Benelux en daar begint het probleem voor de Amerikaanse keten. Door dat merkenrecht kan de Amerikaanse keten geen vestigingen in Nederland of België openen, dus stappen ze naar de rechtbank.

Niet in Benelux, niet in Europa

In 2000 krijgt de burgerketen een ‘njet’ wanneer de rechtbank in Maastricht bepaalt dat Warrens de oudste rechten op de merknaam heeft.

In 2013 gaat Wendy’s International naar het Europese Hof om de merkrechten van de Nederlander te laten vervallen. Volgens de Amerikanen kon het niet dat het minimale gebruik door één klein snackbarretje als ‘normaal gebruik’ van het merk in de Benelux beschouwd kon worden. Maar opnieuw krijgen de Amerikanen het deksel op de neus.

De Amerikanen mogen de naam Wendy’s niet gebruiken in de Benelux én wat meer is: ook hun Europese registratie dreigt in het water te vallen aangezien een Europees merkrecht ook geldig is in de Benelux.

Zeeuwse boerenlul

‘Ze hadden zeker niet verwacht dat zo’n Zeeuwse boerenlul ze al twintig jaar dwarszit’, zegt medewerker Albert van der Hoek. Hij zegt ook dat het zijn baas niet te doen is om het geld, maar dat hij een man van principes is: “Niemand hoeft hem te vertellen wat er op zijn gevel mag staan en wat niet.”

Toch is de strijd nog niet gestreden: begin mei kwam er een nieuwe brief bij de Nederlandse Warrens. De Amerikanen gaan opnieuw in beroep. Maar ook Raymond Warrens blijft niet bij de pakken zitten. Zijn advocaat Thera Adam weet te vertellen dat Warrens binnenkort een tweede Wandy’s gaat openen in Zierikzee. ‘Dan kunnen de Amerikanen hem ook niet meer aanvallen op het feit dat Wendy’s geen keten is.’

Meer
Lees meer...