Ongeacht van wat voor soort films je houdt, zou The Lion King een plaats moeten krijgen in jouw lijstje ‘Beste films aller tijden’. En daar hebben wij 9 redenen voor:
1. De verhaallijn is gebaseerd op Shakespeares Hamlet
Dat is geen geheim meer en de gelijkenissen zijn dan ook treffend: een dode vader die als spookachtige gedaante verschijnt (sorry voor de spoilers maar de film dateert uit de tijd toen er nog dienstplicht was in België), een verraderlijke oom en een prins die moet vluchten uit schuldgevoel om daarna wraak te kunnen nemen. Als je dus naar ‘The Lion King‘ kijkt, kijk je eigenlijk naar Shakespeare, en dat is een heel slimme bezigheid. Bolleboos!
2. Timon en Pumba zijn geniale filosofen
Mocht Shakespeare nog niet intelligent genoeg zijn, dan is “Hakuna Matata” dat vast wel. De zin is Swahili voor “Geen zorgen” en maakt deel uit van de Afrikaanse ‘Ubuntu-filosofie’. Dat is een stroming gevolgd door onder andere Desmond Tutu en Nelson Mandela. Spijs voor nerds dus!
3. Mufasa wordt gespeeld door James Earl Jones, oftewel Darth Vader
Waren moord en verraad niet spannend genoeg voor je, en was filosofie niet het juiste soort nerdy? Bedenk dan dit: Darth Vader, de grootste badass uit enig universum is ook de enige echte Leeuwenkoning. Stoerder is haast onmogelijk.
4. De film bevat doordachte analogieën naar WO II
Scar is een van de meest kwaadaardige schurken uit de fictie. Of het nu zijn complotten zijn of zijn naam (als je Scar heet kan je moeilijk prinses of ijscoman worden), hij doet je telkens rillen tot op het bot. De manier waarop hij de hyena’s inlijft tijdens zijn lied doet ook nog eens sterk denken aan de meest kwaadaardige schurk uit de realiteit: Adolf Hitler. Oorlogsfilm: check.
5. ‘The Lion King‘ zit vol scherpe politieke commentaar
Toegegeven, we vergeleken de hyena’s net met nazi’s, maar de situatie is niet altijd zo zwart-wit. Ze zijn als enige diersoort in Mufasas koninkrijk onderhevig aan honger en worden beschouwd als paria’s. Hun staatsgreep is dus niet enkel uit kwaadaardigheid en Mufasa begint meer en meer op een dictatoriale Darth Vader te lijken. Morele ambiguïteit!
6. Het liefdesplot is baanbrekend
Ben je meer fan van een traditionele liefde, dan is er die tussen Simba en Nala. Wou je echter meer, dan hoef je maar te kijken naar Timon en Pumba die, volgens sommige bronnen, niet enkel een homoseksuele relatie hebben maar ook nog een die de diersoorten overschrijdt. Hoe vernieuwend! En dat voor een tekenfilm uit 1994.
7. De muziek komt onder andere van Hans Zimmer en Elton John
“The Circle of Life”, “Hakuna Matata”, “Be Prepared”, “Can You Feel The Love Tonight”. I rest my case.
8. Als je kijkt naar leeuwen in het wild krijgt de film een art-house-kantje
In leeuwenkuddes is er 1 mannetje dat kinderen maakt bij alle vrouwtjes tot een ander mannetje zijn plaats inneemt en hetzelfde doet. Pas dit toe op ‘De Leeuwenkoning‘ en de film krijgt een raar incestueus kunstfilm-gevoel.
9. ‘De Leeuwenkoning’ is gewoon een steengoede animatiefilm
Je hebt helemaal geen 8, soms vergezochte argumenten nodig. Bekijk hem nog eens en je zal ons gelijk geven.
Dit artikel werd niet door onze eigen redactie geschreven, maar is een bijdrage uit onze zoo.