Om een tintje te krijgen, bakken we graag in de zon. Maar het liefst van al gaan we aan het strand liggen mét een tintje. Sommigen ‘faken’ eerst hun kleur door een zelfbruiner te gebruiken. Maar hoe zit het dan met de echte zon? Ga je dan nog wel ‘echt’ bruinen? Beschermt een zelfbruiner je tegen de zon? Is dat eigenlijk wel gezond!? Dit is wat je moet weten.
Een zelfbruiner is gezonder dan uren bakken in de zon. Zelfbruiner richt helemaal geen schade aan op de onderliggende huid terwijl uv-stralen van de zon dit wel doen. De crème zorgt ervoor dat je bovenste huidlaag een tintje krijgt zonder te zonnen. Het nadeel bij zelfbruiner is dat de huidcellen op je bovenste huidlaag na enkele dagen eraf vallen. Met andere woorden, je kleur zal ook verdwijnen.
De combinatie
Bruin worden met zelfbruiner én reflectie van de zon: het kan! Je kan zeker met zelfbruiner in de zon gaan liggen én een tintje krijgen die langer meegaat. Je moet enkel weten dat de zelfbruiner je geen ‘echte’ bruine kleur geeft terwijl de zon dit wel doet. Daarnaast bouwen zonnestralen melanine op in je huid waardoor je (een beetje) bescherming krijgt tegen uv-stralen. Een zelfbruiner beschermt je huid niet.
Veilig
In zelfbruiner zit dihydroxyacetone, een ingrediënt dat volgens onderzoek geen nadelige gevolgen heeft. Er bestaan verschillende varianten van zelfbruiners: sprays, crèmes en zelfs doekjes. Sprays kunnen minder gezond zijn dan de crème aangezien je het product kan inademen. Om eventuele kwaaltjes te vermijden, moet je goed zoeken naar een zelfbruiner zonder irriterende stoffen. Daarnaast zou je jezelf ook ten alle tijde goed moeten beschermen tegen uv-stralen.
Zelfbruiner met bescherming
Natuurlijk bestaan er intussen al enkele varianten van zelfbruiners. In de winkel staan verschillende zelfbruiners met een beschermingsfactor (SPF). Let wel op, de meeste zelfbruiners hebben een lage beschermingsfactor, dus zorg ervoor dat je je genoeg beschermt.
Je kan ook perfect een zelfbruiner combineren met zonnecrème. Het is zelf aangeraden om je zelfbruiner te combineren met een zonnecrème van minstens 15 SPF. Het is niet omdat je een zonnecrème gebruikt met een hoge beschermingsfactor, dat je niet meer bruint.
Wat zijn goede zelfbruiners?
Een goede zelfbruiner heeft de volgende eigenschappen.
- Heeft een natuurlijk effect
- Bevat een hoeveelheid SPF
- Goed uit te smeren
- Ruikt fris
- Geeft geen vlekken
- Laat geen vlekken op stof
- Is waterbestendig