Deze producten en middeltjes zouden dermatologen nooit op hun gezicht doen

Van huidverzorging tot make-up, we durven heel wat producten aan te brengen zonder er vragen bij te stellen. Is elke peeling wel goed en mag je zelf behandelingen uitvoeren? Dit zijn producten en middeltjes die zelfs dermatologen niet in huis halen. 

Sterke peeling

Veel vrouwen en mannen willen er goed uitzien voor minder geld. Om een centje uit te sparen, halen ze dure en vooral sterke peelings in huis om het zelf te kunnen doen. Dermatologen raden dit af: op een lange termijn kunnen sterke peelings zorgen voor verkleuring en zelfs littekens. Ze veroorzaken soms ook rode vlekken, vervellingen en allerlei allergische reacties.

Wil je een sterke peeling uitvoeren? Laat het dan doen door een erkende schoonheidssalon. Schoonheidsspecialisten en dermatologen weten veel meer van verzorgingen en hebben daarnaast ook veel meer kennis over chemische producten in peelings en andere producten.

De ruimte waarin je wordt behandeld, is ook niet onbelangrijk. In zo’n salon of bij een dermatoloog is alles heel erg proper en heb je minder kans op bacteriën. Thuis heb je daar geen zicht op.

Gezichtssponzen

Sponzen zoals een luffa of een buf-puf kunnen je gezicht te hard schuren en je huid irriteren. Je kan je huid makkelijker schaden door zo’n spons als je het fout gebruikt. Zo’n sponzen kunnen ook nog bacteriën aantrekken waardoor je meer irritaties, acne en eczeem kan krijgen.

Een moisturizer met collageen

Volgens dermatologen is collageen goed als hydraterend laagje. Je hebt wel een visueel effect maar eens je ermee stopt, heb je geen effect meer. Het collageenmolecuul is te groot om je huid diep genoeg door te dringen.

Vergis je niet: een dagcrème is anders dan een moisturizer. Een dagcrème met collageen kan je elke dag gebruiken om je huid te beschermen en verzorgen. Een moisturizer is iets anders, je gebruikt het om je huid te hydrateren. Meestal doe je dat na het gebruik van een ontshminker. Een moisturizer is om je huid nadien te hydrateren om de vochtbalans in je huid te herstellen. Haal de twee dus zeker niet door mekaar.

iStock

Schurende gezichtscrub

Er is helemaal geen reden om schurende gezichtscrub te gebruiken. De irritatie kan hyperpigmentatie (= donkere plekken op de huid door overproductie van melanine.) veroorzaken. Vooral mensen die oneffenheden (zoals acne) hebben op de huid proberen alles weg te scrubben. De huid wordt onnodig beschadigd en geïrriteerd.

Wil je je huid goed behandelen? Dan zou je beter je huid wassen met een schuimende gezichtsreiniging waarmee je huid niet schuurt. De reiniging veeg (niet schrobben!) je er dan voorzichtig af.

Je huid is veel zachter dan je denkt dus je mag het niet te ruw behandelen. Permanente schade is snel gebeurd.

iStock

Microneedling

Microneedling is een manier waarbij een dermatoloog heel fijne naaldjes in je huid steekt om de aanmaak van collageen en elastine te stimuleren waardoor de huid verbetert. Zoals we ook zeggen, een dermatoloog zou dit moeten doen. Tegenwoordig kan je overal zo’n apparaat kopen voor een appel en een ei maar dat komt samen met een risico. Door zo’n apparaat te gebruiken maak je eigenlijk kleine gaten in je huid waardoor je sneller een infectie kan krijgen.

Dermatologen kunnen microneedling doen in een gecontroleerde en schone omgeving waar het veilig is. Thuis kan zowel je huid als het apparaat verschillende bacteriën dragen en vergroot je het risico op een infectie of irritatie.

Waar moet je rekening mee houden?

  • Speciale behandelingen laat je beter uitvoeren door een specialist.
  • Dagdagelijkse verzorging kan je zelf doen.
    • Weet welke producten goed zijn voor je: vraag raad aan een specialist.
  • Let vooral op bij gebruik van chemische producten.
  • Beschadig je huid niet door sterke of schadelijke producten te gebruiken.
  • Heb je twijfel of iets goed is voor je huid? Contacteer een dermatoloog of schoonheidsspecialist.
iStock
Meer
door Redactie
Lees meer...