Binnenkort ook in Vlaanderen? Lockers voor daklozen om hun spullen in te steken

In Luik hebben ze een ‘oplossing’ voor een neveneffect van veel daklozen: lockers waar daklozen gratis hun spullen in mogen steken. Op die manier zou de stad minder last moeten hebben van rondslingerende zakken en spullen. Tegelijk zijn ook de daklozen ‘geruster’, want zo moeten ze niet bang zijn om bestolen te worden. Maar Luik is niet de eerste stad die dit initiatief neemt.

Een slaapzak, al je kleren, eigenlijk gewoon al de spullen die je nog hebt: als je dakloos bent, moet dat allemaal mee, meestal in een stapel zakken. Achterlaten is kwijtraken, en dat is vele dakloze mensen hun grootste angst. Dus houden ze die angstvallig bij. Een aantal daklozenverenigingen had daarom bij de gemeente gevraagd om in de lockers te investeren. Een win-win voor de gemeente en voor een al vrij kwetsbare groep mensen.

Kostenplaatje: zo’n 90.000 euro, en dat prijskaartje zou de lockers tegen Kerstmis, sowieso een moeilijk moment want het is best koud, klaar moeten krijgen. Het project krijgt trouwens niet alleen de steun van de stad, ook zo’n vijfhonderd Luikenaars waren pro. Het project was dan ook een voorstel van de bewoners zelf: zij mochten naar aanleiding van Réinventons Liège een voorstel doen om de stad te verbeteren.

Lissabon en Denver

Voor inspiratie keken ze naar Lissabon, waar ook lockers geïnstalleerd werden in april 2017. De organisatie achter de lockers wilde er vooral voor zorgen dat bijvoorbeeld brieven met afspraken op, zo moeilijk verloren konden gaan. Tegelijk zorgt een soort postbussysteem ervoor dat de daklozen ook onderling in contact kunnen blijven.

Er kwam veel protest tegen het project in Lissabon, maar ook in de Verenigde Staten, in Denver, de hoofdstad van Colorado, werden een maand later lockers geïnstalleerd. Daar ging het specifiek om de grotere versie, zodat ook grotere eigendommen niet in de stad rondslingeren. Dat maakt het makkelijker voor daklozen om naar hulporganisaties te gaan.

Duizenden mensen op straat

In Luik moeten de vrijwilligers van de daklozenorganisaties zorgen voor het onderhoud van de lockers. In de andere grootsteden kijken ze ongetwijfeld ook met argusogen naar het project. Binnenkort ook in Brussel, Antwerpen of Gent?

In Vlaanderen werden in 2014 zo’n 5.400 daklozen geteld, waarvan de meerderheid wel degelijk rekent op dag- of nachtopvang. In Brussel gaat het om nog eens 2.400 mensen, dit jaar alleen. Meer dan de helft van hen kan terecht in de nachtopvang, maar wie een huisdier heeft, blijft vaak buiten slapen.

Meer
Lees meer...