Een giraf zonder kleur? Het bestaat, want in Kenia zijn twee witte giraffen gespot. Het gaat om een moeder en haar baby. De dieren zijn heel zeldzaam, maar waren in juni al opgemerkt. Nu wisten dierenbeschermers unieke beelden van de witte giraffen te maken.
Toen in een blog melding werd gemaakt van de witte giraffen gingen dierenbeschermers van het Hirola Conservation Program (HCP) op onderzoek uit. Ze wisten de dieren uiteindelijk op te sporen en te filmen. “Ze waren heel dichtbij en ontzettend kalm, ze leken zich niet aan ons te storen”, zeggen ze. “De moeder liep heen en weer om de babygiraf aan te manen zich te verstoppen in de struiken. Dat is typisch voor moederdieren in het wild die willen voorkomen dat hun jongen door wilde dieren worden aangevallen.”
De videobeelden staan al van in augustus online, maar zijn nu pas viraal aan het gaan via de sociale media:
Waarom wit?
Maar hoe komt het dat deze giraffen wit zijn? Dat heeft te maken met een afwijking die leucisme heet. Dat is niet hetzelfde als een albino, aangezien dat soort dieren en mensen geen pigmenten kunnen ontwikkelen. In dit geval zijn de giraffen grotendeels wit, maar slagen ze er toch in op bepaalde delen van hun lichaam pigmenten te ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld in hun ogen. De giraffen in de video hebben donkere ogen, en als je naar de baby kijkt, dan zie je ook dat z’n huid iets donkerder is dan die van de moeder. Die plekken zullen vermoedelijk nog verbleken.
Hoewel ze dus zeldzaam zijn, komen witte giraffen toch steeds vaker voor in Kenia en Tanzania. “De kans is groot dat we er in de toekomst nog meer zullen zien”, zegt Abdullah Ali, de oprichter van HCP, aan Business Insider. Er worden in elk geval inspanningen gedaan om deze exemplaren te beschermen.
De giraf is als diersoort overigens ook ‘kwetsbaar’, waardoor ze op de lijst van het IUCN slechts één categorie onder die van de bedreigde soorten staan. In het wild wordt het aantal giraffen geschat op 97.500, de meeste dus wel in kleur.