De nieuwe aandelentaks is nog niet in detail geregeld. De Vlaamse regeringspartijen zijn nog een rondje aan het pokeren over hoe die er precies moet uitzien, nadat in een groot zomerakkoord beslist was dat die er komt. De grootste vraag is welke aandelen allemaal belast worden: enkel die op effectenrekeningen of allemaal? In dat laatste geval staan heel veel ondernemers voor een heel onaangename verrassing.
Kan het dat plots iedere ondernemer die aandelen heeft in z’n eigen bedrijf een nieuwe belasting van 0,15 procent moet betalen? Of tenminste, als de fiscus eerst het bedrijf in kwestie beoordeelt, en dus ook de waarde van de aandelen vaststelt. Het is een helse klus, die meteen ook felle discussies dreigt op te leveren met veel ondernemers, van bakkers over KMO’s tot grote ondernemingen die gewoon niet-beursgenoteerd zijn. Want de waarde van een bedrijf die in de boeken staat, en die je kan hanteren voor zo’n taks, is vaak niet wat het bedrijf echt waard is. Hoe fair is die belasting dan?
Als het van CD&V afhangt, wordt dat de manier waarop de regering de aandelentaks zal uitvoeren. Over de aandelen op effectenrekeningen, die wel gewoon gekocht en verkocht kunnen worden op de beurs, en die dus een heel duidelijke waarde hebben op elk moment, zijn de regeringspartijen het eens. Daarop komt een taks van 0,15 procent. Maar over die niet-beursgenoteerde bedrijven is grote onenigheid.
254 miljoen in de boeken: maar hoe haal je dat?
Het probleem zit hem in het bedrag dat de taks moet opbrengen: 254 miljoen euro staat er in de boeken. Dat bedrag kwamen de regeringspartijen overeen toen ze eind juli het grote zomerakkoord sloten. Alleen, dat bedrag kan de fiscus niet halen door enkel die aandelen op effectenrekeningen te gaan belasten. Dat wisten de regeringspartners allemaal, zo schrijft De Tijd. Want de krant kon een lijstje inkijken dat tijdens de onderhandelingen voorlag en waar duidelijk opstond hoe het geld zou binnengehaald worden.
Alleen, de vier regeringspartners hebben niet afgeklopt op dat principe. Voor Open Vld en N-VA is het simpelweg compleet onverteerbaar om alle niet-beursgenoteerde bedrijven te gaan belasten: dan dreig je de Vlaamse KMO-economie zeer zwaar te treffen.
Nog een paar losse eindjes
Overigens zijn er nog meer details uit de taks nog niet geregeld. Geldt de taks nu vanaf 500.000 euro, maar niet als je 499.000 euro op zo’n effectenrekening hebt? En is dat dan geen discriminatie, wat het Grondwettelijk Hof toch zal vernietigen. Daar waarschuwde minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) al voor afgelopen weekend. Een oplossing is de taks pas te laten gelden na een schijf boven de 500.000 euro.
De spanning binnen de regering over het thema is te snijden. Het was premier Charles Michel (MR) zelf die de taks op tafel legde deze zomer. Hij neemt het Van Overtveldt niet in dank af dat die de taks nu al zelf ondergraaft.
Maar tegelijk is de taks meer en meer een wankele constructie, die electoraal wel eens zeer zuur zou kunnen opbreken. Unizo reageerde al bijzonder fel. De regering wil de knoop tegen het einde van de week doorhakken, zodat de strubbelingen over de details van het zomerakkoord ophouden.