We zijn bijna een week na de aanslag die Stephen Paddock pleegde op een muziekfestival in Las Vegas, maar speurders lijken nauwelijks een stap dichter bij de motieven van de man. Met 58 doden, het grootste aantal in een aanslag sinds elf september, schreeuwen de Amerikanen om antwoorden.
Was Stephen Paddock een IS-aanhanger, mentaal ziek of had hij een slechte jeugd? De FBI schijnt nog helemaal geen duidelijkheid te hebben over de motieven van de schutter. Dat Stephen Paddock alleen handelde, lijkt momenteel wel zeker, maar verder is de man een aanslagpleger hors categorie, en dat komt niet alleen door het hoge aantal slachtoffers.
Was Paddock een onwaarschijnlijke strijder van het kalifaat? Volgens het officieuze propagandakanaal van IS, Amaq heeft Paddock de aanslag gepleegd in naam van de terreurorganisatie. Ze gaven Paddock toen ook meteen zijn jihadi-naam, maar experts twijfelen aan die claims. Verscheidene specialisten hadden al gezegd dat, nu IS territorium aan het verliezen is in Irak en Syrië, ze dat zouden proberen compenseren met het opeisen van aanslagen die niet door IS-strijders gepleegd zijn.
Why Las Vegas gunman #StephenPaddock did not fit the typical mass murderer profile https://t.co/VAJZ5P3BL0 (Pic:AP) #LasVegasShooter pic.twitter.com/SXE6cNDdVq
— ABC News (@abcnews) 6 oktober 2017
Vreemd profiel
Daar kotm nog eens bij dat Paddock een erg vreemd profiel heeft voor een nieuwe rekruut: het gaat vaak over jonge mannen, soms vrouwen. Met z’n vierenzestig jaar en blank profiel in een conservatieve omgeving, staat Paddock niet bepaald bovenaan de lijst met topkandidaten.
Eén van de moeilijkheden bij het onderzoek is dat Paddock geen briefje of notitie op sociale media achterliet. Voor dat laatste kan z’n leeftijd natuurlijk wel een rol spelen, maar vaker wel dan niet duikt er bij dit soort aanslagen toch een motief op. Anders Behring Breivik schreef quasi een boek, zelfs de Columbine-shooters lieten de ‘basement tapes’ achter waaruit kwaadheid en depressie bleek.
Een veel groter bloedbad
Dat is vooralsnog niet het geval bij Paddock. Dat de man de aanslag had gepland, en eigenlijk een veel groter bloedbad voorzien had, wordt echter steeds duidelijker. Paddock probeerde onder andere tracer bullets te kopen op een wapenbeurs. Dat zijn kogels die oplichten, om zo makkelijker in het donker te kunnen schieten. Volgens The New York Post, die de onthulling maakte, zou dat veel meer slachtoffers gemaakt hebben. Anderzijds zou Paddock wél sneller gevonden zijn.
Paddock schoot overigens niet alleen richting festivalgangers. De aanslagpleger mikte ook enkele kogels richting een kerosinetank, in de hoop die te doen ontploffen, maar dat lukte niet. Kerosine is namelijk niet zo brandbaar als je wel zou denken. In zijn wagen werd ook 18 kilo springstof gevonden, en nog meer munitie en wapens. Paddock was blijkbaar wel van plan om te ontsnappen en elders nog slachtoffers te maken.
Psychische problemen?
Na vele ondervragingen van Paddock’s vriendin, Marilou Danley, is het ook niet zeker of Paddock mentale problemen had. Danley zou wel gezegd hebben dat Paddock ’s nachts “schreeuwend wakker werd”, maar dat op zichzelf is geen indicatie. Uiteindelijk pleegde Paddock wel zelfmoord, maar wat daar de motivatie achter was, blijft ook nog koffiedik kijken.
Had Paddock een vreemd beeld van wat beroemd worden inhield? Dat zou best kunnen, claimen sommige experts. Paddocks vader, Benjamin Paddock, stond jarenlang op de Top 10 Most Wanted lijst van de FBI wegens een reeks gewelddadige bankovervallen. Een stabiele jeugd kan je dat allerminst noemen. Toch waarschuwen specialisten om een directe link tussen de twee te trekken: “Ik zeg niet dat hij een massamoord gepleegd heeft omdat zijn vader psychopatische trekken vertoonde”, zegt Adam Lankford, een criminoloog aan de universiteit van Alabama aan de BBC.
“Maar stel je voor hoe ver je van de wereld moet staan, hoeveel wreedheid je moet hebben om het vuur te openen op zo’n massa mensen.”