Een passie voor dieren en geen slechte punten op school? Dan word je toch gewoon dierenarts? Die exacte gedachtengang volgen honderden jongeren elk jaar, maar er zijn gewoon te veel dierenartsten. Daarom willen de universiteiten nu werken met een ingangsexamen, in eerste instantie zonder toegangsverbod.
Dat er té veel dierenartsen zijn, dat claimde de Universiteit Gent vorig jaar al. Gent is volgens de Shanghai-ranking één van de beste universiteiten voor dierengeneeskunde en dat resulteert in een barrage aan nieuwe studenten. Logisch: in België geven maar twee universiteiten de hele opleiding: Luik en Gent. Die laatste vangt dan ook nog eens de Nederlandse studenten op die in hun eigen land (nog) niet aan de opleiding kunnen starten.
Maar er zijn dus écht wel te veel dierenartsen, zegt ook de Ugent zelf. Slechts 60% kan aan de slag als zelfstandig dierenarts, en daarom is een toegangsexamen wenselijk, zegt de decaan van de faculteit Dierengeneeskunde, Frank Gasthuys aan Het Nieuwsblad.
Graag dieren zien is niet genoeg
“Uit een enquête blijkt dat de meeste studenten voor dierengeneeskunde kiezen omdat ze ‘graag dieren zien’. Met zo’n zwakke motivatie mag je in het buitenland zelfs niet beginnen”, vertelt de man. “De meeste landen hebben een toelatingsexamen, waarbij een beperkt aantal studenten kan starten. Wij zijn een van de weinige landen die dat niet heeft. Gevolg: een kwart van onze studenten komt uit Nederland.” Dus stelde het ministerie van Onderwijs een proefingangsexamen op.
Tijdens de eerste testen was daarbij ongeveer 4% van de studenten geslaagd voor de wiskunde en chemietesten. Da’s absurd weinig, maar het gaat dus wel degelijk om proeven. Ook de uiteindelijke test zou in eerste instantie niet bindend zijn. Minister van Onderwijs Crevits (CD&V) wil daarmee vooral jongeren die aan de studierichting beginnen, een soort waarschuwing meegeven.
Tegelijk zou met een toelatingsproef ook de onderwijskwaliteit moeten verbeteren. Want de Universiteit Gent is slachtoffer van haar eigen succes: door de buitenlandse studenten kunnen ze het onderwijs waar ze voor bekend staan, in kleine groepen, niet meer aanbieden.
Waar werk je dan?
Ook qua werkgelegenheid zou de situatie dan moeten verbeteren. Momenteel is er in de landbouwsector nog wel vraag naar veeartsen, zeker omdat oudere dierenartsen op pensioen gaan. Maar het vakgebied is sterk vervrouwelijkt, en die vrouwen gaan vooralsnog het vaakst aan de slag bij de kleinere huisdieren en in de paardensector.
Vooral die laatste markt is intussen meer dan verzadigd: er studeren veel meer dierenartsen met een specialisatie paardenzorg af dan er ooit tewerkgesteld kunnen worden. Gelukkig kunnen afgestudeerde dierenartsen ook terecht in de farmacie of in het bredere wetenschappelijke veld.