Dat het koningspaar een decadentere levensstijl heeft dan een gewone werkmens, dat nemen we maar voor lief, maar wie de cijfers bekijkt, valt waarschijnlijk toch eens van zijn stoel. Want vorig jaar gaf koning Filip meer dan 100.000 euro uit aan privéreisjes. Daarmee ging ie niet één keer goed op vakantie, maar vloog hij bijna één keer per maand naar het buitenland.
Nood aan duizelingwekkende cijfers: de koning en zijn gevolg gaven in 2017 bijna een half miljoen euro aan reizen. Daarmee kan je als gewone mens wel al eens mee op cruise of vakantie, en of de koning dat deed, blijft een mysterie. Het overgrote deel van dat bedrag ging, da’s ook logisch, op aan officiële reizen.
India
De koning ging in 2017 namelijk zeven keer op handelsmissie of -reis. Daarvan is het tripje naar India het duurste, met een duizelingwekkend bedrag van 275.374 euro. De rest van de reizen: naar onder andere Italië, Noorwegen, Zweden en Zwitserland, hebben maar een beperkte kost van zo’n 60.000 euro. De discrepantie tussen die bedragen zit ‘m niet in ’t feit dat India verder ligt, maar dat er op dat staatsbezoek ook heel wat eminente gasten uitgenodigd waren.
Daarnaast ging Filip met z’n familie nog twaalf keer (!) op vakantie, zo ongeveer één keer per maand dus. Eén keer daarvan ging dat richting Punta Cana, op de Dominicaanse Republiek, de rest wordt angstvallig geheimgehouden. Nu zouden wij waarschijnlijk ook zwijgen als we elke maand op citytrip vertrokken, maar Filip en Mathilde moeten die reisjes wel degelijk bekostigen met staatsgeld, de dotatie.
Crew
Nu is een deel van de kosten wel te verklaren door het feit dat het koningspaar niet zomaar op een Ryanairvlucht kan springen. Omdat de koning 24/7 beschikbaar moet zijn, heeft hij steeds een vliegtuig nodig van het leger, dat standby staat. Ook de crew van dat vliegtuig moet standby zijn, en die mensen moeten dus ook allemaal betaald worden. Dat maakt het iets moeilijker om goedkoop