Een huis kopen is sowieso heel moeilijk voor deze generatie, en het wordt ook steeds duurder. Wie in Brussel wil kopen, moet al helemaal gek zijn. Da’s toch de conclusie van internationale immoreus Savills. Volgens hen heeft Brussel één van de snelst stijgende hypotheekmarkten in Europa. Op een jaar tijd steeg de prijs voor een gemiddeld huis er met vijf procent.
De prijzen op de huizenmarkt stijgen, en snel. Vooral in China worden er nieuwe records bereikt, becijferde immomakelaar Savills, maar ook in enkele Europese steden swingen de prijzen de pan uit. En jammer voor Belgen die een stekje in de hoofdstad willen: Brussel is één van die steden. De prijzen voor een stulpje in Brussel stegen namelijk op één jaar al met bijna vijf procent.
Arm Europa
Opvallend in de cijfers van Savills is dat er maar twee Europese steden (Dublin en Amsterdam) en één Amerikaanse (San Francisco) in de top tien staan, de rest is Chinees. Op kop staat Chongqing, een stad in Centraal China. Verder halen enkel Dublin en Amsterdam de top tien. Onze noorderburen trekken wel de kop. Brussel is in Europa de zesde sterkste stijger, globaal zijn we de 22ste beste van de klas.
Gemiddeld?
Wie naar de prijzen kijkt, zal begrijpen dat wat Saville bedoelt met ‘een gemiddelde prijs’, niet altijd is wat een normale mens daarmee wil zeggen. Een ‘premium’-huis zou ruimte moeten maken voor een CEO, een topambtenaar of een regeringslid. Een normaal huis zou dan voor pakweg een administratief bediende zijn, maar we hebben wel het gevoel dat die de administratie van de Europese Unie doen.
Dit zijn de sterkst stijgende huizenmarkten in Europa in de ‘gemiddelde huizen’-categorie:
7. Londen: 2,3%
China dominates global city rankings for house price growth https://t.co/AMULxFoA9i pic.twitter.com/pqRc18xhNT
— PropertyFix4U (@PropertyFix4You) 12 februari 2018