Icarus, de Oscargenomineerde documentaire, is één tip, maar dit zijn ook nog 15 andere straffe documentaires van Netflix

Netflix staat bekend voor zijn series, maar onder liefhebbers van het genre is het al langer dan vandaag geweten: Netflix biedt ook straffe documentaires aan. Eén daarvan is de documentaire Icarus die vannacht kans maakt op een Oscar, maar we willen graag ook nog deze x andere tips meegeven.

1. Icarus (2017)

Amerikaanse filmmaker en amateurwielrenner Bryan Fogel onderzoekt de onduidelijke wereld van illegale doping in sport. Het resultaat is het hallucinante verhaal van het massale en door de Russische overheid georganiseerde dopinggebruik van de jaren 60 tot nu.

2. Flint Town (2018)

Twee jaar lang heeft Netflix agenten in Flint, Michigan gevolgd. Ze tonen een korps dat te maken krijgt met gevoelige problemen onder onhoudbare omstandigheden. Deze documentairereeks gaat over een straatarme stad die de dieperik in gaat door besparingen die maar blijven voortduren.

3. First Team Juventus (2018)

In deze kersverse reeks worden de meest fascinerende gebeurtenissen en karakters binnen de club gevolgd gedurende het seizoen 2017-2018. De makers brengen tijd door met de spelers op het veld, onderweg en thuis. Zo worden de echte levens in beeld gebracht die Juventus FC tot een van de meest fascinerende teams ter wereld maken.

4. Coach Snoop (2018)

En van voetbal gaan we naar het American Football en meer specifiek naar de League die Snoop Dogg met zijn eigen centen heeft opgericht om op die manier jongeren uit de achterwijken van Los Angeles van de straat en uit de bendes te houden. Coach Snoop gaat over meer dan football, het gaat over levens die op de rails blijven of die totaal ontsporen.

5. Dirty Money (2018)

Regisseur Alex Gibney is diep in de zakenwereld gekropen en zijn schandalen gekropen en zoomt in deze reeks in op grote schandalen en corruptie. Van maffiose leningen tot auto’s die gemanipuleerd worden zodat ze binnen de emissienormen zouden vallen, het komt allemaal aan bod en onder de getuigenissen zitten ook daders die vertellen hoe ze te werk zijn gegaan.

6. Rotten (2018)

In deze documentairereeks gaan de makers diep tot in het hart van de voedingsmiddelensector en worden de onsmakelijke feiten en geheime krachten onthuld die bepalen wat wij uiteindelijk eten.

7. Meet The Patels (2015)

Omdat het niet altijd zware kost hoeft te zijn in documentaires laten we jullie graag kennis maken met de familie Patel. De film werd geregisseerd door de familie Patel zelf en vertelt het verhaal van de zoon, Ravi Patel, die op zoek is naar een knappe Indiase vrouw. Als (toen) 30-jarige single man wordt Ravi door zijn ouders als een loser beschouwd die maar geen uitzicht heeft op een succesvol huwelijk. Ondanks de sombere ondertoon van dit verhaal, weet Ravi Patel zijn eigen verhaal op een komische en uiterst grappige wijze te beschrijven.

8. Captive (2016)

Iets heftiger gaat het eraan toe in Captive. Deze documentairereeks geeft een beeld van de meest complexe, risicovolle onderhandelingen met gijzelnemers ooit. Ook de slachtoffers doen hun schrikbarende relaas.

9. 13th (2017)

In deze diepzinnige documentaire analyseren wetenschappers, activisten en politici de criminalisering van Afro-Amerikanen en de bomvolle Amerikaanse gevangenissen. We krijgen een kijkje in racisme doorheen de jaren heen. Van D.W. Griffith’s The Birth Of A Nation (1915) en de wederopstanding van de Ku Klux Klan naar de Civil Rights Movement en de Black Lives Matter beweging, constateert regisseur Ava DuVernay een patroon van angst en verdeeldheid.

10. Five Came Back: A Story Of Hollywood And The Second World War (2017)

Deze reeks vertelt het legendarische verhaal van vijf Hollywood-regisseurs die tijdens de Tweede Wereldoorlog besloten om in het oorlogsgebied aan de slag te gaan om het ware verhaal van de oorlog te kunnen vertellen.Vijf legendarische filmmakers uit Hollywood (John Ford, William Wyler, John Huston, Frank Capra en George Stevens) besloten ten strijde te trekken voor hun land en zo de waarheid te tonen aan het Amerikaanse volk.

11. The Keepers (2017)

Deze docu-serie onderzoekt de ondertussen vijftig jaar oude moord op zuster Catherine Cesnik en de vermoedelijke link met een priester die van misbruik wordt beschuldigd. Deze reeks werd door zowat iedereen minstens even straf (of straffer) dan Making A Murderer genoemd.

12. Wormwood (2017)

Wormwood vertelt het verhaal van Frank Olsen. Hij was een bioloog en bacterioloog die begin jaren 20 in dienst ging bij de CIA. Tot zover niets vreemds, maar dat verandert wanneer familieman Frank zo’n dertig jaar later zichzelf om het leven brengt door uit het raam van een hotelkamer te springen. Althans, zo oordeelt de CIA. Zij plakken er het label zelfmoord op en sluiten het dossier. Pas jaren later wordt ontdekt dat er meer speelde.Deze documentaire vertelt het ongelooflijke verhaal van een doofpotoperatie.

13. The Toys That Made Us (2017)

The Toys That Made Us is een documentairereeks die iedereen wil zien. Wie wil er nu niet teruggekatapulteerd worden naar zijn jeugd en vooral naar het speelgoed waar toen mee gespeeld werd?

De reeks bestaat uit acht afleveringen waarvan er vier eind 2017 zijn vrijgegeven. De vier anderen zullen later dit jaar volgen. In de eerste vier afleveringen wordt er bijvoorbeeld al heel wat aandacht geschonken aan de invloed van Star Wars en Barbie in ons leven.

14. How The Beatles Changed The World (2018)

En naast speelgoed zouden in elk mensen ook The Beatles vroeg of laat ook een rol moeten krijgen. Deze spiksplinternieuwe documentaire (pas sinds 1 februari op Netflix)illustreert middels interviews en zeldzame archiefbeelden hoe The Beatles tot op vandaag nog steeds invloed uitoefenen op muziek en cultuur in de hele wereld.

15. Gaga: Five Foot One (2017)

We waren best onder de indruk toen we deze documentaire voor de eerste keer zagen. Lady Gaga gaf Netflix all access om de echte Gaga te onthullen: een popster die lijdt onder het popster-zijn, nieuwe wegen wil inslaan, maar daarin wel wordt geremd door haar spierziekte fibromyalgie. Bekijk deze documentaire en begrijp waarom Gaga tot tweemaal toe haar Europese tournee heeft geannuleerd.

15. What Happened, Miss Simone? (2015)

We begonnen met een Oscargenomineerde documentaire en we eindigen met één. Het leven van de legendarische zangeres en activiste Nina Simone wordt in What Happened, Miss Simone? in beeld gebracht door nooit eerder gehoorde opnames, zeldzame archiefbeelden en bekende nummers.Onder andere de dochter van Eunice Kathleen Waymon – haar echte naam – werkte aan deze documentaire mee.

Meer
Lees meer...