Het kan goed zijn dat je nog maar net naar toilet bent geweest en je al meteen terug moet gaan. Maar no worries hoor, het komt waarschijnlijk niet door jou. ’t Is gewoon verdomd koud en dat heeft effect op je blaas. Maar hoe komt het nu eigenlijk dat de kou effect heeft op je blaas?
We gaan je toch even moeten teleurstellen als je hoopte op een antwoord. Er is eigenlijk geen wetenschappelijke verklaring voor dit probleem. Maar toch zijn er enkele theorieën die wel logisch lijken en dit plasfenomeen een beetje uitleggen.
Je lichaam regelt weer van alles
Eén verklaring zou blijkbaar een onwillekeurig zenuwstelsel zijn. Hierdoor regelt je lichaam, door de kou, zelf wanneer je naar toilet moet gaan. Als het koud is, zou je dan sneller een reactie krijgen om een toiletbezoekje te brengen.
Daarnaast is er nog een verklaring die ook niet te ver gegrepen is. Volgens een artikel van ScienceABC hebben bloedvaten er ook heel wat mee te maken. Hierin wordt uitgelegd dat je vaker moet plassen omdat je bloedvaten krimpen als je je verplaatst van een warme locatie naar een koude.
“Omdat je lichaam liever zichzelf warm houdt zonder de bloeddruk te verhogen, zal het proberen die druk op een andere manier te verlichten”, klinkt het. Met hulp van een bepaald hormoon, het antidiuretisch hormoon, halen de nieren water uit het bloed en wordt je blaas voller. Een volle blaas betekent naar toilet rennen om te legen.
Meer water naar je blaas
Volgens een andere theorie zou het alweer iets te maken hebben met druk in evenwicht brengen. En hier zouden aquaporines, eiwitten die het transport van water door de celwanden van onze cellen vergemakkelijken, de schuldige zijn.
Als we het koud hebben, worden aquaporines in het lichaam afgeremd. Hierdoor wordt water moeilijk door cellen opgenomen en blijft er meer in het bloed achter. Je lichaam zal er weer voor zorgen dat meer water uit het bloed wordt gehaald en nadien gaat dat dan richting blaas. En hoe laat is het dan? Tijd om naar toilet te gaan!
Geen wetenschappelijke verklaring
Uiteindelijk zijn dat maar theorieën. Zo vertelt John Heesakkers, uroloog aan het UMC St Radboud in Nijmegen, aan Nederlandse media dat er hier geen wetenschappelijk bewijs voor is.
Toch ziet Heesakkers wel dat deze klachten toenemen in de winter. En dat probeert hij toch te verklaren. “Bij kou wordt het gevoel van mensen dat ze moeten plassen vaak sterker. Waarschijnlijk komt dit doordat de huid rondom de plasbuis kouder wordt.” Volgens hem zouden zowel mannen als vrouwen hier last van kunnen hebben.
Wat kan je doen?
Het kan goed zijn dat alle theorieën samen, de reden zijn dat je zo vaak naar toilet moet rennen. Eén van de beste manieren om deze reactie te voorkomen, is minder drinken als het koud is. Maar ja … je moet natuurlijk wel gehydrateerd blijven. Wat doe je dan hé?
Laten we gewoon hopen dat het zonnetje maar snel terug schijnt!