Het voorbije jaar werden wereldwijd 124 miljoen mensen, verspreid over 51 landen, door aanhoudende conflicten en klimaatschokken met een ernstig gebrek aan voedselveiligheid geconfronteerd. De bedreigde populatie is met 15 procent toegenomen tegenover het jaar daarvoor. Dat blijkt uit een rapport van het Food Security Information Network.
In 45 landen moet nu al voor het tweede jaar op rij gesproken worden van een acute bedreiging van de voedselveiligheid. Dat maakt volgens het rapport de ernst van het probleem alleen maar duidelijker.
Droogte
Arif Husain, hoofdeconoom van het World Food Programme, noemt het probleem “bijzonder bedreigend” in een reactie op het rapport. “Er kon het voorbije jaar geen enkel probleem opgelost worden en dat doet uiteraard de conflicten oplopen.
Zo’n 74 miljoen mensen zullen volgens de onderzoekers geconfronteerd worden met een ernstig gebrek aan voedselveiligheid en dat in zo’n 18 landen, waaronder Jemen, de Democratische Republiek Congo en Zuid-Soedan. Dat betekent dat de helft van de bedreigde populatie zich in Afrika bevindt en een derde woont in het Midden-Oosten.
Volgens het rapport hebben aanhoudende droogte in het oosten en zuiden van Afrika en nog een reeks andere klimatologische gebeurtenissen het gebrek aan voedselveiligheid in 23 landen versterkt. Vooral in Jemen werden de grootste problemen vastgesteld omdat het land voornamelijk afhankelijk is van voedselinvoer.
Ook landen zoals Somalië,
Noordoost-Nigeria, Somalië en Zuid-Soedan krijgen met klimaatrampen te maken die in totaal zo’n 39 miljoen mensen hebben geraakt. Zo’n 20 miljoen mensen werden door echte hongersnood getroffen.
Vrede
In de landen Afghanistan, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Congo, Noordoost-Nigeria, de regio rond het Tsjaadmeer, Zuid-Soedan, Syrië, Jemen, Libië, Mali en Niger wordt ook de komende tijd nog een gebrek aan voedselveiligheid gevreesd.
Vooral Jemen zou geconfronteerd worden met de zwaarste problemen. De regio is beperkt toegankelijk, het land is economisch aan het instorten en er breken verschillende ziektes uit en die factoren zijn allesbehalve bevorderlijk. Enkel in Zuid-Afrika wordt wel een gedeeltelijke verbetering verwacht omdat de aanvoer toeneemt en de voedselprijzen dalen.
De kwetsbare populaties moeten hun weerstand tegen toekomstige klimaatschokken verhogen maar hebben daar zeker ondersteuning bij nodig. Dat zou een sneller herstel mogelijk maken.