Drie dagen weekend? In Nieuw-Zeeland testen ze het eindelijk uit

In Nieuw-Zeeland heeft het bedrijf Perpetual Guardian een werksysteem uitgetest waarbij 200 werknemers gedurende zes weken voor hetzelfde loon drie dagen weekend kregen. De firma wou achterhalen of hun personeel een betere balans zou vinden tussen werk en privéleven en of ze productiever en gemotiveerder zouden zijn. Te mooi om waar te zijn?

Het experiment ging begin maart van start en is nu op de helft. Midden april zullen de data rond productiviteit vergeleken en geanalyseerd worden. Perpetual Guardian denkt er zelfs aan om het nieuwe systeem permanent in te voeren. Of dat effectief zal gebeuren, weten werknemers in juli. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

Voor die beslissing genomen wordt, zullen de resultaten van het experiment onder de loep genomen worden door onderzoekers van de twee meest prestigieuze universiteiten van Nieuw-Zeeland.

Productiviteit is key

Christine Brotherton, het hoofd van het personeelsbeleid van Perpetual Guardian, liet aan The Guardian weten dat veel werknemers tot nu toe evenveel focus legden op het efficiënt spenderen van hun vrije dag als op hun werkdagen zelf: “Mensen denken hard na over die derde vrije dag en hoe ze die best kunnen spenderen om hun levens te veranderen. Sommige werknemers, die terug naar de werkvloer komen, hebben plots ongelooflijk veel energie.”

“Sommigen hebben getraind voor marathons, zijn naar de tandarts geweest, hebben hun auto laten maken of hebben boodschappen gedaan voor hun bejaarde ouders. Kortom, ze hebben tijd voor al die zaken die op hun to-do-lijst stonden.”

“Helaas beseffen sommigen niet dat met die drie dagen vrij, de vier dagen op kantoor erg productief moeten zijn. Dat moeten we aankaarten.”

Net meer stress?

Perpetual Guardian-CEO Andrew Barnes zegt dat het experiment tot nu toe al interessante data voortgebracht heeft. Hij geeft toe dat sommige werknemers stressy werden omdat ze hun werk op minder tijd afgerond moesten krijgen: “In het begin waren de meesten positief, daarna eerder negatief en dan weer positief. Over het algemeen zijn werknemers vooral positief omdat ze plots dingen kunnen doen die ze anders niet zouden kunnen.”

Voorvechters van de vierdaagse werkweek juichen het initiatief toe. “Ik voel geen druk over het al dan niet slagen van het experiment, maar mijn personeel wel. Sommigen zeggen tegen mij: ‘We moeten dit doen slagen voor Nieuw-Zeeland’. Vanuit mijn standpunt als bedrijfseigenaar is het heel moeilijk om te zien of het experiment op dit moment positief is of niet.”

Verder vindt Barnes het spijtig dat de regering van Nieuw-Zeeland geen aandacht besteedt aan het experiment. Hij stelt dat het de work-life balance van heel wat Nieuw-Zeelanders zou kunnen opkrikken.

Ook Belgen kloppen weinig uren

De actieve bevolking in Nieuw-Zeeland werkt gemiddeld 1.752 uren per jaar. Daarmee zitten ze dichtbij het gemiddelde als je naar hun peers kijkt in de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling waar landen zoals de Verenigde Staten, Turkije, Duitsland, Canada en Italië in zitten. Zo werken Duitsers, in tegenstelling tot wat je misschien zou denken, het minst aantal uren op een jaar. Ze worden gevolgd door de Denen, de Noren en de Nederlanders. Mexicanen, Zuid-Koreanen en Costa Ricanen kloppen het meeste uren.

Op het vlak van het minst aantal werkuren per jaar staan de Belgen op de zevende plaats met gemiddeld 1.551 uren. Daarmee scoren we 134,7 op de productiviteitsindex, wat best veel is aangezien het Europese gemiddelde 100 is. Luxemburg is het productiefste land ter wereld, maar daar werken ze gemiddeld amper 29 uren per week of 1.512 uren per jaar.

Steun van de wetenschap

Vorig jaar pleitte het hooggeplaatste Autonomy Institute nog voor de invoering van zo’n vierdaagse werkweek. Hun argument was dat de maatregel zou leiden tot een betere werkbalans en dat het de focus meer zou leggen op het voortbrengen van betere resultaten op een kortere tijdspanne.

Ook socioloog Alex Williams van City University London is ervan overtuigd dat weekends van drie dagen beter zijn voor de geestelijke gezondheid van werknemers én voor het milieu en de economie.

Meer
Lees meer...