Vandaag nam de wereld afscheid van de Britse astrofysicus Stephen Hawking. Duizenden mensen kwamen hun steun betuigen en zeiden vaarwel aan de grootste wetenschapper van onze tijd. Stephen Hawking overleed op 14 maart op 76-jarige leeftijd. Hij leed al sinds 1963 aan de neurologische ziekte ALS.
Duizenden mensen kwamen in de straten van Cambridge bijeen om vaarwel te zeggen aan de Britse astrofysicus Stephen Hawking. De begrafenis vond plaats in de Saint Mary the Great-kerk van de universiteit van Cambridge, dichtbij de gebouwen waar hij meer dan 50 jaar werkte.
76 slagen
De duizenden mensen die de straten rondom de kerk vulden, applaudisseerden toen de kist, die gedragen werd door zes medewerkers van de universiteit van Cambrigde, voorbijkwam. Op de kist lagen witte lelies en rozen, respectievelijk verwijzend naar de universiteit en de poolster. De bel van de kerk sloeg 76 slagen, één voor elk levensjaar van de wereldberoemde wetenschapper.
“Onze vader heeft meer dan 50 jaar aan de Cambridge-universiteit geleefd en gewerkt”, zeiden zijn kinderen Lucy, Robert en Tim. “Daarom hebben we dan ook beslist om de begrafenis te houden in de stad die hij zo graag zag en die ook van hem hield.”
applause fills the air as Stephen is carried into Great St Mary’s Church pic.twitter.com/PLtualKgC2
— Haskan Kaya (@HaskanKaya) 31 maart 2018
Eddie Redmayne
De acteur Eddie Redmayne, die Stephen Hawking vertolkte in de film The Theory of Everything en daar zelfs een Oscar voor kreeg, las een tekst voor tijdens de begrafenis. Redmayne was niet de enige celebrity die aanwezig was op de plechtigheid. Onder andere ook Tesla- en SpaceX-baas Elon Musk, gitarist Brian May en model Lily Cole kwamen een laatste groet brengen aan Hawking.
De assen van Stephen Hawking zullen op 15 juni worden bijgezet in Westminster Abbey, waar hij een laatste rustplaats zal kennen naast, onder andere, befaamde wetenschappers als Isaac Newton, waar hij vaak mee werd vergeleken, en Charles Darwin.
Hawking overleed op 14 maart op 76-jarige leeftijd. Hij leed als sinds 1963 aan de ziekte ALS.