Code rood! De mussen in onze hoofdstad worden bedreigd. Het aantal daalde met 93 procent in slechts 30 jaar tijd. Deze daling is te wijten aan verschillende factoren, maar voornamelijk aan de vervuiling. En ondanks dit slechte nieuws is er nog tijd om het fenomeen te stoppen en kan ook jij je steentje daaraan bijdragen.
De ijsbeer, de neushoorn, de wolf, de addax van de Sahara, de gorilla, de orang-oetans van Borneo en Sumatra … Door de jaren heen worden steeds meer soorten met uitsterven bedreigd. Helaas gaat het ook slecht met onze Belgische dieren. “Sinds de jaren 90 is 93 procent van de Brusselse mussen verdwenen”, zegt Alain Paquet, specialist bij Natagora (de Waalse tegenhanger van Natuurpunt), aan de Franstalige krant La Capitale. En huismussen zijn niet de enige met uitsterven bedreigde vogels in Brussel. Ook de spreeuwen krijgen het hard te verduren.
Meerdere oorzaken
Wat zijn de oorzaken van deze daling? Onder andere het voedsel is steeds zeldzamer geworden. “Er zijn geen kippenhokken meer in de hoofdstad en niemand voedt de duiven nog. Resultaat: de mussen lijden”, zegt de specialist. Ze hebben zaden en wormen nodig om hun jongen te voeden, maar deze twee voedingsmiddelen zijn in veel steden steeds minder talrijk.
Een ander probleem is de architectuur. “Nieuwe gebouwen zijn erg glad”, en “eenmaal gerenoveerd, hebben gebouwen geen gaten meer waar mussen kunnen schuilen of hun nest kunnen bouwen”, zegt Alain Paquet. “De struiken verdwijnen ook. De mus is erg sociaal en het is in deze struiken dat hij communiceert en zijn leeftijdsgenoten ontmoet”, voegt hij toe.
En natuurlijk is er nog een laatste reden die de verdwijning van de mus kan verklaren. Deze is gelinkt aan de vervuiling. “De daling van het aantal mussen in de stad heeft te maken met de komst van de dieselauto, en dus kan vervuiling een factor zijn. Al is dat voorlopig wel slechts een hypothese”, merkt de specialist op.
Je kan het verschil maken
Het goede nieuws is: er is nog steeds tijd om actie te ondernemen. Enkele jaren geleden heeft Natuurpunt een database op haar website gezet om burgers ertoe aan te zetten de vogels en andere dieren die ze in hun buurt zagen, te melden. Je surft gewoon naar de website van de vereniging en vult het formulier in. Indien mogelijk, mag je ook een foto toevoegen van het beest dat je zag. Het is immers alleen door een telling dat het mogelijk is om “ze te lokaliseren, te begrijpen waar ze wel blijven en die omstandigheden in Brussel te reproduceren”, zegt de specialist.
Een laatste optie is vrij ouderwets, maar blijft relevant. Je kan gewoon een vogelhuisje in je tuin zetten en zorgen dat er voldoende voedsel aanwezig is.