Ben jij zo’n doorzetter als het op je studies aankomt, of neem je eerder de rustige trein richting diploma? Volgens onderzoek zou de eerste optie je gelukkiger maken, en dat heeft niets te maken met het feit dat je meer kans heb op een diploma als je ervoor werkt.
Ben jij iemand die om één uur naar huis gaat omdat ie om half negen les heeft? Of steek je gewoon een nachtje door en sleep je je rechtstreeks van de Overpoort naar een auditorium of klaslokaal? De eerste groep mensen zou gelukkiger zijn, zegt onderzoek van de universiteit van Southern California.
In alle eerlijkheid: de studie werd gedaan op 50 studenten die tien weken werden gevolgd, niet bepaald een steekproef om van achterover te vallen (hardwerkende studenten die statistiek volgen, weten waar we ’t over hebben). Volgens het onderzoek zou tevredenheid een stimulans zijn voor harder werken. Met andere woorden: je wordt niet gelukkiger van hard werken, maar gelukkige studenten werken wel harder.
Work hard, sleep hard
Uiteraard concludeerden de onderzoekers ook dat wie langer in de universiteitsbib rondhing en beter sliep, ook betere studieresultaten boekte. Maar ze lieten ook optekenen dat ze tevredener waren over hun leven in het algemeen. Work hard, play hard is dus niet noodzakelijk een spreekwoord dat je zou moeten volgen.
“Wiskundige modellen lieten de identificatie toe van clusters van studenten die sterkere prestaties lieten optekenen, terwijl bij anderen een grotere interesse in frequente ontspanningsactiviteiten kon worden vastgesteld,” zeggen de onderzoekers. “Daaruit kan worden afgeleid dat geluk en wellness gecorreleerd zijn aan prestatie en engagement.”
Gelukkiger als je voor 12 uur in bed ligt
Concreet: op tijd in bed kruipen, was een sterke indicator voor geluk en prestaties bij studenten. Wie voor middernacht al tussen de lakens kroop (tenzij je daar je studenjob van maakt), was duidelijk gelukkiger. Volgende keer dat je “allé, nog ééntje” zegt, denk je dus beter nog even na. Al zouden wij geen nee zeggen tegen een post-examens feestje. Prestaties mogen beloond worden ook, toch?