Tandenknarsen: iedereen doet het, maar is er een oplossing? 6 tot 20 procent van de volwassenen knarst zodanig vaak met de tanden dat ze er hoofdpijn aan overhouden. Nu lijkt onderzoek uit te wijzen dat botox de oplossing zou kunnen zijn voor de hardnekkige knarser.
Het probleem met tandenknarsen is tweevoudig: ofwel doe je het zelf, ofwel lig je er naar te luisteren. Logisch dus dat de wetenschap op zoek gaat naar een oplossing voor dit courante probleem. Als je weet dat tot twintig procent van de volwassenen met de tanden knarst en daardoor niet genoeg slaapt of hoofdpijn krijgt, weet je dat het probleem groot genoeg is.
Gevolgen van tandenknarsen
Wat is tandenknarsen of ‘bruxisme’? Eigenlijk is tandenknarsen gewoon een stressreactie: je spieren kunnen niet stil blijven tijdens je slaap en dus schuif je ze over elkaar. Dat kan slecht zijn voor je tandglazuur, tanden kunnen los komen te zitten en je kan er dus stekende hoofdpijn van krijgen.
Nu blijkt uit de eerste onderzoeken van researchers aan de universiteit van Houston, Texas, dat botox wel eens de oplossing zou kunnen zijn voor nachtelijke tandenknarsers. Botox wordt momenteel vooral gebruikt om cosmetische redenen, maar eigenlijk is het gewoon een spierverslapper. Als die wordt geïnjecteerd bij de kaakspieren, zou dat een positief effect hebben.
Botox de oplossing?
In het onderzoek van het Neurologisch instituut in Texas werden twee groepen vergeleken: de ene groep kreeg een placebo, de andere groep botox. De botox-groep rapporteerde dat de symptomen van het tandenknarsen “verbeterden” of “sterk verbeterden”.
De studie aan de universiteit van Houston is nog zeer klein, maar is wel hoopgevend. Het enige nadeel is dat de behandeling wel elke drie tot vier maanden moet herhaald worden. Botox blokkeert de zenuwsignalen namelijk, maar het effect verdwijnt wel. Na een jaar aan behandelingen, kunnen artsen herevalueren of de kaakspieren zich aangepast hebben en eventueel de botox-injecties stopzetten.