Iedereen zal het ooit wel eens meemaken dat hij of zij verwacht wordt om een speech te geven op een huwelijk, verjaardagsfeest, jubileum of andere speciale gelegenheid. En dat is niet gemakkelijk … toch voor de meeste mensen niet … Sommige mensen slagen er wel in om een boeiende speech zomaar uit hun mouw te schudden, andere mensen geraken niet verder dan een uurtje staren naar een leeg blad. Speciaal voor die laatste mensen maakten wij deze leidraad tot het schrijven van een boeiende speech. Want wij zijn er van overtuigd dat iedereen een leuke speech kan schrijven als je deze leidraad maar volgt, én je speech schrijft vanuit je hart.
1. Niet te lang
We zullen beginnen met het je gemakkelijk te maken: je speech hoeft helemaal niet lang te zijn. 5 minuutjes praten is meer dan genoeg. Op 5 minuten kan je al heel wat vertellen en je bent vaak niet de enige op het feest die zal speechen. Dit hoeft ook geen avondvullende activiteit te worden.
2. Schrijven is schrappen
In een eerste fase is het goed om al wat in je opkomt neer te schrijven. Schrijf werkelijk alles op waar je aan denkt. Zo zal je stilaan een leidraad in je speech terugvinden. In een tweede fase kan je beginnen ordenen en schrappen.
3. Hou je speech positief
Het is niet leuk om over het feestvarken of feestkoppel te veel negatieve dingen te zeggen of een nare situatie te benadrukken. Een beetje zelfspot is daarentegen zeker toegelaten!
4. Laat je hart spreken
Vertel wat je zo leuk vindt aan het feestvarken of -koppel. Je mag wel wat grappige eigenschappen of anekdotes vertellen, maar vergeet vooral niet de écht mooie dingen van iemand in de verf te zetten. En schrijf vooral vanuit je eigen gevoel. Een feestspeech gaat net om gevoel en emotie. Pas als je dat kan, zal je erin slagen om je luisteraars echt in het hart te raken.
5. De next level
Wil jij je speech naar de next level brengen, dan kan je er nog humor of quotes in opnemen. Humor in je speech steken in geen gemakkelijke opdracht, maar als je er in slaagt, ben je er zeker van dat je de mensen hun aandacht zal vasthouden.
Iets gemakkelijker is het om te starten met een mooie quote of persoonlijke anekdote. Deze kunnen zorgen voor een verrassende opening of een knaller van een einde. Je kan starten met een quote of anekdote die persoonlijk op het feestvarken of -koppel van toepassing is. Daar kan je je speech op verder bouwen of je kan de anekdote of quote op het einde van je speech laten terugkomen.
Eens je jouw speech geschreven hebt, is het moeilijkste werk voorbij. Maar je moet hem natuurlijk ook nog gaan presenteren. We geven je graag nog een paar tips mee voor het houden van je speech op de grote dag:
- Oefen, oefen, oefen – Oefen je speech verschillende keren voor je hem moet opzeggen. Hoe meer je oefent, hoe vlotter het op de dag zelf zal gaan.
Vertel hem uit je hoofd – De mooiste speeches worden uit het hart verteld, probeer dus je speech zo veel mogelijk uit je hoofd te kunnen opzeggen. Maar neem zeker ook een spiekbriefje mee, zodat je een leidraad hebt als je een stukje zou vergeten.
Durf je publiek aan te kijken – Ook wanneer je een spiekbriefje nodig hebt, blijf dan toch regelmatig naar je publiek kijken en durf ook het feestvarken of feestkoppel aan te kijken.
Sta recht en lach – Als je recht staat en glimlacht op het moment dat je aan je speech begint, zal je je automatisch zelfzekerder voelen en enthousiaster aan je speech beginnen.
Spreek niet te snel – En durf ook een stilte in te bouwen. Als je wat zenuwachtig bent, heb je de neiging om veel te snel te gaan praten.
Drink geen alcohol – Of beperk je tot één glaasje. Je wilt niet tipsy zijn als je voor een groot publiek moet spreken.