Oxfam moet voor 18 miljoen euro besparen in de nasleep van het seksschandaal begin dit jaar. Duizenden mensen hebben hun schenkingen aan de hulporganisatie stopgezet.
Ook de subsidies van de Britse regering aan Oxfam vielen weg naar aanleiding van het seksschandaal. Daardoor moet Oxfam in haar hulpoperaties besparen. De besparingen zullen vooral doorgevoerd worden op het vlak van de hoofdkwartieren en ondersteunende functies om ervoor te zorgen dat hun veldwerk grotendeels niet afgebroken wordt.
Oxfam genereerde in 2017 voor 408,6 miljoen pond aan inkomsten. Dat meldt de Britse openbare omroep BBC.
Schandaal met Belgen
De hulporganisatie kwam begin dit jaar onder vuur te liggen toen bleek dat medewerkers in Haïti seksfeestjes met prostituees hielden na de rampzalige aardbeving van 2010. In plaats van mensen te helpen, zouden ze gepest en geïntimideerd geweest zijn door Oxfam-medewerkers.
Er moesten zeven medewerkers opstappen, onder wie Roland van Hauwermeiren, de Belgische Oxfam-leider voor Haïti. Die ontkende begin dit jaar dat hij met prostituees sliep. Hij werd ook beschuldigd van “nalatigheid tegenover medewerkers, vooral vrouwen”. In Tsjaad zouden er gelijkaardige incidenten plaatsgevonden hebben. Oxfam wordt ervan beschuldigd ernstige feiten in de doofpot gehouden te hebben.
Actieplan na “geleerde lessen”
Oxfam heeft maatregelen genomen om zulke schandalen te voorkomen. Zo is er een breed actieplan opgesteld met maatregelen om seksueel wangedrag binnen de organisatie tegen te werken. Het plan bestaat uit dertien punten verspreid over vijf domeinen. Het gaat onder andere over ingrepen aan de organisatiecultuur, waarbij meer gefocust zal worden op de “waarden” van Oxfam en de gedragscode, de invoering van een netwerk om andere regio’s, filialen en agentschappen in te lichten over wangedrag, de verhoging van het toezicht op landendirecteurs en de invoering van een beter mechanisme voor klokkenluiders.
Daarvoor trekt de hulporganisatie meer geld uit het budget uit. “Wat er in en na Haïti gebeurde, is een smet op Oxfam, die ons jarenlang zal achtervolgen, en terecht. We verontschuldigen ons onvoorwaardelijk”, klonk het bij Oxfam België.