Is ‘Fortnite’ echt zo verslavend als wordt gezegd?

‘Fortnite’ is de populairste game van het moment, maar het wordt zwaar bekritiseerd omdat het te verslavend zou zijn. Verschillende elementen van de game zouden een verslaving in de hand werken. Maar klopt dat wel? Hoe verslavend zijn games eigenlijk en is de officiële erkenning van gameverslaving als ziekte een goed idee? Onderzoekers reageren alvast twijfelachtig.

Deze week nog erkende de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gameverslaving als echte mentale aandoening. Een stap in de goede richting volgens velen, een fout signaal volgens anderen. Wat houdt het net in? Je wordt als gameverslaafd gezien als je geen controle meer hebt over je gamegedrag. Concreet stelt de WHO dat games je leven voor al minstens twaalf maanden lang zo hard hebben overgenomen dat het je functioneren op het werk of op school en je relaties met vrienden en familie verstoort.

Casual gamers

Maar niet iedereen vindt die erkenning een goed idee. Volgens dokter Sachin Shah wordt er vaak ook voorbijgegaan aan de onderliggende reden voor het gamen en zal deze erkenning casual gamers alleen maar meer stigmatiseren.

“Studies wijzen uit dat mensen met een gameverslaving vaak andere onderliggende problemen hebben”, stelt Shah aan BuzzFeed. “Eén zorg van mij is: gaan mensen die eigenlijk een ander onderliggend probleem hebben ook gediagnosticeerd worden met een gameverslaving? Wat als je kind wordt gepest en net vrienden maakt in games?”

Fortnite

De game waar momenteel het meeste om te doen is, is uiteraard Fortnite, de gratis online game die op enkele maanden tijd heel de wereld heeft veroverd. De game krijgt echter zware kritiek, vooral van ouders die zeggen dat het té verslavend zou zijn. Verschillende elementen van de game zouden verslavingen triggeren.

Op Facebook werden er dan ook al verschillende ‘Ouders tegen Fortnite‘- en ‘Ouders van Fortnite-verslaafden’-groepen opgericht. “Ze kunnen gewoon niet stoppen”, reageert een bezorgde ouder aan BuzzFeed. “En wanneer je het van hen afpakt, worden ze kwaad, soms zelfs razend.”

Gokken

Onderzoeker en doctoraatsstudent aan de Glasgow Caledonian University, Andrew Reid, is het daar echter niet mee eens. Hij kwam in zijn studie tot het besluit dat Fortnite niet verslavend is en wijst net op de positieve kanten. Reid is, net zoals Shah, ook niet opgezet met de erkenning van gameverslaving.

Hij oppert dat het regelmatig spelen van games wel degelijk moet onderzocht worden, maar zonder dat spelers “verslaafd” worden genoemd. “Anders stigmatiseer je het hele medium als ‘slecht voor de samenleving'”, stelt Reid aan BBC, “ondanks een steeds maar groeiend aantal games en onderzoeken die net de positieve kant van gamen en interactiviteit benadrukken.”

Shah merkt echter wel op dat games met gokelementen, zoals loot boxen (die er in Fortnite niet zijn), wel dezelfde soort verslaving kunnen aanmoedigen als kansspelen. Maar dat mag volgens hem niet als een gameverslaving worden gezien. Een studie uit 2016 concludeert zelfs dat “internetgames significant minder verslavend zijn dan gokken”.

Meer weten over Fortnite? Lees dan hier alles wat je moet weten over dé game van het moment!

Meer
Lees meer...