Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Warschau erg afgezien en bijna de hele stad werd volledig verwoest. De stad is nadien echter volledig terug heropgebouwd en dat gebeurde zowel in de oude stijl als in de ‘nieuwe’ communistische stijl. Er zijn heel wat musea in Warschau maar welke zijn z’n geld nu wel waard en welke sla je best over? Deze 8 zijn zeker de moeite!
1. Museum Frédéric Chopin
Overal in Warschau vind je verwijzingen naar de Poolse componist Frédéric Chopin en dit museum is, zoals de naam zelf zegt, volledig aan hem gewijd. Het is een interactief museum waar je met een elektronisch pasje doorheen het museum verschillende schermen kan activeren. Op die schermen krijg je dan foto’s van zijn leven te zien of filmpjes met z’n muziek te horen. Je vindt er een uitgebreide collectie van z’n composities en ergens in het museum staat de laatste piano waarop Chopin ooit speelde.
Als student krijg je er studentenkorting (ontdek naast studentenkorting hier nog andere voordelen van verder studeren) en op zondag is het museum zelfs gratis. Niet alleen de binnenkant van het museum is de moeite maar ook de buitenkant is prachtig om te zien. Tijd voor een foto!
2. Copernicus Science Center
De naam van het museum is een beetje misleidend want buiten het feit dat Copernicus een wetenschapper was, heeft het museum niets met hem te maken. Je zal er dus niet de geschiedenis van z’n leven vinden bijvoorbeeld maar het Copernicus Science Center is een beetje het Technopolis van Warschau. Zoek je een leuke uitstap met de kinderen? Dan is dit museum een prima keuze. Er zijn allerlei wetenschappelijke experimenten die getoond worden maar er zijn ook heel wat proeven die de kinderen zelf kunnen uitvoeren. Zowel voor jong als oud is het een leerrijk bezoek!
Als je een bezoek wil brengen, dan koop je best op voorhand online tickets want de wachtrijen kunnen soms heel erg lang zijn en het museum werkt ook met een maximumbezetting. Vol = vol! Hou er ook rekening mee dat het museum een geliefde schooluitstap is bij scholen dus dat het er wel eens vol met kinderen zou kunnen lopen!
3. POLIN: Museum voor de Geschiedenis van de Poolse Joden
Polen heeft een rijke geschiedenis op het gebied van oorlog. In het gloednieuwe POLIN kan je de geschiedenis van de Poolse Joden ontdekken en die gaat veel verder dan de oorlogsgeschiedenis. Opnieuw een modern en dus interactief museum met een audio-tour die je doorheen het hele museum leidt en je heel wat belangrijke informatie vertelt. De authentieke foto’s en stukken uit de geschiedenis botsen met het moderne gebouw maar dat geeft wel een extra speciaal effect aan het hele gebeuren.
Tip: in het museum kan je ook in een restaurant terecht waar je echt lekkere plaatselijke Poolse gerechten kan eten. Niet het typische fastfoodrestaurant dat je meestal vindt op toeristische plaatsen dus!
4. Neon Museum
Ook al zou je het misschien niet verwachten, ook dit museum stelt een bepaalde geschiedenis tentoon, namelijk die van de neonlichten. Het is misschien wel een klein museum waar je niet meer nodig hebt dan een halfuurtje om volledig rond te gaan, maar als je er in de buurt bent, is het zeker leuk om eens binnen te gaan. Overal hangen neonlichten uitgestald met telkens wat uitleg erbij over waar ze vroeger hingen, van welk bedrijf ze waren enzovoort.
Het museum ligt net buiten het centrum waardoor het iets langer duurt om er te geraken. Gelukkig ligt het museum in het Praga District, dat omschreven wordt als de hippere buurt van Warschau, en kan je je bezoek aan het Neon Museum combineren met een wandeling doorheen Praga. Het museum zelf bevindt zich op een oude fabriekssite, Soho Factory, waar er ook enkele leuke plekjes zijn om iets te drinken.
5. Nationaal Museum van Warschau
Wie een algemene fan van musea is, dan moet je het Nationaal Museum van Warschau gewoonweg bezoeken. Je vindt er werkelijk alle verschillende soorten kunstwerken uit heel wat verschillende kunststromingen, van de Antieke Oudheid tot het heden. Er hangt een uitgebreide collectie aan Poolse, en iets minder bekende, kunst maar er hangen ook echte meesterwerken van Rembrandt of Botticelli. Er zijn verschillende verdiepen en de echte museumfanaat komt niet toe met één dag om alles te bekijken.
Tip: het museum voorziet ook activiteiten voor kinderen zoals interactieve filmpjes, puzzels of andere opdrachten zodat ook zij zich niet gaan vervelen tijdens het bezoek. Opnieuw is het bouwwerk de moeite waard voor een indrukwekkende vakantiefoto!
6. Horror House
Een museum zoals Horror House heb je sowieso nog nooit gezien. Ze noemen zichzelf een Interactive Fear Museum en daarmee hebben ze niet gelogen. Of je het echt een museum kan noemen, dat is wel de vraag. Het is eigenlijk een soort spookhuis gemengd met een beetje escape room want je moet doorheen je tour sleutels zoeken om door te kunnen. Terwijl je dit doet word je constant de stuipen op het lijf gejaagd door horrorfiguren die zich in het museum verstopt hebben. Een spookhuis dus.
Je zal er dus niet echt een rustige namiddag spenderen. Wel de ideale optie voor een vrijgezellenfeestje of voor je verjaardag. Of voor wie musea normaal gezien saai vindt en eens het tegendeel bewezen wil zien!
7. The Doll House
Opnieuw een museum waar je niet meer dan een uurtje zal nodig hebben om het te bezoeken. Tenzij je met kinderen gaat, dan kan je bezoek misschien wel eens uitlopen. En al zeker in de souvenirshop van het museum. In dit museum ga je best niet op bezoek als je panische angst hebt voor poppen of clowns (lees hier waarom eigenlijk elke clown een horrorclown is). Je ziet het ene schattige poppenhuis naast het andere en sommige huizen zijn echt unieke exemplaren. Omdat het zo’n kleinschalig museum is, is het personeel heel begaan met de bezoekers en doen ze hun uiterste best om er een magische ervaring van te maken.
De gedetailleerde poppetjes en mooi afgewerkte poppenhuizen zijn voor zowel jong als oud Ideaal voor een blank space in je reisschema op te vullen of als alternatieve activiteit mocht het weer tijdens je bezoek tegenvallen!
8. Karikatuurmuseum
Een kleinschalig museum in een pittoresk Pools huisje. Je moet even zoeken vooraleer je het vindt maar eens je het gevonden hebt, is het wel de moeite om eens binnen te gaan. Zoals op de foto hierboven te zien is, beperkt het museum zich niet tot gewone karikatuurtekeningen maar hebben ze ook een paar ‘speciallekes’ ophangen zoals deze 3D-schilderijen. Het museum heeft regelmatig tijdelijke tentoonstellingen maar heeft ook enkele permanente werken uithangen.
Zo nu en dan vind je er echte pareltjes terug die politieke, alledaagse situaties op een kritische manier beschrijven. Ideale opvulling voor het tweede gaatje in de reisschema dus!