‘Rick and Morty’ groeide op amper een paar seizoenen uit tot een ware cultreeks. De sci-fi-reeks van Adult Swim, die bij ons op Netflix te zien is, heeft er nog maar 31 afleveringen opzitten, maar toch wemelt het op het internet al van theorieën rond de reeks. En die gaan ver. Heel ver. Dit zijn de zeven gekste ‘Rick and Morty’ theorieën … die zomaar eens waar zouden kunnen zijn!
Rick and Morty is dan wel een komische serie (bekijk hier zeker onze lijst van 20 grappiste series op Netflix), de reeks gaat veel verder dan dat. Net zoals Black Mirror (een ander pareltje op Netflix) zit er veel meer in de afleveringen dan je zou denken (lees hier meer over die dubbele betekenis van alle Black Mirror-afleveringen). Deze zeven theorieën zijn te gek voor woorden maar zijn eigenlijk gewoon te geniaal om niet waar te zijn!1. We volgen niet steeds dezelfde Rick en Morty
We weten dat er waarschijnlijk een oneindig aantal Ricks en Morty’s zijn, dus is het een logische vraag: volgen we eigenlijk wel altijd dezelfde Rick en Morty? Vele fans zijn daar alvast niet van overtuigd. We gaan ervan uit dat we altijd de Rick en Morty van universum C-137 volgen. Van zodra we die specifieke code horen vallen, kunnen we met zekerheid zeggen dat het steeds om dezelfde Rick en Morty gaat.
Er zijn echter een heel aantal afleveringen waarin we die code niet horen. Dan mogen we echter niet zomaar aannemen dat het dezelfde Rick en Morty zijn. En wie bedenkers Justin Roiland en Dan Harmon een beetje kent, weet dat ze het wel zouden aandurven om zo ver te gaan. Er is zelfs bewijs van!
‘Mortynight Run’
In de aflevering ‘Mortynight Run’ (tweede aflevering van het tweede seizoen) wil Rick een wapen verkopen aan een buitenaardse huurmoordenaar om een namiddagje in de video arcade te kunnen doorbrengen. Daarom checken Rick en Morty Jerry in in de interuniversele dagopvang Jerryboree. Daar vullen ze een formulier in waarop duidelijk te zien is dat het de welbekende Rick en Morty van universum C-137 zijn.
Belangrijk is dat ze daar een ticketje krijgen waarop duidelijk het cijfer ‘5126’ staat. Met dat ticketje kunnen ze hun Jerry weer ophalen als ze klaar zijn.
Tijdens hun avontuur neemt Rick een groot groen kristal mee. Dat is voor het verdere verloop van de aflevering helemaal niet belangrijk, maar het wordt dat wel een aantal afleveringen later.
Verder in de aflevering zijn Rick en Morty terug aan de dagopvang, waar ze praten met een aantal andere Rick en Morty’s. Wanneer we ‘onze’ Rick en Morty zien praten met een aantal van hun versies uit een ander universum, komen er een nieuwe Rick en Morty binnen.
De ‘nieuwe’ Rick heeft een ticketje vast en vraagt of iemand Jerry 5126 heeft, het cijfer dat Rick en Morty in het begin van de aflevering hadden gekregen. Dat wil dus zeggen dat de Rick en Morty die we de dagopvang zagen binnenkomen niet die van universum C-137 waren. Ergens in de aflevering zijn we dan ook geswitcht van universum en zijn we een ander koppel Rick en Morty’s beginnen volgen. En als het in deze aflevering gebeurt, waarom dan niet in de andere?
‘Total Rickall’
Twee afleveringen later, in ‘Total Rickall’ (aflevering vier van het tweede seizoen), wordt de familie aangevallen door ‘verbeeldingsparasieten’. Die verbeeldingsparasieten doen iedereen geloven dat ze al jarenlang familie of vrienden zijn. Een behoorlijk ingewikkelde aflevering en het is al tijdens de intro dat de mind games beginnen.
In die intro werd namelijk retroactief een personage toegevoegd aan scènes waar hij voor deze aflevering niet in zat: Mr. Poopybutthole (zie video).
Je zou dan aannemen dat het een leuk extraatje is, omdat hij een van de verbeeldingsparasieten is. Maar op het einde van de aflevering blijkt dat hij echter helemaal geen parasiet is en gewoon echt is. Alles dat in de intro gebeurt, zou dus ook echt moeten gebeurd zijn. Maar hoe kan dat? Het is een ander universum!
En ze laten meteen ook zien in welk universum. In het begin van ‘Total Rickall’ zien we Rick op de achtergrond groene kristallen in de vuilbak gooien. En die groene kristallen hebben we al eerder gezien … in ‘Mortynight Run’! De Rick uit dit universum is dus dezelfde als degene die we in die aflevering hebben gevolgd. Welk universum dat is, is niet duidelijk. Al is elk universum met meer Mr. Poopybutthole natuurlijk een leuk universum.
2. De Morty die we kennen is niet Rick z’n eerste Morty …
Het oneindig aantal universums zorgt er natuurlijk voor dat er heel veel mogelijk is en dus ook zowat alles kan verklaard worden. Dus ook een van de grootste gaten in het verhaal van de show.
Wanneer we Rick voor het eerst zien, heeft die z’n dochter al twintig jaar niet meer gezien. We weten ook dat Morty veertien jaar is als we ‘m leren kennen. Maar in latere afleveringen zien we dat Rick wel herinneringen heeft aan Morty en er hangt zelfs een foto van Rick met baby-Morty in het huis van Bird Person.
Morty achtergelaten
Rick and Morty is geen show die vaak ‘foutjes’ in continuïteit maakt. Wanneer Summer in de aflevering ‘Look Who’s Purging Now’ (aflevering negen van seizoen twee) een gat in het dak van de garage blaast, zien we in de aflevering erna (‘The Wedding Squanchers’, de laatste aflevering van seizoen twee) dat het dak duidelijk gerepareerd is.
Dus kan ook dit niet gewoon een missertje zijn van de makers. Hier zit duidelijk meer achter. En er is maar één logische verklaring: de Rick die we kennen in de show is van een ander universum. De vraag is dan natuurlijk waarom Rick bij z’n familie in een ander universum is gaan leven? En wat is er gebeurd met de Morty die Rick dan heeft achtergelaten?
Het antwoord vinden we eigenlijk al terug in de intro. Daar zien we namelijk Rick Morty in de steek laten om opgegeten te worden door een aantal enorm grote, en hongerige, dieren. We zien Morty dan wel niet verorberd worden, echt hoopvol ziet de situatie er niet uit. De Rick die we kennen, heeft dus zijn Morty achtergelaten en is bij een andere Morty, in een ander universum, gaan leven.
Evil Morty!
De theorie gaat zelfs nog een stapje verder. Wat als de Morty die Rick heeft achtergelaten zijn confrontatie met de monsters toch, op een of andere manier, heeft overleeft? Die Morty zou z’n Rick ongetwijfeld gehaat hebben. En niet alleen ‘zijn’ Rick, maar gewoon alle Ricks in alle universums. Dus … wat als Rick z’n originele Morty eigenlijk Evil Morty is?
In de aflevering ‘Close Rick-Counters of the Rick Kind’ (de tiende aflevering van het eerste seizoen) wordt ‘onze’ Rick voor de interdimensionale Council of Ricks gebracht om zich te verdedigen tegen de aantijgingen dat hij achter de dood van ontelbaar veel Ricks zou zitten. We denken heel de aflevering dat het Evil Rick is die achter de moorden zat, maar op het einde van de aflevering leren we dat het Evil Morty was die zovele Ricks heeft vermoord.
Evil Rick
Het zou zomaar eens kunnen dat de Morty die achtergelaten werd door ‘onze’ Rick hem zo is gaan verachten dat hij alle Ricks wil vernietigen. Wanneer ‘onze’ Rick wordt ondervraagd door Evil Rick, zegt die laatste wel een aantal heel opmerkelijke dingen, zeker als je weet dat het Evil Morty is die via Evil Rick spreekt. “We weten beiden dat er maar één echte waarheid is in dit universum, en dat is dat Ricks niet geven on Morty’s”, zegt hij.
Het is duidelijk dat er ergens een Rick iets heeft gedaan om Evil Morty met zo’n Rick-haat op te zadelen. En dat zou zomaar eens ‘onze’ Rick kunnen zijn die hem voor dood heeft achtergelaten.
3. Rick is eigenlijk helemaal niet slim
Rick, die voluit Rick Sanchez heet, is, zoals we allemaal wel weten, een alcoholverslaafde maar geniale wetenschapper (het personage werd door bedenkers Justin Roiland en Dan Harmond gebaseerd op Emmett Brown uit Back to the Future) die alles lijkt te weten over het universum en daardoor een heel nihilistische en pessimistische kijk heeft op de wereld. Maar op het internet gaat een theorie de ronde dat Rick helemaal niet zo slim is als we denken.
Megaboom
In de allereerste aflevering van de show (‘Pilot’) gaan we meteen mee met Rick en Morty op een avontuur waar ze op zoek gaan naar de zaden van de megaboom. Die zaden kunnen je, als je ze inslikt, superslim maken. Verschillende fans denken dan ook dat Rick z’n genialiteit te danken heeft aan de zaden. En daar is meer bewijs voor dan je zou denken.
Volgens de theorie zou Rick, die doorheen de serie geregeld van z’n flacon drinkt, geen alcohol drinken maar gedestilleerde zaden van de megaboom! Het genie van Rick zou dus artificieel zijn en door de zaden van de megaboom komen.
Wanneer Morty de zaden in zijn rectum steekt en ze zo dus absorbeert, bewijst hij de kracht van de zaden. Morty wordt meteen superslim, maar als neveneffect begint hij wat later ook te kwijlen. En laat dat kwijlen net iets zijn dat Rick heel de tijd doet. Rick zal sowieso al een geniale wetenschapper geweest zijn, maar de megazaden geven hem net dat tikkeltje extra, waardoor hij ook alle andere Ricks te snel en vooral te slim kan afzijn.
4. Rick en Jerry zitten nog steeds in de simulatie
‘M. Night Shyam-Aliens!’ (aflevering vier van het eerste seizoen) behoort tot de meest ingewikkelde afleveringen van de hele show. En bij Rick and Morty wil dat natuurlijk al iets zeggen. Maar omdat die aflevering zo complex is en zoveel lagen heeft, valt er natuurlijk een hoop over te zeggen. Het is dan ook geen verrassing dat net deze aflevering voor een wel heel opvallende theorie heeft gezorgd: Rick en Jerry zitten nog steeds in een simulatie.
Jerry in maatpak
In ‘M. Night Shyam-Aliens!’ bevinden Rick en Jerry zich in een Matrix-achtige simulatie op een buitenaards ruimteschip. De aliens die Rick hebben gevangengenomen, willen dat hij de formule voor geconcentreerde donkere materie opgeeft. Maar Rick en Jerry slagen erin om te ontsnappen uit de simulatie … tot blijkt dat ze zich in een simulatie in een andere simulatie bevonden.
Een plottwist vanjewelste, maar eigenlijk hadden we ook dat al kunnen zien aankomen. Jerry heeft in de eerst simulatie een maatpak aan dat hij initieel niet aanhad. We kunnen er dus van uit gaan dat het maatpak een deel van de simulatie is. Wanneer Rick en Jerry ontsnappen uit die simulatie draagt Jerry echter nog steeds het maatpak. Dat is natuurlijk onmogelijk, tenzij ze zich natuurlijk nog steeds in een simulatie bevinden (met een valse Morty), wat later ook wordt bevestigd.
Plutonians
Nadat ze ook uit die simulatie ontsnappen, lijkt het eindelijk gedaan. Maar wat als dat niet het einde was? Wat als Rick en Jerry in een simulatie in een simulatie in een simulatie zaten (ja, nu wordt het wel héél moeilijk)? Dat zou willen zeggen dat ze, ook na uit de tweede simulatie ontsnapt te zijn, nog steeds in een simulatie zitten.
Wanneer Rick in de tweede simulatie rondloopt met de valse Morty komen ze op een soort Matrix-ruimte uit vol met buitenaardse wezens die lijken vastgeketend en die zelf in een simulatie lijken vast te zitten. Echt veel kunnen we niet afleiden uit de vormen van de verschillende buitenaardse wezens. Behalve eentje, die we langs achter te zien krijgen.
We krijgen datzelfde buitenaardse wezen later in de aflevering weer te zien, in een andere simulatie, maar in een latere aflevering komen we er ook meer over te weten. In ‘Something Ricked This Way Comes’ (de negende aflevering van seizoen één) leren we dat het Plutonians zijn, van de ‘helemaal geen planeet’ Pluto.
Geen Mr. Poopybutthole
De theorie zegt dan ook dat het uitgevonden schepsels zijn en dat de verschijning ervan een aanwijzing is dat Rick en Jerry zich nog altijd in een simulatie bevinden. Het feit dat er net op die alien werd focust in de eerdere simulatie kan geen toeval zijn.
Alles wat er in de afleveringen na de ‘M. Night Shyam-Aliens!’-aflevering gebeurt, is dus slechts een simulatie. Niets is echt. En dus is Mr. Poopybutthole volgens deze theorie dus, spijtig genoeg, ook niet echt …
5. Rick heeft zelfmoord gepleegd
Het geniale aan vele van deze theorieën is dat ze vaak ook elkaar niet eens tegenspreken maar meestal elkaar zelfs versterken. Zo leidde de ‘Rick heeft zijn originele Morty achtergelaten en is naar een nieuw universum gegaan’-theorie ook nog tot een andere. De ‘originele’ Rick zou namelijk zelfmoord gepleegd hebben. Daardoor kwam er een plaatsje vrij, dat zou ingenomen zijn door Rick C-137 (die op zijn beurt weer zijn Morty heeft achtergelaten).
Unity
We weten allemaal dat Rick z’n dochter twintig jaar niet had gezien voor hij weer opdook. Deze theorie stelt echter dat Rick tijdens die periode zelfmoord heeft gepleegd. Het is ook niet heel onwaarschijnlijk dat een Rick zelfmoord zou plegen. In de aflevering ‘Auto Erotic Assimilation’ (seizoen twee, aflevering drie) probeert hij al zelfmoord te plegen nadat een relatie met een hivemind, Unity, op de klippen loopt.
Rick zet daarop een soort death ray in elkaar, waarmee hij eerst een misvormd wezen (waarschijnlijk een Cronenberg) uit zijn lijden verlost. Daarna maakt hij het apparaat opnieuw klaar, maar deze keer om zichzelf te doden. Hij plaatst zijn hoofd tussen de stralen, maar hij raakt buiten bewustzijn waardoor de straal hem op een haar na mist.
Het is dus niet ondenkbaar dat een Rick zelfmoord zou plegen. En de zelfmoord van de ‘originele’ Rick in het universum dat we kennen, zou alvast een hele hoop verklaren en gaat hand in hand met een eerdere theorie die ook heel aannemelijk is.
6. Rick is Morty
Het klinkt misschien gek (alsof de vorige theorieën dat niet zijn), maar het is logischer dan je denkt. We hebben ondertussen al meermaals aangetoond dat Rick het wel zou durven om anderen hun plaats in te nemen. Het is dan ook niet ondenkbaar dat Rick is teruggegaan in de tijd (waar dienen die tijdreisspullen in de garage anders voor?) en daar z’n eigen grootvader heeft vermoord om zijn plaats in te nemen en zijn eigen grootvader te zijn. Zo vertoont Rick/Morty meteen ook veel gelijkenissen met Fry, het hoofdpersonage uit die andere sci-fi-animatiereeks Futurama, die ook z’n eigen grootvader is.
Blauwe broek
Rick en Morty zijn natuurlijk ook heel gelijkend. Zo hebben ze niet alleen heel gelijkaardige stemmen (ze worden dan ook beiden ingesproken door medebedenker Justin Roiland) maar ze praten ook op dezelfde manier. Ze hebben zelfs alle twee moeite om de ‘w’ uit te spreken, waardoor ze telkens stotteren bij de letter.
Deze theorie heeft uiteraard een hele hoop kleinere theorietjes die het moeten staven. Eén daarvan is de ‘blauwe broek’-theorie. In ‘The Rickshank Rickdemption’ (de eerste aflevering van seizoen drie) krijgen we een flashback te zien waarin Rick laat vallen dat hij vroeger altijd blauwe broeken droeg. En wie draagt er altijd blauwe broeken? Juist ja: Morty. Het zou niet de eerste keer zijn dat Harmon en Roiland zulke kleine verwijzingen in de serie steken.
Annie en Diane
Maar die aflevering geeft nog een extra tip. Eindelijk krijgen we een glimp te zien van Diane, de vrouw van Rick. En die lijkt wel verdacht veel op Annie, een van de medewerkers van Anatomy Park (dat je zelfs als echt bordspel kan kopen!) uit de gelijknamige aflevering (de derde aflevering van het eerste seizoen). Annie is een van de enige mensen waar Morty ooit mee heeft ‘geflikflooid’, naast natuurlijk de seksrobot Gwendolyn (in ‘Raising Gazorpazorp’, aflevering één van seizoen zeven). Zou het kunnen dat Diane en Annie gewoon dezelfde persoon is?
Waarom hebben de twee dan een andere naam? En waarom hebben Rick en Morty dan een verschillende naam? Rick is, uiteraard, een oorlogscrimineel. Hij en zijn vrouw zouden daarom op de vlucht zijn gegaan en hun naam hebben veranderd. Er is dan ook geen enkele aanwijzing dat Rick Sanchez, de volledige naam van Rick, ook z’n echte naam is. Morty zou dus zomaar zijn naam kunnen hebben veranderd in Rick, net zoals Annie haar naam zou veranderd hebben in Diane.
Rick/Morty-hybride
Maar daar houdt het niet op. In ‘Close Rick-Counters of the Rick Kind’ (de tiende aflevering van het eerste seizoen) krijgen we voor het eerst de Citadel of Ricks te zien, waar alle Ricks en Morty’s van alle verschillende universums bij elkaar komen. We krijgen er dan ook een pak interessante versies van Rick en Morty te zien, maar in weer ‘The Rickshank Rickdemption’ krijgen we er een wel heel speciale Rick te zien: een soort Rick/Morty-hybride.
Z’n haar en huidskleur lijkt meer op die van Rick, maar de vorm van z’n gezicht en de kleuren van z’n kledij, wijzen dan weer meer naar Morty. Zien we hier een versie in de overgangsfase van Morty naar Rick?
Megazaden
Niet alleen qua uiterlijk zijn er duidelijke aanwijzingen in de serie, maar deze theorie zou ook het gedrag van Rick/Morty kunnen verklaren. Rick is enorm hard voor Morty. Hij heeft het er enorm moeilijk mee, want hij ziet eigenlijk gewoon zichzelf bezig als veertienjarige. Hij ziet zichzelf zijn eigen domme fouten opnieuw maken. Het verklaart meteen ook waarom Rick van niets meer opkijkt. Op hun avonturen komen ze de gekste dingen tegen en maken ze de meest ongelofelijke ervaringen mee, maar toch lijkt het Rick helemaal niets te doen. Waarom? Hij heeft het letterlijk allemaal al eens meegemaakt, als Morty!
Een extra aanwijzing daarvoor zien we in de pilootaflevering (‘Pilot’), waar Morty de zaden van de megaboom in zijn rectum steekt. Rick zegt later in die aflevering dat hij dat al veel vaker heeft gedaan. Rick z’n ‘grootvader’ zou het hem natuurlijk net zo hebben geleerd zoals Morty nu. Of Rick leert het nu eigenlijk aan zichzelf. Kunnen jullie nog volgen?
Zelfmoord
Rick heeft een speciale relatie met Morty, dat is duidelijk. En hoewel hij ook de rest van z’n gezin graag ziet, ligt Morty ‘m toch nauwer aan het hart. In diezelfde pilootaflevering zegt Rick zelfs dat hij een bom gaat droppen op de aarde en zo een nieuwe start wil maken. Hij gaat er heel licht over, maar eigenlijk heeft hij het er dus niet moeilijk mee om zowel z’n dochter, kleindochter als iedereen op de planeet om te brengen … behalve Morty. Morty is de enige die hij in dit geval zou redden. Maar waarom?
Rick kent Morty nog maar net. Hij is in die pilootaflevering voor het eerst in twintig jaar bij zijn gezin. Het is dan ook niet raar dat hij maar weinig om Beth en Summer en co geeft. Zijn speciale band met Morty valt dan ook meteen op. De verklaring is duidelijk: hij redt Morty omdat hij zichzelf redt. Morty op de planeet laten, zou eigenlijk zelfmoord betekenen voor Rick.
Evil Morty weet het
Het lijkt wel of Evil Morty in zowat elke theorie terugkomt, want ook de ‘Rick is Morty’-theorie zegt iets over Evil Morty. Die zou doorhebben dat Rick een oudere versie van zichzelf is en de haatdragende en hardvochtige kant van z’n oudere zelf hebben omarmd. Het legt meteen ook uit hoe Evil Morty zo slim te werk kon gaan: hij is een jongere versie van Rick!
Evil Morty zou zo wraak willen nemen op zijn oudere zelve omdat die z’n eigen grootvader heeft vermoord en de rest van zijn leven eigenlijk heeft omgegooid en verstoord. Vergezocht? Ja. Onwaarschijnlijk? Voor een normale serie wel, voor Rick and Morty niet zozeer.
7. Rick weet dat hij in een televisieshow zit
Dat Rick depressief is, is een understatement vanjewelste. En de laatste, en misschien wel opvallendste, theorie geeft een verklaring waarom dat zo is. Hoe kan het dat zo’n briljant man zichzelf en z’n leven zo haat? Hij weet zich een weg uit zowat elke situatie te bedenken, hoe komt het dan dat hij geen uitweg ziet voor zichzelf? De verklaring is even geniaal als onverwacht: Rick weet dat ie in een televisieshow zit.
Wubba lubba dub dub
Doorheen de serie breekt Rick, net zoals Frank Underwood in die andere Netflix-serie House of Cards, meermaals de vierde wand (waarbij hij recht in de ‘camera’ kijkt en het publiek aanspreekt). Dat doet hij al aan het einde van het eerste seizoen, waar hij dat einde aankondigt, en wanneer hij z’n nieuwe catchphrase ‘Wubba lubba dub dub!’ voorstelt.
Later horen we van Bird Person dat die ‘Wubba lubba dub dub’ eigenlijk ‘ik heb enorm veel pijn, help me alsjeblieft’ betekent in zijn taal. Als Rick het dus in de camera roept, is dat een kreet voor hulp aan het publiek.
Szechuan McNugget sauze
Aan het einde van ‘The Rickshank Redemption’ (de eerste aflevering van seizoen drie) lijkt Rick ook te weten dat er nog meerdere seizoenen van ‘zijn’ show gaan komen. “We hebben nog een hele hoop avonturen voor de boeg, Morty”, zegt hij. “Ik wil mijn Mulan McNugget-saus, Morty. Dat is mijn seizoensark. Ook al duurt het negen seizoenen!”, roept Rick. “Nog negen seizoenen meer, Morty!”
Het is een leuk staaltje foreshadowing, want Rick and Morty werd, na lange onderhandelingen, vernieuwd voor maar liefst 70 afleveringen. Met het huidige aantal afleveringen per seizoen zou dat dus al minstens zeven nieuwe seizoenen betekenen. Nog maar twee erbij en Rick heeft het bij het rechte eind!
Hij geeft dus niet alleen aan dat hij weet dat er een publiek kijkt en dat er ‘seizoenen’ zijn van zijn show, maar in een andere aflevering zegt hij zelfs gewoon “See you next week, everybody!“
God
Een ander bewijs daarvoor, is dat Rick geobsedeerd lijkt door Dan Harmon, een van de bedenkers van de show. Zo heeft Rick een foto van ‘m ophangen in zijn kamer (of is het er toch eentje van Abradolf Lincler?). Volgens sommige fans is dat een bewijs dat Rick Harmon als God ziet.
Als genie is Rick als enige de identiteit van God te weten gekomen, en dat blijkt de bedenker van de show te zijn. Dat zou meteen ook een stuk de depressie van Rick verklaren. Als wetenschapper is het voor hem dan ook enorm moeilijk om te aanvaarden dat er een ‘God’ is, laat staan zelf de identiteit van die God te weten komen.
Robot
Mocht er ooit een personage doorhebben dat hij het onderwerp is van een televisiereeks, dan is het uiteraard de geniale Rick wel. Rick zit daardoor ook opgezadeld met een existentiële crisis, dat blijkt niet alleen uit zijn catchphrase. Rick toont zo duidelijk empathie voor zijn boterrobot, die zich afvraagt wat het doel van z’n bestaan is. Rick, die als televisiepersonage maar al te goed weet wat die robot doormaakt, stelt droogjes “Ja, welkom tot de club, makker”.
Het kan niet anders: Rick weet dat hij in een televisieprogramma zit!