Meer dan helft jonge Belgen voelt zich eenzaam en het ligt blijkbaar vooral aan je (eventuele) relatie

Van de jonge Belgen tussen 20 en 34 jaar voelt meer dan de helft zich eenzaam. Dat komt vooral doordat veel van hen geen of een slechte partnerrelatie hebben. Hoe ouder we zijn, hoe minder eenzaam we ons voelen. Toch voelt bijna de helft van alle Belgen zich eenzaam. Dat blijkt uit het nieuw Nationaal Geluksonderzoek van de financiële dienstverlener NN en UGent.

Zo’n 46 procent van alle Belgen voelt zich “soms tot altijd eenzaam”. Bij jonge landgenoten tussen de 20 en 34 jaar is dat zelfs 54,5 procent, bij mensen tussen 35 en 50 jaar 53 procent. Dat meldt de VRT op basis van het Nationaal Geluksonderzoek van de UGent.

Partnerrelatie doorslaggevend

Er zijn een aantal parameters die invloed hebben op ons gevoel van eenzaamheid, maar de meest doorslaggevende blijkt het het al dan niet hebben van een partnerrelatie te zijn. Ook de kwaliteit van die relatie is van belang. Zo voelen mensen met een goede relatie zich minder eenzaam.

“Het hebben van goede kwalitatieve relaties vormt een beschermde factor”, zegt professor Lieven Annemans (UGent). “Mensen die een partnerrelatie hebben waarin ze voldoende autonomie, betrokkenheid en competentie ervaren, voelen zich gelukkiger in die relatie en minder eenzaam. Maar ook mensen die deze kenmerken ervaren in hun vriendschapsrelaties zullen zich minder eenzaam voelen.”

Als je geen vaste partner hebt, is de kans op eenzaamheid bij jou 3,6 keer groter volgens dit onderzoek. In een slechte relatie zitten, zou je nog eenzamer maken dan helemaal geen relatie te hebben. Mensen in die situatie hebben 3,7 keer meer kans om zich eenzaam te voelen.

pixabay

Fysieke gezondheid en inkomen op tweede plaats

Ook onze fysieke gezondheid blijkt een grote impact op het gevoel van eenzaamheid te hebben. Wie een slechte fysieke gezondheid heeft, kan in een isolement terechtkomen en zich daardoor eenzaam voelen. Mensen met een slechte fysieke gezondheid lopen twee keer meer kans om zich eenzaam te voelen.

Ook het inkomen is belangrijk. “Er is een rechtstreeks verband tussen armoede en meer kans op eenzaamheid”, zegt professor Annemans. “Mensen in armoede hebben minder de kans om zich sociaal te engageren. Ze hebben vele andere zorgen aan hun hoofd. Als aan je basisbehoeften niet wordt voldaan, heb je ook veel minder kans om aan de rest te werken.”

“Maar een goed inkomen en een goede gezondheid, wil niet noodzakelijk zeggen dat je gelukkig bent. Daar zie je dat de kwaliteit van je relaties dan weer een belangrijke rol speelt.”

wiki commons

Wat kunnen we eraan doen?

Het is volgens de onderzoekers een goed idee om in de kwaliteit van je relaties te investeren. Zo kan je al ver komen door meer tijd en aandacht te besteden aan je familie, vrienden en/of buren.

Ook sociale activiteiten (193 procent meer geluk) en voor anderen zorgen (61 procent), denk aan babysitten of vrijwilligerswerk, zorgen ervoor dat je minder eenzaam bent en hebben een positief effect op je geluksgevoel. Andere tips zijn: deelnemen aan culturele activiteiten (51 procent), religieuze of spirituele activiteiten (43 procent) en activiteiten in de natuur (39 procent).

Zelf initiatief nemen en digitale detox

De onderzoekers raden aan om zelf vaker het initiatief te nemen voor activiteiten en niet te wachten tot anderen je contacteren. Ook nieuwe mensen leren kennen en daarvoor openstaan, is een goed idee.

Ze raden ons ook aan om af en toe een digitale detox in te voeren. De onderzoekers stellen dat we te lang achter schermen zitten en dat dat ervoor zorgt dat we minder tijd hebben om relaties op te bouwen in het echte leven.

geograph

Professor wijst naar overheid

Professor Annemans stelt dat er een belangrijke rol voor de overheid weggelegd is. Zo moeten armoede en gezondheid door de politiek aangepakt worden. “De politiek op lokaal niveau kan een belangrijke rol spelen”, zegt Annemans. “Zo kunnen er lokale besturen meer investeren in wijkwerking, ze kunnen meer mensen de kans geven om zich aan te sluiten bij de activiteiten en meer informatie verspreiden over deze activiteiten.”

70-plussers minder vaak eenzaam

Bij de 70-plussers voelt amper 28,3 procent zich eenzaam, veel minder dus dan de jongere generaties. “Het klopt dat minder ouderen eenzaam zijn, maar als ze zich toch eenzaam voelen, is de impact op hun leven veel groter”, stelt professor Annemans.

Meer
Lees meer...