Als het mooi weer is, wil je natuurlijk af en toe een beetje verfrissing. Daarom kan zo’n plons in het water heerlijk zijn. Toch spring je best niet overal in het water, want kanalen en plassen kunnen gevaarlijk zijn.
In de E10-plas in Brasschaat werd gisteren een lichaam teruggevonden van een 55-jarige man. In deze plas geldt wel een zwemverbod, maar waarom is zo’n plas gevaarlijk?
Verschillende temperatuurlagen
Als het water 15 meter diep is, kunnen er verschillende temperatuurlagen ontstaan. Hierdoor kunnen de spieren verkrampen en onderkoelingsverschijnselen optreden waardoor je eventueel ademhalingsproblemen kan krijgen.
Daarnaast is het water van een kanaal of een plas meestal heel troebel. Hierdoor weet je niet wat zich in het water bevindt en kan je, als je bijvoorbeeld in het water springt, op gevaarlijke objecten terechtkomen.
Zo’n zwemverbod geldt ook vaak als de waterkwaliteit niet goed genoeg is. Het Vlaamse Agentschap Zorg & Gezondheid controleert het water op de aanwezigheid van bacteriën. “Die kunnen leiden tot maag- en darmklachten, maar kunnen ook minder milde gevolgen hebben”, zegt Marleen Van Dijk van het agentschap uit in De Standaard. “Botulisme, dat veroorzaakt wordt door kadavers van dieren, kan zelfs verlamming van het aangezicht en de ademhalingsspieren veroorzaken.”
Zo’n kanalen zijn ook niet gemaakt om in te zwemmen dus ook niet voorzien op zwemmers. Hierdoor kan het moeilijker worden om uit het water te geraken.
Kanalen worden ook gebruikt voor scheepvaart
Kanalen worden trouwens ook gebruikt voor scheepvaart en jij als zwemmer bent zo goed als onzichtbaar vanaf een schip. Als dat niet genoeg is, worden zwemmers ook nog eens door een zuigende werking naar het schip getrokken.
Ga maar naar de zee om te zwemmen. Veel veiliger én leuker!