Over de hele wereld worden er steeds meer reisjes gemaakt, maar sinds Donald Trump de Amerikaanse president is, wordt er vanuit het buitenland een stuk minder naar de VS gereisd. En de verklaring daarvoor ligt wellicht bij zijn beleid.
Sinds Donald Trump verkozen is als 45ste president van de Verenigde Staten, is het toerisme naar de VS vanuit het buitenland fors gedaald. En dat ondanks de wereldwijde boom op het vlak van reisjes. De Amerikaanse nieuwswebsite The Daily Beast kon cijfers inkijken van de U.S. Travel Association en ook in 2018 zet de negatieve trend zich voort. Zo was de VS in 2017 nog goed voor 12 procent van het wereldwijde toerisme, maar in 2018 is dat amper 11,7 procent. In 2016 bezat de Amerikaanse toerismesector nog 12,9 procent van het wereldwijde toerisme.
Die procentjes lijken misschien niet veel, maar als je de cijfers in dollars erbij neemt, is het wél veel en heeft het een negatieve impact op de jobcreatie in het land.
Beleid Trump
De logische vraag: waarom is het toerisme zo fel gedaald sinds de inauguratie van Trump? De retoriek en uitspraken van Trump en zijn nieuw beleid op het vlak van reizen en migratie hebben het imago van de VS als verwelkomend land schade aangedaan. Ook zijn wil om een ’travel ban’ op te zetten voor mensen uit landen, waar moslims een meerderheid vormen, hebben het imago meer schade berokkend.
Andere zaken die mensen afschrikken om naar de Far West af te zakken: de retoriek van Trump over Mexico, het opsluiten van Zuid- en Centraal-Amerikaanse illegalen en de kinderen van de ouders scheiden, de terugtrekking van de VS uit het klimaatakkoord van Parijs, de handelsoorlog van Trump met China (en Europa in mindere mate), de verstrenging van de security op het vliegveld en nieuwe regels voor en vertraging met visa.
Al deze regels verhinderen misschien wel dat er terroristen naar de VS komen, maar ze hebben er ook voor gezorgd dat er een pak minder bezoekers komen.
‘Trump slump’
Het afnemen van het toerisme naar de VS, en de snelheid ervan, kan dus door bovenstaande factoren verklaard worden. In de toeristische sector spreekt men van de ‘Trump slump’. Begin dit jaar heeft de Pew Research Center Reserve nog een onderzoek uitgevoerd naar hoe 10 landen kijken naar de VS. Enkel in Rusland beschouwden ze het land als positief.
Sommigen menen dat het aandeel van de VS in wereldwijd toerisme gedaald is, omdat de waarde van de dollar zo sterk varieert, maar dat klopt niet helemaal. Zo stond de dollar zowel in 2015 sterk, toen het Amerikaanse toerisme op zijn toppunt stond, en in 2016, toen het toerisme begon te zakken. Toen de dollar in 2017 minder waard werd, zou dat het toerisme naar de VS moeten hebben helpen volgens die logica, maar dat gebeurde dus niet.
In zelfde boot als Turkije
Verder blijkt de VS nog één van de twee enige landen te zijn met een drop in reizen vanuit het buitenland tussen 2015 en 2017. Het andere land is er één dat steeds minder democratisch wordt, namelijk Turkije. Wel is de VS er net niet zo erg aan toe als Erdogan-land. Zowel de Britse als de Amerikaanse regeringen raden toeristen aan om waakzaam te zijn voor terrorisme en geweld in Turkije. De Turkse overheid wordt steeds meer autoritair sinds de mislukte staatsgreep in 2016. De bevoegdheden van president Recep Erdogan werden vorig jaar ook uitgebreid na een referendum.
Cijfers
Enkele cijfers van verschillende landen over de verandering in het aandeel van het toerisme vanuit het buitenland in 2017 van de U.S. Travel Association:
- Spanje: +32,7 procent
- Australië: +22 procent
- Canada: +21,2 procent
- Saudi-Arabië: +20,3 procent
- Verenigd Koninkrijk: +17,9 procent
- Verenigde Arabische Emiraten: 16,5 procent
- Thailand: +13,9 procent
- China: +9,3 procent
- Duitsland: +8 procent
- Frankrijk: +4 procent
- Italië: +2,2 procent
- Verenigde Staten: -6 procent
- Turkije:
-6,7 procent