Huurders met een huisdier zullen vanaf nu alleen nog in uitzonderlijke gevallen uit hun huurwoning gezet mogen worden. Dat is een beslissing van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA).
In de meeste huurcontracten staat dat huurders enkel huisdieren mogen houden als ze vooraf schriftelijke toestemming krijgen van de verhuurder. Wanneer er dan een klacht over hinder komt, moet het dier vaak onherroepelijk weg. Maar daar brengen Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) en de belangenvereniging van verhuurders nu verandering in.
Situatie omgedraaid
In de standaardcontracten, die huurders bij het huren van een woning of een flat ondertekenen, wordt de paragraaf over huisdieren aangepast. Dat laat Weyts weten in een persbericht.
“Tot nu toe stond in zulke standaardcontracten dat huisdieren niet toegelaten werden, tenzij bij uitzondering. Nu draaien we de zaken om. Huisdieren zijn toegelaten, tenzij de huurwoning daar niet voor geschikt is”, zegt Weyts. “Zo brengen we de huurcontracten in overeenstemming met recente rechtspraak én zorgen we ervoor dat dierenliefhebbers geen afscheid moeten nemen van hun dieren wanneer ze gaan huren”.
Juridische problemen
De afgelopen jaren leidde de situatie al tot verschillende rechtszaken, die aangespannen werden door huurders die uit hun woning werden gezet omdat ze huisdieren hadden. Die problemen moeten nu tot het verleden behoren.
Als er toch een meningsverschil komt tussen huurder en verhuurder, ondanks het aangepaste huurcontract, zal het opnieuw aan de rechtbank zijn om te beslissen of het huisdier mag blijven of niet.
Geschikte woning
In Vlaanderen heeft 1 op 5 huishoudens een hond, 1 op 4 huishoudens heeft een 1 kat. Tegelijk is 1 op 4 Vlamingen geen eigenaar, maar huurder van een appartement of een huis.
“Zo maken we Vlaanderen opnieuw wat diervriendelijker en stellen we de huursector meer open voor dierenvrienden. Meteen maken we ook een eind aan heel wat menselijk leed. Mijn mailbox zit vol met hartverscheurende verhalen van mensen die afscheid hebben moeten nemen van hun dieren omdat ze anders nergens konden huren” zegt Weyts.
De Dierenminister wijst er ook op dat de nieuwe bepaling uitdrukkelijk vermeldt dat de woning geschikt moet zijn voor de betrokken dieren: “Dus geen Duitse scheper in een klein appartementje bijvoorbeeld. Ook dat is een goede zaak voor het dierenwelzijn” besluit Weyts.