Plastic of echt? Wat is de beste kerstboom voor het milieu en je portemonnee?

25 jaar dezelfde plastic kerstboom gebruiken of toch maar elk jaar een nieuwe echte met die dennengeur en ‘m dan in de tuin planten? Als jij ook elk jaar  met de vraag zit wat er nu beter of goedkoper is, dan hebben we een antwoord voor je. 

Wat is milieuvriendelijker en wat is goedkoper: het is weer tijd voor het kerstboomdebat. Plastic of den, het is een vraag die wij ons ook elk jaar stellen. Nu de druk nog niet op de ketel zit omdat de Sint nog niet gepasseerd is, is het een ideaal moment om even wat vergelijkingen te maken. Wij hebben de antwoorden voor je.

Prijs

Als het over prijsvergelijkingen gaat, dan zijn er een aantal factoren die je in rekening moet brengen: hoe lang wil je deze specifieke kerstboom nog gebruiken, bijvoorbeeld. Als je nu een klein boompje aanschaft omdat je klein woont, maar je wil uiteindelijk landelijk wonen en een giga-boom zetten, wil je misschien de investering niet maken.

Heb je een tuin, dan is het verleidelijk om je pasgekochte, verse kerstboom na de feestdagen in de grond te zetten en ‘m er het jaar nadien uit te halen. Dat kan, maar hou er rekening mee dat je boompje kan doodgaan omdat je wat te laat was of de grond zich niet tot dennebomen leent. Wat ook kan gebeuren: de boom groeit alle jaren en kan je huis vervolgens niet meer binnen (geloof ons, het gebeurt.)

Maar als we het over pakweg twintig jaar bekijken, dan is een kunstkerstboom écht goedkoper. Voor zo’n 150 euro heb je al een mooie (maar het kan ook nog een pak goedkoper), dat zijn tien jaar aan kleine echte dennenboompjes. De geur moet je er wat bijdenken, maar de naalden ook, da’s ook een voordeel. Veel plastic kerstbomen kan je ook wat aanpassen, de hele dure exemplaren kan je zelfs in grootte verstellen. Plastieken kerstbomen krijg je ook gewoon thuisbezorgd. Handig.

Wanneer mag je je kerstboom zetten: de etiquetteregels.

Milieu

Maar is zo’n plastic kerstboom goed voor het milieu. Nou. Nee. Maar, en dat zal je verrassen: eigenlijk is een plastic kerstboom niet slechter voor het milieu dan een verse. Want een plastic kerstboom moet je maken en vervoeren, maar ook de productie van kerstbomen is een business.

Hier zijn 23 zotte vervangers voor kerstbomen!

En dat wil zeggen dat je bomen bemest en geknipt moeten worden, dat ze vervoerd moeten worden en dat ze nadien gerecycleerd of weggegooid moeten worden. Volgens Milieu Centraal, een Nederlandse milieu-organisatie is het verschil tussen een plastic en groene kerstboom nihil. Ze hebben allebei een ‘verbruik’ van zo’n 25 km aan CO2-uitstoot, betrekkelijk weinig dus. Let echter op, volgens een onderzoek van tien jaar geleden moet je je plastic kerstboom zo’n 17 jaar gebruiken om hem even ‘groen’ te laten zijn als je echte kerstboom.

11 tips om je kerstboom in topvorm te houden!

Wat je ook doet, met andere woorden: een kerstboom in huis is niet zo’n probleem. Laat je maar lekker gaan!

Meer
Lees meer...