Vorig jaar maakte de Nederlandse regering bekend dat ze werkte aan een wietexperiment: alle coffeeshops in een beperkt aantal proefgemeenten zouden volgens het plan over moeten stappen op legale, landelijk geteelde, wiet. Met deze proef wilde het kabinet kijken of met legale teelt de criminaliteit afneemt en de wiet minder schadelijke stoffen kan bevatten. De landelijke coffeeshopkoepel Cannabis Connect komt nu met een alternatief: legale wiet zou gefaseerd aan het aanbod moeten worden toegevoegd, en wel degelijk overal.
Coffeeshophouders vinden dat iedere coffeeshop in Nederland mee moet kunnen doen aan het wietexperiment dat het kabinet wil invoeren, en dus niet alleen de coffeeshops in de gemeenten die de regering kiest. De legale wiet zou, als het aan de coffeeshophouders ligt, geleidelijk aan het bestaande aanbod moeten worden toegevoegd.
Er is een reden waarom de landelijke coffeeshopkoepel Cannabis Connect met dit plan komt. Vorige maand werd duidelijk dat het plan van de overheid op weinig steun kon rekenen van Nederlandse gemeenten. Het voornaamste bezwaar was dat de proef niet automatisch met vier jaar wordt verlengd als die een succes blijkt te zijn en dat coffeeshophouders na die proef dus weer terug naar illegale telers moeten.
Risico
De cannabiskoepel ziet ook niets in een verhaal waarbij coffeeshops in experimentgemeenten van de ene op de andere dag moeten overstappen op een gereguleerd aanbod. “Omdat niet duidelijk is of legale telers voldoende wiet en hasj van goede kwaliteit kunnen produceren, bestaat het risico dat consumenten uitwijken naar de zwarte markt”, zeggen ze bij Cannabis Connect.
“Door gereguleerde wiet toe te voegen aan het bestaande assortiment van de coffeeshop kan bovendien worden gemeten in hoeverre het gereguleerde aanbod aanslaat bij de consument. Dit geeft legale telers de mogelijkheid om hun aanbod aan te passen aan de vraag. Zo kan het gereguleerde aanbod stapsgewijs het illegale aanbod de markt uitdrukken en kan er tijdig worden bijgestuurd wanneer ongewenste effecten optreden.”
Gedoog-onzin
Cannabis Connect vertegenwoordigt 250 coffeeshops. Het merendeel van de coffeeshophouders staat trouwens positief tegenover regulering van de wietteelt.
In het plan van de regering Rutte staat dat slechts in een aantal gemeenten legale wiet wordt verspreid. Die “overheidswiet” wordt landelijk geteeld en vervolgens verspreid onder zes tot tien gemeenten. Eén organisatie krijgt van de overheid een vergunning om de overheidswiet te telen. Het verantwoordelijke ministerie gaat nog verder uitwerken hoe en wie dat precies gaat regelen.
Met de legale wiet hoopt de overheid dat de drugscriminaliteit afneemt. Momenteel is het in Nederland gedoogd om als coffeeshop wiet te verkopen, maar het is illegaal om de drugs in te kopen. Dat gebeurt nu dus nog door in zee te gaan met criminelen. De illegale wietteelt levert veel overlast en gevaar op. Uit het experiment moet verder blijken welke effecten de legaal geteelde wiet heeft op de volksgezondheid. Want illegale wiet bevat nu nog vaak veel schadelijke stoffen.
Politiek
Politiek gezien zijn het vooral D66 en de VVD die op het slimmer reguleren van de wietteelt aansturen. D66 doet dat al langer, maar dat de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD), uiteindelijk een conservatief-liberale politieke partij, ook wil meestappen in het verhaal nu is opvallend. Bij de VVD ligt legaliseren gevoelig, maar een meerderheid van het VVD-partijcongres stemde november vorig jaar toch voor het slimmer reguleren van de wietteelt.
Dat de grootste partij van Nederland openstaat voor slimme oplossingen in het wielverhaal staat onder meer in sterk contrast met de dogmatische houding van onder meer de N-VA bij ons. (Lees: Softdrugs: waarom Bart De Wever het mis heeft).
Ook vanuit de Nederlandse gemeenten komt steeds nadrukkelijker de roep om te legaliseren, en dan vooral van gemeentes uit Noord-Brabant en Limburg, waar de overlast van wietcriminaliteit groot is.