Met het overlijden van Jean-Pierre Van Rossem verliest België één van de meest iconische figuren uit de jaren 90. Hij maakte z’n opgang met een systeem dat zogezegd de beurs kon voorspellen, werd steenrijk, maar ging failliet toen het om oplichting bleek te gaan. Daarna trok hij de politiek in, met zijn knotsgekke R.O.S.S.E.M. waarmee hij drie Kamerzetels haalde.
“Vive la République d’Europe! Vive Julien Lahaut!”. Met die woorden deed Jean-Pierre Van Rossem als Kamerlid zelfs de koning beven, toen die de eed aflegde in 1993 in het parlement, als nieuwe koning. Het was meteen ook het hoogtepunt van Van Rossem z’n politieke loopbaan, waarbij hij niet zoveel brokken maakte. Julien Lahaut was overigens een communistisch Kamerlid, die bij de eedaflegging van koning Boudewijn in 1951 ook ‘Vive la République‘ riep, en daarvoor vermoord werd.
Van Rossem zijn partij, R.O.S.S.E.M. maakte dus geen beklijvende indruk, in het licht van de geschiedenis. Hij had nochtans een paar geweldige slogans, zoals ‘Geen gezwijn, stem libertijn’, of nog beter, ‘Geen gezeik, iedereen rijk’. Bij de verkiezingen van 1991, Zwarte Zondag, haalde de partij drie Kamerzetels en één senator binnen, en Van Rossem werd de veruitwendiging van ‘de kloof met de burger’ die klassieke partijen plots zagen opdoemen. Kwatongen fluisterden dat het Van Rossem enkel om de onschendbaarheid van parlementsleden te doen was.
Geld genoeg, dankzij Moneytron
De ex-miljonair moest toen al het gerecht trotseren, dat hem op de hielen zat. Van Rossem had een imperium gebouwd met zijn ‘Moneytron’, een systeem dat zogezegd op basis van wiskundige formules de beurs kon voorspellen. In Gent was de jonge Van Rossem ooit een kantoor begonnen dat rijke studenten begeleide om hen een diploma te laten halen, en zelfs thesissen kant en klaar afleverde. Zo raakte hij binnen in het welgestelde milieu van ondernemersfamilies, die vaak met zwart geld bij Van Rossem kwamen beleggen.
Moneytron was op z’n hoogtepunt een sensatie. Van Rossem wist niet wat gedaan met al het geld, kocht een Formule 1 renstal, had verschillende kastelen, een jacht en twee vliegtuigen. Maar uiteindelijk stortte het zaakje in elkaar, en raakte Van Rossem aan lager wal. Wel had hij zoveel zwart geld cash opzij gelegd dat hij nog deftig kon leven.
Hij was al langer ernstig ziek en werd dinsdagavond van zijn appartement in Kapelle-op-den-Bos naar het ziekenhuis afgevoerd. Daar is hij nu dus overleden.