‘Moordstrookje’ is in Vlaanderen het Woord van het Jaar 2018. Maar qua impact op de Nederlandse taal zou dat wellicht beter ‘mangomoment’ zijn geweest. Want dat woord scoorde in Vlaanderen bijna even goed én het haalde ook in Nederland de top drie.
Een ‘moordstrookje’ is een niet-verhoogd fietspad dat niet afgescheiden is van de rijweg. 21% van de ongeveer 10.000 Vlamingen die stemden, kozen het als Woord van het Jaar.
Tweede in de verkiezing van het Woord van het Jaar, met amper een handvol stemmen (0,2%) verschil, is ‘mangomoment’. De metafoor ‘mangomoment’ verwijst, aldus Van Dale, naar een “fragment uit een VRT-programma waarin een patiënt een moment van geluk beleeft aan de mango die de presentatrice voor haar meebrengt”.
Wellicht verdient ‘mangomoment’ echt de titel Woord van het Jaar, want, ondanks het feit dat het in Vlaanderen ontstond, slaagde het er ook in om in Nederland erg populair te worden. En dat is erg uitzonderlijk.
Blokkeerfries en yogasnuiver
In Nederland is het woord ‘blokkeerfries’ uitgeroepen tot het Woord van het Jaar 2018. Met 55,4 procent van de stemmen bleef het de nummer 2, ‘yogasnuiver’ en nummer 3, ‘mangomoment’, ruim voor.
Van Dale omschrijft ‘blokkeerfries’ als “elk van de personen die in Friesland een wegblokkade hebben opgezet om anderen te verhinderen te demonstreren tegen een aspect van de sinterklaastraditie, door sommigen beschouwd als verdediger daarvan”.
Een ‘yogasnuiver’ is “iemand die gewoonlijk gezond en bewust leeft, maar zich nu en dan, bijvoorbeeld in het uitgaansleven, te buiten gaat aan partydrugs en cocaïne”.