De VS in 2019 onder Trump: een land met voedselbanken om ambtenaren te helpen

In en rond de Amerikaans hoofdstad Washington DC zijn op verschillende locaties voedselbanken opgezet om ambtenaren te helpen. Meer dan 800.000 van die ambtenaren zitten nu al vier weken zonder inkomen omdat de begroting in de VS op slot zit. Deze week misten zij hun eerste loonstrookje, waardoor een deel van hen de rekeningen nu niet kan betalen. Daarom gaan sommigen ook op zoek naar tijdelijk werk om de eindjes aan elkaar te knopen. De zorgen over die shutdown nemen intussen steeds meer toe. Doorgaans blijft de economische schade beperkt, omdat de meeste shutdowns van korte duur zijn. 

Het is president Trump en de Democraten nog altijd niet gelukt om een einde te maken aan de onenigheid over de financiering van de grensmuur met Mexico. Trump houdt eraan vast dat hij 5,6 miljard dollar op de begroting wil reserveren voor de muur, maar de Democraten weigeren het budget daarvoor beschikbaar te maken.

Door de onenigheid over de begroting is een kwart van de overheid nu al vier weken gesloten en dat beginnen steeds meer Amerikanen te merken. Tal van luchthavens hebben terminals gesloten en vluchten raken vertraagd, omdat het veiligheidspersoneel zich massaal ziek meldt. Boeren komen in de problemen, omdat ze niet langer de noodzakelijke leningen van de federale overheid kunnen krijgen. De beursgang van grote bedrijven kan voorlopig niet doorgaan, omdat de beursautoriteit SEC op slot is. De Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit is gestopt met veiligheidsinspecties. Natuurparken en nationale musea zijn dicht. Ook steeds meer federale rechtbanken sluiten hun deuren, omdat het geld op is. De economische schade wordt geschat op vele miljarden.

De “feestmaaltijd van Trump”

Voor de 800.000 ambtenaren zonder salaris zijn de problemen het meest acuut. Eén op vijf van hen werkt in Washington DC. In en rond de hoofdstad zijn op verschillende locaties voedselbanken opgezet om ambtenaren te helpen. De shutdown heeft zelfs gevolgen voor het Witte Huis, waar de presidentiële keuken grotendeels op slot ging. Een deel van de medewerkers is gedwongen thuis te blijven, zoals het keukenpersoneel. Trump maakte daarop trots bekend dat hij uit eigen zak een “feestmaaltijd” met hamburgers, pizza’s en frietjes had betaald, toen hij de footballkampioenen van Clemson op het Witte Huis ontving.

Niet naar België

De ruzie tussen Trump en de Democraten escaleerde de afgelopen 24 uur. President Trump heeft een reis van Democratische Congresleden naar België, Egypte en Afghanistan gedwarsboomd. In een brief aan de Democratische leider Nancy Pelosi schrijft Trump dat “deze zevendaagse excursie” pas kan plaatsvinden als de shutdown voorbij is.

Het is gebruikelijk dat het Witte Huis militair luchttransport regelt voor buitenlandse bezoeken van Congresleden, zeker naar landen als Afghanistan. Trump schrijft wel dat het Pelosi vrij staat om een commerciële lijnvlucht te nemen. Het is onwaarschijnlijk dat de Democratische leider daarvan gebruik zal maken gezien de onveilige situatie in Afghanistan.

Trumps besluit is een reactie op een brief die Pelosi een dag eerder stuurde aan de president. Daarin vraagt ze Trump zijn jaarlijkse State of the Union uit te stellen. De State of the Union is de Amerikaanse variant van de troonrede, waarin de president het Congres toespreekt.

Tijdens de State of the Union worden de veiligheidsmaatregelen in Washington naar het hoogste niveau opgeschroefd. Volgens Pelosi is de timing van Trumps toespraak ongelukkig, omdat de veiligheidsdiensten hard geraakt zijn door de sluiting van de overheid. Pelosi stelt voor dat Trump de toespraak uitstelt of hem schriftelijk indient.

Sinds de winst van de Democraten bij de tussentijdse Congresverkiezingen is Pelosi de nieuwe voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Het is de speaker die de president officieel uitnodigt voor de State of the Union, maar zij kan de toespraak ook dwarsbomen door de uitnodiging in te trekken.

VS niet in Davos

Ondertussen is ook bekend geworden dat de Verenigde Staten definitief geen delegatie naar het World Economic Forum in Davos sturen dat van 22 tot en met 25 januari wordt gehouden. Namens president Trump zouden de Amerikaanse ministers Steven Mnuchin (Financiën), Michael Pompeo (Buitenlandse Zaken) en Wilbur Ross (Economische Zaken) naar het Zwitserse wintersportoord afreizen, maar dat gaat nu dus niet door.

Trump zou aanvankelijk zelf aanwezig zijn bij het economisch congres in Davos, maar zegde eerder deze maand af. Als reden werd de nog altijd voortdurende shutdown opgegeven. Om dezelfde reden is de delegatie in zijn geheel teruggetrokken, maakte het Witte Huis bekend.

Meer
Lees meer...