Het sneeuwt en dus maak je naast een sneeuwpop ook best wat tijd vrij om het voetpad voor je deur sneeuwvrij te maken. Maar moet je ook sneeuwruimen als je op de derde verdieping van een appartementsgebouw woont? Wij leggen het even uit.
Dat de eigenaar van een huis ervoor moet zorgen dat z’n stoep sneeuwvrij is, dat hebben de meeste mensen al begrepen. Maar wie in een appartement woont op een verdieping, heeft eigenlijk geen stoep: daar ligt het dus wat ingewikkelder bij. Moet je zelf vegen of vraag je aan de benedenburen om de sneeuwschop boven te halen?
Dit dorpje raakte volledig ingesneeuwd.
Politiereglement
Wel, in België heeft elke stad, elk dorp en elke gemeente een politiereglement. Dat reglement bepaalt ook wie wat moet doen als het sneeuwt. Meestal staat daar in dat je als eigenaar je stoep moet vrijhouden, maar ook de gemeente moet haar deel doen. Als zij de stoep komen vegen, staat dat dus in het politiereglement (of ‘politiecodex’) aangeduid. Die kan je raadplegen op het gemeentehuis en meestal ook gewoon op de website van je gemeente.
In 2017 braken we het filerecord door de sneeuw.
Maar wat als daar nu instaat dat de eigenaar verantwoordelijk is? Als je in een appartementsgebouw woont, ben je allemaal mede-eigenaar (als je huurt, moet je die verantwoordelijkheid ook op jou nemen, het gaat namelijk niet om een herstelling). Al de mede-eigenaren zijn mede-verantwoordelijk. In een ideaal scenario bestaat er ook een reglement van mede-eigendom.
Reglement van het appartement
In dat reglement worden sowieso ook andere afspraken gemaakt zoals over verzameling van huisvuil, het betalen van onkosten in gemeenschappelijke delen en dus ook over sneeuwruimen. Je kan erin overeenkomen dat de eigenaars van de onderste verdieping de sneeuw moet ruimen. Of je kan zeggen dat de persoon op de derde verdieping dat moet doen. Nog mooier: soms doet de syndicus het sneeuwruimen.
Moet je gaan werken als het sneeuwt? Nee, maar …
Maar opgelet: als er niets in je reglement van mede-eigendom staat, of er is helemaal geen reglement, dan zijn alle eigenaars verantwoordelijk. Dat wil zeggen dat, als iemand op z’n gezicht gaat omdat jij geen sneeuw geruimd hebt, je mee-verantwoordelijk bent. Toch maar iets om op de volgende vergadering op te brengen, lijkt ons.