Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat tien procent van de 30-jarige Japanners nog maagd is. Het onderzoek bespreekt niet de volledige bevolking van Japan: de cijfers komen uit officiële vruchtbaarheidsonderzoeken en die gaan alleen over heteroseksuele relaties.
Het aantal mensen zonder seksuele ervaring in Japan is gestegen. En het verschil met dertig jaar geleden, is verontrustend, vinden onderzoekers. In landen met hoge inkomens was die hoeveelheid nog nooit zo groot en dat is verontrustend. “Seksuele onervarenheid bij jonge mensen is een nationale zorg geworden”, vertelde Dokter Peter Ueda aan Newsweek. Hij is de hoofdschrijver van het onderzoek en een expert in epidimiologie en volksgezondheid.
De cijfers
Het onderzoek is gebaseerd op de officiële cijfers van het Japanese instituut dat zich bezighoudt met onderzoek naar de populatie en sociale zekerheid (het Japanese National Institute of Population and Social Security Research). Elke vijf jaar voert dat een onderzoek naar de vruchtbaarheid in het land. Wetenschappers hebben zich nu over de cijfers tussen 1992 en 2015 gebogen en maken zich zorgen. Over het algemeen is het aantal vrouwen zonder seksuele ervaringen gestegen van 21,7 naar 24,6 procent. Bij de mannen verhoogde de 20 procent maagden naar 25,8.
Waar de onderzoekers vooral bezorgd om zijn, is dat die percentages niet lager worden als de deelnemers ouder worden. Integendeel: bij de Japanners tussen 35 en 39 zijn de percentages ongeveer verdubbeld. De 4 procent vrouwen die nog nooit seks hadden gehad in 1992, is gestegen naar 8,9 procent in 2015. Bij de mannen is 9,5 procent nog maagd, wat veel is, zeker in vergelijking met de 5,5 procent dertig jaar geleden.
De reden
Het onderzoek geeft geen reden voor het stijgende aantal Japanse maagden. Internationaal is er veel aandacht voor het seksprobleem in het land, maar met een verkeerde visie, legt Ueda uit. “Het zijn vaak exotische verhalen die rondgaan, zoals de opkomst van de sōshokukeidanshi.” Dat zijn de zogenaamde ‘herbivore mannen’, die geen interesse hebben in een relatie, zowel op emotioneel als op seksueel vlak.
Die exotische redenen zijn helemaal niet zo belangrijk, vindt Ueda. De socio-economische redenen spelen een veel grotere rol, al verschillen de gevolgen daarvan tussen de geslachten. Mannen die minder welgesteld zijn, minder of helemaal niet werken, hebben veel meer kans om lang maagd te blijven. Bij vrouwen is het omgekeerd: vrouwen die minder verdienen, zullen in Japan waarschijnlijk sneller seks hebben.
De gevolgen
Ueda benadrukt dat het onderzoek niet volledig veralgemeend kan worden. Het is gelimiteerd, want het gaat alleen over heteroseksuele relaties. Hij legt ook een link tussen seks en een gezond en gelukkig leven. Daarom is het volgens hem belangrijk om zeker ook onderzoek te voeren naar mensen die geen seks hebben, maar dat zelf helemaal niet willen. “Maar”, vult hij nog aan, “dat wil wel niet zeggen dat mensen die geen seks hebben ongelukkig zijn.”