De ecologische voetafdruk van jongeren moet veel kleiner

De opwarming van het klimaat is een grote zorg voor de jeugd van tegenwoordig. De afgelopen weken werden wereldwijd al tientallen stakingen en betogingen gevoerd door jongeren. De betogingen zijn een noodkreet om politici aan te moedigen het milieu bovenaan op hun agenda te plaatsen. Jongeren hun ecologische voetafdruk zal namelijk enorm moeten verkleinen.

Dat onze manier van leven niet gunstig is voor het klimaat weten we al langer dan vandaag. Toch komen actieplannen trager op gang dan gehoopt. Jongeren staken namelijk massaal om eindelijk wat vooruitgang te zien. De hoeveelheid CO2 die de afgelopen jaren geproduceerd werd, zal voor de volgende generaties, onder wie je kinderen, minstens 90 procent lager moeten liggen.

Drastische daling in CO2

De jongerengeneratie van nu is zich bewust van de drastische ommekeer die zij moeten maken in hun ecologische voetafdruk. Om de steeds meer stijgende temperaturen in balans te houden, zal de wereldwijde uitstoot van energie, transport en voeding moeten dalen. Leven met 90 procent minder koolstofdioxide klinkt waarschijnlijk als bijna onmogelijk, wat zeker een uitdaging vormt. Voor jongeren is het nu of nooit om op te komen voor een beter klimaatbeleid voor hun eigen toekomst. Wereldwijd zijn er stakingen en opmarsen voor het klimaat, de meest recente was op vrijdag 12 april. Meer dan 70 landen deden hieraan mee.

Zo kan ook jij makkelijk meer dan 2 ton CO2 besparen per jaar.

Ecologische voetafdruk meten

Hoe groot je ecologische voetafdruk nu juist mag zijn, kan je meten op de website van Carbon Brief. Deze test geeft een overzicht van hoeveel CO2 je grootouders verbruikten in vergelijking met hoeveel de toekomstige generatie mag uitstralen om temperatuurstijgingen onder de 1,5 Celsius te houden. Onder de 1,5 Celsius of 2 Celsius is het absolute doel om een catastrofe te ontwijken. Wat houdt een kleinere ecologische voetafdruk nu juist in? Het meest voor de hand liggende is bijvoorbeeld minder op reis gaan en minder vlees eten.

Opnieuw dikke klimaattegenvaller: globale uitstoot CO2 weer fors gestegen.

Carbon Brief

Analyse

De analyse is een initiatief van Dr. Ben Caldecott, professor aan de Universiteit van Oxford. Deze tool is de eerste manier die gegevens van uitstoot visueel weergeeft en het debat rond de uitstoot over de verschillende generaties heen ondersteunt. Jammer genoeg zijn de gegevens heel teleurstellend. Dr. Caldecott verduidelijkt wel dat het niet zijn doel is om onrust en angst te zaaien maar dat hij vooral een dialoog tussen de verschillende landen op gang wil brengen. Vanuit die dialogen ontstaan er verschillende debatten die de verschillende generaties aan het woord laten. Op die manier worden zowel jouw waarden en normen als die van je grootmoeder of je kinderen gehoord. Nogmaals, de nood aan verandering is groot en uitstellen is geen optie.

Vergelijking

Het is wel opmerkelijk dat er een grote kloof is in uitstoot tussen de Verenigde Staten (16,9 ton CO2) en India (1,9 ton CO2). Zelfs wanneer pasgeboren kinderen leven met een veel kleinere ecologische voetafdruk dan hun grootouders, dan nog blijft de kloof in stand. Om nog eens een beeld te scheppen van hoe schrijnend de situatie is.

Carbon Brief geeft wel aan dat ondanks de kloof het koolstofbudget van elke inwoner van een land gelijk is. Al is er wel een onderscheid tussen het koolstofbuget per land. In de Verenigde Staten ligt het koolstofbudget bijvoorbeeld 97 procent lager dan bij de grootouders, en in Europa is dat 94 procent lager.

Meer
Lees meer...