Na drie uur languit in je bed lig je nog steeds wakker. Het zal je waarschijnlijk ook wel al eens overkomen zijn. Heel frustrerend en vooral vermoeiend maar de oorzaak ligt vaak bij jezelf. Gewoontes zoals ’s avonds laat naar je smartphonescherm zitten staren of nog te laat cafeïne drinken, ga je maar beter uit de weg.
Het gebeurt weleens dat je wakker wordt met een moe gevoel of niet aan één stuk doorslaapt. Heel vaak komt dat door verschillende gewoontes die hier een grotere impact op hebben dan je zou denken. Ben je je niet bewust van welke redenen? Lees hieronder negen oorzaken die volgens onderzoek leiden tot een slapeloze nacht.1. Zware maaltijd in de avond
Zowel wat je eet als hoe laat je eet hebben een impact op je slaapritme. ’s Avonds een grote of vettige maaltijd eten voor je gaat slapen is namelijk niet goed voor je nachtrust. De National Health Service verklaart dat je ervan moeilijk in slaap valt of ’s nachts van wakker wordt met maagzuur. Voeding met vezels zoals crackers of fruit zijn geen probleem. Ze zorgen ervoor dat bepaalde stoffen in je lichaam vrijkomen die een slaperig en rustgevend gevoel opwekken. Daarnaast wordt ook vaak gezegd dat na acht uur nog iets in je mond steken geen goed idee is, maar het is bewezen dat dat niet klopt. Je mag gerust nog iets eten op de avond, maar zorg er voor dat het een lichte snack is zodat het je slaapritme niet in de war brengt.
2. Blauw licht van je smartphone
Met de komst van de smartphone is ons slaapritme er niet bepaald op verbeterd. Nog tot ’s avonds laat liggen scrollen op je scherm is een dagelijkse gewoonte geworden. Toch toont een onderzoek van de Universiteit van Harvard aan dat het blauwe licht van je smartphone of laptop je biologische klok kan verstoren waardoor in slaap vallen heel moeilijk wordt.
3. Te hoge temperatuur in je kamer
Je lichaam warmt gedurende de dag op en koelt af tijdens je slaap. Het is belangrijk dat je voor je gaat slapen je kamertemperatuur hierop afstemt. Volgens de US Sleep Foundation ligt de perfecte kamertemperatuur tussen 15 en 19 graden Celsius. Een te warme of te koude kamer leidt namelijk tot een verhoogde waakzaamheid.
Slapen op deze manier zorgt ervoor dat je beter uitgerust bent.
4. Stress
Met stress naar bed gaan, is geen goed idee. Je geraakt er niet van in slaap en het zorgt ervoor dat je vroeger wakker wordt. Soms is stress hebben sterker dan jezelf en is er weinig aan te doen. Gaan sporten of een zorgenlijst opstellen kunnen helpen je te kalmeren zodat je toch een rustige nacht tegemoet kan gaan.
Minder stress door 20 minuten in de natuur door te brengen.
5. De verkeerde matras
Een verkeerde matras of zelfs een matras die je al te lang gebruikt, kunnen je slaap verstoren. Volgens de Britain’s Sleep Council is het aangeraden om een matras te zoeken die je lichaam en gewicht perfect ondersteunt. Indien je met twee hetzelfde bed deelt, is het belangrijk een matras uit te kiezen die zowel voor jou als je partner comfortabel aanvoelt.
6. Last van lawaai
Je bent op tijd in je bed gekropen want je bent moe maar je buren denken daar anders over. Aan het lawaai kan je niet veel veranderen maar oordopjes zijn hiervoor wel een goede oplossing. Slapen in een omgeving zonder geluidsoverlast of zonder iemand die naast je ligt te knorren is namelijk vrij belangrijk om voldoende nachtrust te hebben. Naast geluid is licht ook een belangrijke factor. Een donkere kamer doet wonderen.
Bewezen: slaap inhalen in het weekend werkt wél en is zelfs gezond!
7. De hele dag door actief zijn op sociale media
Continu bereikbaar zijn is leuk maar het heeft ook neveneffecten zoals een verstoorde slaap. Een onderzoek aan de Universiteit van Pittsburgh toonde dit aan met proefpersonen tussen 19 en 32 jaar. Uit de resultaten kwam voort dat de personen die hun socialemediakanalen het meeste checken gedurende de dag, een hogere kans hebben op een slechte nachtrust. Dat is te wijten aan de drang die je ontwikkelt om telkens opnieuw naar je smartphone te grijpen en hier dan ook voor lange tijd op blijft vertoeven.
8. Drankjes met cafeïne of alcohol
Drankjes met cafeïne zoals koffie, thee of cola vermijd je beter in de late namiddag. Ze geven je namelijk eerder een oppeppend gevoel dan dat je er slaperig van wordt. Daarnaast is alcohol ook niet echt aan te raden net voor je gaat slapen. Eén glaasje wijn kan natuurlijk geen kwaad maar zodra je er teveel van drinkt, zorgt het ervoor dat je moeilijk in slaap valt en sneller naar het toilet moet gedurende de nacht.
9. Onregelmatig slaaptijdstip
Om een balans te krijgen in je slaapritme is het belangrijk een slaaproutine te ontwikkelen. Elke nacht rond hetzelfde tijdsstip gaan slapen is hier het perfecte scenario. Als je in een ploegensysteem werkt dan is dat meestal niet mogelijk en heb je vaak te kampen met een verstoord nachtritme. Volgens The National Health Service zorgt een routine in je slaappatroon voor een getraind brein en past je biologische klok zich hiernaar aan.