Binnenkort meer doden dan levenden op Facebook

Hoe meer mensen, hoe meer Facebookprofielen, maar in de omgekeerde richting geldt dat niet. Want Facebook begint intussen vol te staan met profielen van mensen die intussen overleden zijn. Binnen niet zo heel lang zullen die profielen zelfs in de meerderheid zijn.

Even een enge gedachte: er zitten meer dan twee miljard gebruikers op Facebook, maar tienduizend onder hen gaan alle dagen dood. Dat wil zeggen dat we binnenkort met héél veel profielen van doden op Facebook zitten. En of je er nu problemen mee hebt of niet: de doden zouden wel eens in de meerderheid kunnen zijn.

Verjaardagswensen voor de overledene

Dat moment komt er sneller aan dan je denkt: er zijn al meer dan 30 miljoen Facebookprofielen van mensen die er niet meer zijn. 428 mensen met een Facebookprofiel sterven er per uur. Die slapende accounts krijgen verjaardagswensen, vriendschapsverzoeken, tags van foto’s en honderden verzoeken voor Candy Crush Saga.

Tegen 2065 of 2070 zou Facebook een digitaal kerkhof kunnen zijn. Als de populariteit van Facebook blijft stijgen, hebben we nog zo’n honderd jaar, maar andere socialemediawebsites nemen het nu al van Facebook over. Overigens wil dat vooral zeggen dat het digitale kerkhof verhuist. Blijft je digitale profiel dan voor eeuwig en drie dagen online zweven?

pexels

In Memoriam-pagina

Niet bepaald: voor verschillende socialemediawebsites bestaan er verschillende manieren om ze te memorialiseren of deleten. Bij Facebook is daar zelfs geen bewijs van overlijden voor nodig: om van een pagina een memorialpagina te maken, moeten drie mensen de pagina aangeven. Dan krijg je geen verjaardagsberichten meer, maar kunnen mensen wel nog herinneringen delen.

Op Twitter wordt je account gedeletet bij zes maanden inactiviteit. Het intussen zelf ten grave gedragen Google+ (maar nu dus ook YouTube) liet je negen maanden wachten. Pinterest zorgt interessant genoeg voor een eindeloze stroom aan pins die na je dood blijven binnenstromen.

pexels

Account deleten

Maar wat als je een familielid hebt waarvan je het account gewoon wil laten verdwijnen? Opnieuw: elk medium doet het anders, maar hier is wel vaak een vorm van identificatie voor nodig. Zo moet je bij Facebook laten weten hoe je gerelateerd bent, en heb je een kopie van je identificatiebewijs nodig. Ze hebben ook een bewijs van overlijden nodig (iets dat je digitaal en op papier kan krijgen bij de gemeente.) Dat lijkt wat veel werk, maar er zijn ook mensen die met een Facebookaccount geld verdienen (zie ook: Instagram-influencers). Zo voorkomen ze bij Facebook dat een troll een profiel afsluit (zoals bij deze vrouw).

Ook Twitter en Pinterest vragen zo’n bewijs van overlijden, al moet dat geen officieel document zijn (we zijn mentaal wel even op zoek naar wat dan wel) en een bewijs van je eigen identiteit. LinkedIn laat ook niet-familie toe om een account af te sluiten, bijvoorbeeld een werkgever. Zij moeten op hun beurt bewijzen dat ze zich kunnen linken met de overleden persoon.

Meer
Lees meer...